- Home
- Cultură-Media
- LISABONA, (02.02.2014, 12:14)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Titlurile onorifice "Amicus Romaniae", acordate pe 11 februarie, la ICR Lisabona
Titlurile onorifice "Amicus Romaniae" vor fi acordate pe 11 februarie, de Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona, care continuă astfel tradiţia începută în 2009, ca semn al aprecierii faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional.
Urmărește
128 afișări
Titlurile onorifice "Amicus Romaniae", acordate pe 11 februarie, la ICR Lisabona (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit Institutului Cultural Român din Lisabona, evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor de către Vasile Popovici, ambasadorul României în Portugalia şi de Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona. Va urma un recital de pian şi vioară în interpretarea artiştilor Constantin Sandu şi Radu Ungureanu, cu piese ale compozitorilor George Enescu, Sabina Ulubeanu, Sorin Lerescu, Paul Constantinescu şi Pascal Bentoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Titlul onorific "Amicus Romaniae" a fost creat în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional, susţinători ai activităţii institutului în diseminarea valorilor culturii române în spaţiul portughez.
Constantin Sandu a desfăşurat o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate. Colaborează cu regularitate cu orchestre din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto. În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului universitar-doctor Grigore Constantinescu, cu teza "Muzica portugheză pentru pian". În prezent, locuieşte în Portugalia, unde este directorul departamentului de muzică al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.
Muzician luso-român, Radu Ungureanu stăpâneşte un repertoriu vast, care acoperă diverse genuri şi stiluri muzicale, ceea ce i-a permis de-a lungul anilor să se prezinte în sute de producţii muzicale sub formă de recitaluri solo, cu acompaniament de pian sau orchestră, precum şi în combinaţii camerale diversificate.
A fost primul violonist care a prezentat în recital "Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru Vioară Solo", de Bach în Portugalia (2009, Casa da Música, Porto) şi în România (1985, Ateneul Român). Cu cvartetul "Serioso" a realizat în Bucureşti "Integrala Cvartetelor", de Beethoven (1987) şi de Mozart (1989-1990). În 2008, a fondat în Portugalia cvartetul de coarde "Douro", reprezentativ pentru viaţa muzicală portugheză. Este membru al grupurilor de muzică contemporană "Música Nova" şi "Oficina Musical". A fost prim violonist în Filarmonica George Enescu (Bucureşti), a câştigat concursul de concertmaistru al Orchestrei Radiodifuziunii Naţionale Române şi în prezent este concertmaistru asistent al Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. Este doctor în muzică, titlu obţinut în cadrul Universităţii din Aveiro, Portugalia. Din anul 1995, acesta este profesor de vioară la Şcoala Superioară de Muzică din Porto, unde a format numeroşi violonişti, care ocupă poziţii importante în viaţa muzicală portugheză. În 2011, a fondat gruparea muzicală "Camerata NovNorte" din nordul Portugaliei.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”