Titluri din Franţa şi Japonia, în competiţia de lungmetraj la Anim'est 2010

Franţa, Italia, Norvegia, Columbia, Japonia şi Serbia sunt ţările din care provin cele cinci titluri incluse în competiţia de lungmetraje a Anim'est 2010 (8 - 17 octombrie), informează organizatorii.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Titluri din Franţa şi Japonia, în competiţia de lungmetraj la Anim'est 2010

Titluri din Franţa şi Japonia, în competiţia de lungmetraj la Anim'est 2010

"Los extraños presagios de León Prozak/ The Mysterious Presages of León Prozak" (regia: Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009), selecţionat la cel mai prestigios festival de film de animaţie din lume - Annecy, este primul film sud-american selecţionat în competiţia de lungmetraj Anim'est. Cel mai provocator şi mai îndrăzneţ dintre cele cinci lungmetraje, acesta spune, într-o manieră şocantă şi îndrăzneaţă, povestea lui León Prozak, cel care ajunge să îi împrumute propriul cap lui Mefistofel, pentru nişte numere de acrobaţii de circ. Secvenţele filmului reprezintă animaţii ale diferiţilor artişti plastici şi un omagiu adus plăcerii de a picta. Picturile animate abordează subiecte diverse, de la politică la erotism, exprimând viziuni-şoc asupra lumii.

O altă prezenţă inedită în competiţia Anim'est este cea a filmului sârbesc "Edit and I/ Technotise - Edit i ja" (regia: Aleksa Gajić, 2009), primul lungmetraj de animaţie produs într-o ţară balcanică în ultimii ani şi, bineînţeles, prima peliculă care reprezintă Serbia între cele cinci producţii concurente la premiul pentru cel mai bun film.

Un SF action movie, "Edit and I" poartă spectatorii în Belgradul anului 2074, în care Edit, studentă la psihologie, apelează la un dealer care îi implantează un cip ce o va ajuta să reţină tot ce vede, pentru a putea lua un examen pe care îl picase de mai multe ori. Edit începe, însă, să piardă controlul asupra a ceea ce i se întâmplă. În corpul ei apare o entitate paralelă. Regizorul Aleksa Gajić este unul dintre invitaţii-cheie ai Anim'est în acest an, el urmând să explice regizorilor români, precum şi celor provenind din ţări balcanice, prezenţi la Bucureşti, cum a reuşit să realizeze un lungmetraj de animaţie într-un climat economic şi legislativ nu tocmai favorabil.

Japonia revine în Competiţia Anim'est, după ce, în 2009, mult-discutatul "Piano Forrest" şi-a adjudecat premiul pentru cel mai bun lungmetraj. Câştigătorul premiului Academiei de film japoneze pentru cel mai bun film de animaţie şi al aceluiaşi premiu la prestigiosul Festival de Film de la Sitges, "Summer Wars/ Samâ wôzu" (regia: Mamoru Hosoda, 2009) reprezintă ţara cu cea mai mare producţie de film de animaţie din Asia pe ecranele de la Anim'est.

Un film delicat şi sincer despre puterea legăturilor de familie, supuse unor ameninţări grave, "Summer Wars" porneşte de la povestea lui Keiji Koiso, elev în clasa a 11-a şi un geniu al matematicii. El acceptă o slujbă de vară în familia lui Natsuki, pe care o place în secret. La sosire, află că se pregăteşte o reuniune de familie cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a capului familiei, Sakae, în faţa căreia Keiji trebuie să joace rolul de logodnic al lui Natsuki.

Un alt titlu ce are la activ multe selecţii la festivaluri importante de film, precum cele de la Annecy şi Stuttgart, este "Kurt Turns Evil/ Kurt blir grusom" (regia: Rasmus A. Sivertsen, Norvegia, 2008), lungmetrajul care spune, cu un umor irezistibil, povestea emoţionantă a lui Kurt, un tip inteligent şi unul dintre cei mai buni şoferi de motostivuitor din port. Acesta îşi face meseria foarte bine, dar nu toată lumea îl apreciază aşa cum s-ar cuveni.

Într-o zi, cineva îi spune că doctorii sunt mai importanţi decât şoferii de motostivuitor, ceea ce-i zdruncină încrederea de sine şi-l face să-şi dorească să devină cineva. Cu timpul, însă, Kurt se înrăieşte tot mai mult, iar ambiţia lui are consecinţe dintre cele mai imprevizibile şi mai absurde pentru cei din jur.

Filmul franco-italian "Eleonore's Secret/ Kerity, la maison des contes" (regia: Dominique Monféry, 2009) completează competiţia de lungmetraj de la Anim'est 2010 cu o doză de epic animat clasic, înfăţişând povestea lui Natanaël, care are şapte ani şi încă nu ştie să citească. Familia lui primeşte moştenire de la o mătuşă excentrică o casă şi o colecţie de cărţi. Băiatul descoperă cum cărţile sunt adăpostul tuturor eroilor din literatura pentru copii, iar el trebuie să le apere, pentru că, dacă părăsesc biblioteca, odată cu ele dispar şi poveştile lor.

Cele cinci lungmetraje din competiţia Anim'est 2010 vor fi urmărite şi premiate de un juriu alcătuit din criticul de film român Mihai Chirilov, regizorul italian de film de animaţie Simone Massi, Phil Mulloy - unul dintre cei mai de succes regizori britanici de animaţie independentă ai ultimelor decenii, regizoarea portugheză Regina Pessoa şi regizorul olandez Erik van Schaaik, câştigător al trofeului Anim'est în 2009.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8 - 17 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de o retrospectivă la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22 - 24 octombrie. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici