Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană abia în 2023. Motivul: pandemia de coronavirus

  • În loc de 2021, Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria).
  • După Sibiu, Timişoara va fi al doilea oraş din România care deţine un asemenea titlu.
  • Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) îşi păstrează titlul de Capitale ale Culturii până în 2021.
  • Măsurile Comisiei Europene vin pe fondul pandemiei de coronavirus.
Urmărește
1977 afișări
Imaginea articolului Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană abia în 2023. Motivul: pandemia de coronavirus

Comisia Europeană a propus, astăzi, posibilitatea oraşelor Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) de a-şi prelungi titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021. Totodată, Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii cu un an mai târziu, în 2022, în timp Timişoara şi Elefsina (Grecia) vor deţine acest titlu în 2023, în loc de 2021, aşa cum era programat iniţial.

După propunerea ce va fi înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare va fi ulterior adoptată, vor fi trei capitale în 2022: Kaunas (Lituania), Esch (Luxemburg) şi Novi Sad (Serbia), şi alte trei în 2023: Timişoara, Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria). 

"În Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanţare la viitoarele reglementări în materie de siguranţă. În plus, restricţiile privind călătoriile au redus drastic fluxurile turistice şi oportunităţile pentru parteneriate europene şi internaţionale. Măsurile împotriva coronavirusului au încetinit lucrările pregătitoare exact atunci când, în condiţii normale, ar fi trebuit să se accelereze", transmite Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte Capitalele Europene ale Culturii pentru 2022, Kaunas (Lituania) şi Esch (Luxemburg), precum şi Capitala Europeană a Culturii pentru 2023, Veszprém (Ungaria), acestea sunt mai puţin afectate, având încă timp să îşi adapteze programele pentru a ţine seama de diferitele scenarii viitoare.
 
„Capitala Europeană a Culturii e mai mult decât o distincţie simbolică, pentru că această competiţie a adus în comunităţile câştigătoare nu numai proiecte culturale unice, ci şi progres economic şi social. Timişoara, după Sibiu, este al doilea oraş românesc care obţine acest titlu, din păcate, într-o perioadă în care mobilitatea şi viaţa socială a cetăţenilor europeni au fost grav afectate de criza provocată de coronavirus. Prelungirea perioadei în care se desfăşoară programul Capitalei Europene a Culturii va oferi vizitatorilor europeni posibilitatea de a descoperi unul dintre cele mai frumoase şi pline de istorie oraşe româneşti”, a spus Adina Vălean, preşedinta Comisiei ITRE din Parlamentul European. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici