Timişoara construieşte primul Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste din România

Primul Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 va fi amenajat la Timişoara, în curtea fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare din Piaţa Libertăţii, după ce fosta garnizoană va fi reabilitată, anunţă, vineri, Primăria Timişoara.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Timişoara construieşte primul Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste din România

Timişoara construieşte primul Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste din România

Primăria Timişoara a avizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru primul Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989. Muzeul va fi amenajat în curtea fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare din Piaţa Libertăţii, unde va fi construită o clădire ultramodernă, cu un concept inedit - subsol deschis şi elemente arhitecturale contemporane, completate la exterior cu o piaţetă comemorativă acoperită şi zone cu luciu de apă, potrivit documentaţiei care va fi supusă votului consilierilor locali.

Fosta garnizoană va fi reabilitată şi compartimentată pentru a acomoda funcţiunile muzeale, conform PUZ-ului. Exponatele noului muzeu vor fi prezentate în stil clasic, dar şi cu ajutorul tehnologiilor moderne - Virtual Reality. Proiectul este implementat de Ministerul Culturii.

„Este un proiect pe care Timişoara îl aşteaptă de ani buni. Mă bucur că putem închide partea de planificare urbană şi aştept să autorizez proiectul tehnic. Revoluţia din '89 este parte din unicitatea oraşului, iar viitorul muzeu vine să întărească acest lucru. Întreg complexul face parte din procesul de înnoire a zonei centrale şi din eforturile noastre de a promova Timişoara ca oraş al Revoluţiei şi al libertăţii. În curând, vom începe lucrările la Traseul Revoluţiei, primul memorial urban care va pune în valoare locurile şi momentele-cheie din Decembrie 1989. Tocmai pentru că este un proiect extrem de important pentru Timişoara, şi ca amplasare, şi ca simbol, am fost şi vom fi un partener deschis al Ministerului în tot acest proces”, spune primarul Dominic Fritz.

Pe durata proceselor de avizare a investiţiei Ministerului Culturii, Primăria Timişoara a susţinut deschiderea curţii interioare spre străzile Lucian Blaga şi Vasile Alecsandri şi păstrarea spaţiilor expoziţionale din clădirea veche.

„Este o soluţie care creşte accesibilitatea. De altfel, în Planul Urbanistic Zonal este prevăzut un posibil acces pietonal dinspre parcarea Modex, pentru a conecta cât mai bine Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 cu Piaţa Victoriei, unde s-a strigat „Libertate” în 1989. Odată finalizată etapa de planificare urbană, municipalitatea va analiza soluţia arhitecturală detaliată în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism (CTATU). Primăria Timişoara se va asigura că soluţia arhitecturală ia în considerare contextul urban al zonei centrale şi reflectă importanţa şi obiectivele proiectului pentru Timişoara. Proiectul de aprobare a PUZ-ului este disponibil aici”, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Timişoara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici