TNB pregăteşte viitoarea stagiune, care va cuprinde "Vizita bătrânei doamne" cu Maia Morgenstern

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), ale cărui porţi se vor închide în curând pentru reabilitare, pregăteşte mai multe spectacole pentru viitoarea stagiune, printre care "Vizita bătrânei doamne", a regizorului bulgar Aleksander Morfov, rolul titular urmând să fie interpretat de Maia Morgenstern.

Urmărește
18 afișări

Lucrările de reabilitare a Teatrului Naţional Bucureşti au început în luna martie. Astfel, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, ultimele spectacole, la sediul TNB, ale stagiunii în curs, vor avea loc duminică, 12 iunie. După această dată - mai timpurie decât în alţi ani, pentru a da câmp liber lucrărilor de reconstrucţie - porţile teatrului se vor închide pentru publicul spectator până în toamnă.

"Cu tot şantierul care trepidează la propriu în toate ungherele teatrului, se desfăşoară din plin activitatea de pregătire a viitoarei stagiuni care va aduce noi titluri de piese, distribuţii promiţătoare şi regizori prestigioşi", se precizează în comunicat.

Astfel, regizorul bulgar Aleksander Morfov, al cărui spectacol "Exilaţii" a fost prezentat în turneu pe scena mare a TNB în urmă cu un an, a început repetiţiile la "Vizita bătrânei doamne", cunoscuta piesă a dramaturgului elveţian Friedrich Dürrenmatt, premiera urmând să aibă loc în prima parte a viitoarei stagiuni. Din distribuţia în curs de finalizare face parte actriţa Maia Morgenstern, interpreta rolului titular. Scenografia spectacolului care va avea loc la Sala Mare va fi semnată de scenograful bulgar Nikola Toromanov.

Pe de altă parte, în repetiţii avansate se află o piesă de referinţă a dramaturgiei româneşti interbelice, "Omul cu mârţoaga" de George Ciprian, în regia Ancăi Bradu.

Pentru un alt proiect repertorial, piesa "Băiatul din ultima bancă", a dramaturgului spaniol Juan Mayorga, regizorul Cristian Theodor Popescu invită tinerii actori, la audiţii, în zilele de 9 şi 10 iunie, pentru definitivarea distribuţiei cu două roluri principale masculine.

"Sperăm ca la deschiderea viitoarei stagiuni 2011-2012 Teatrul Naţional «I.L.Caragiale» să-şi întâmpine publicul în prima dintre noile săli de spectacole care vor fi date în folosinţă în cadrul proiectului de reconstrucţie aflat în plină desfăşurare", se mai spune în comunicatul TNB.

Lucrările de reabilitare a Teatrului Naţional Bucureşti, un proiect iniţiat în 2007, au început în luna martie şi urmează ca Teatrul de Operetă "Ion Dacian" şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) să părăsească definitiv acest imobil în care şi-au desfăşurat activitatea.

Lucrările de reabilitare a TNB se vor desfăşura în trei etape, începând cu demolarea aşa-numitei "bomboniere", clopotul de beton armat care a fost aplicat pe zidurile vechi, ceea ce va antrena mutarea CNDB, a Lăptăriei lui Enache şi a depozitelor Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), continuând cu consolidarea întregii clădiri, ceea ce va afecta birourile, depozitele, cabinele şi atelierele TNB, Sala Atelier a teatrului şi Sala Studio a Operetei, şi terminând cu intervenţia la Sala Mare, care va avea la final 850 de locuri, cât a avut iniţial, după cum a explicat Ion Caramitru, directorul TNB, într-o conferinţă de presă din 11 mai.

Sala Amfiteatru din TNB va dispărea şi ea, însă teatrul va avea la final cinci săli şi o scenă în aer liber, pe acoperişul clădirii, pentru reprezentaţii în timpul verii.

Proiectul de reconstrucţie a clădirii TNB vizează, potrivit proiectului Ministerului Culturii prezentat în martie 2008, modelarea clădirii în direcţia uneia de larg interes cultural, un edificiu "mai prietenos şi cu mai mult farmec", care să fie deschis de dimineaţă până seara târziu şi să găzduiască diferite manifestări artistice.

În luna mai a anului trecut, consorţiul format din Aedificia Carpaţi şi Romest Electronic a câştigat licitaţia pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti, valoarea contractului fiind de 48 de milioane de euro, fără TVA. La licitaţie s-au înscris 10 firme, existând ulterior contestaţii, care au dus la amânarea semnării contractului.

Proiectarea clădirii TNB din Piaţa Universităţii a început în 1963, însă Teatrul Naţional a început să funcţioneze în acest sediu zece ani mai târziu, fiind inaugurate pe rând trei săli: Sala Mare, Sala Studio şi Sala Atelier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici