Titlurile onorifice "Amicus Romaniae", acordate pe 11 februarie, la ICR Lisabona

Titlurile onorifice "Amicus Romaniae" vor fi acordate pe 11 februarie, de Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona, care continuă astfel tradiţia începută în 2009, ca semn al aprecierii faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Titlurile onorifice "Amicus Romaniae", acordate pe 11 februarie, la ICR Lisabona

Titlurile onorifice "Amicus Romaniae", acordate pe 11 februarie, la ICR Lisabona (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit Institutului Cultural Român din Lisabona, evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor de către Vasile Popovici, ambasadorul României în Portugalia şi de Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona. Va urma un recital de pian şi vioară în interpretarea artiştilor Constantin Sandu şi Radu Ungureanu, cu piese ale compozitorilor George Enescu, Sabina Ulubeanu, Sorin Lerescu, Paul Constantinescu şi Pascal Bentoiu.

Titlul onorific "Amicus Romaniae" a fost creat în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional, susţinători ai activităţii institutului în diseminarea valorilor culturii române în spaţiul portughez.

Constantin Sandu a desfăşurat o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate. Colaborează cu regularitate cu orchestre din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto. În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului universitar-doctor Grigore Constantinescu, cu teza "Muzica portugheză pentru pian". În prezent, locuieşte în Portugalia, unde este directorul departamentului de muzică al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

Muzician luso-român, Radu Ungureanu stăpâneşte un repertoriu vast, care acoperă diverse genuri şi stiluri muzicale, ceea ce i-a permis de-a lungul anilor să se prezinte în sute de producţii muzicale sub formă de recitaluri solo, cu acompaniament de pian sau orchestră, precum şi în combinaţii camerale diversificate.

A fost primul violonist care a prezentat în recital "Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru Vioară Solo", de Bach în Portugalia (2009, Casa da Música, Porto) şi în România (1985, Ateneul Român). Cu cvartetul "Serioso" a realizat în Bucureşti "Integrala Cvartetelor", de Beethoven (1987) şi de Mozart (1989-1990). În 2008, a fondat în Portugalia cvartetul de coarde "Douro", reprezentativ pentru viaţa muzicală portugheză. Este membru al grupurilor de muzică contemporană "Música Nova" şi "Oficina Musical". A fost prim violonist în Filarmonica George Enescu (Bucureşti), a câştigat concursul de concertmaistru al Orchestrei Radiodifuziunii Naţionale Române şi în prezent este concertmaistru asistent al Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. Este doctor în muzică, titlu obţinut în cadrul Universităţii din Aveiro, Portugalia. Din anul 1995, acesta este profesor de vioară la Şcoala Superioară de Muzică din Porto, unde a format numeroşi violonişti, care ocupă poziţii importante în viaţa muzicală portugheză. În 2011, a fondat gruparea muzicală "Camerata NovNorte" din nordul Portugaliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici