Pe lângă trofeu, câştigătorul competiţiei din acest an primeşte din partea organizatorilor şi suma de o mie de euro.
Şase din cei 138 de concurenţi înscrişi în competiţie au obţinut punctajul maxim de o sută de puncte, toţi şase participând, duminică, la o probă de departajare în urma căreia a fost stabilit câştigătorul Trofelului „Lira de Aur”.
Ceilalţi cinci concurenţi care au avut punctajul maxim au obţinut premii speciale, aceştia fiind Irina Bogdan Alexandru, la clarinet, elevă a Colegiului de Artă din Suceava, care a obţinut premiul Asociaţiei Culturale „Lira de Aur”, Ştefan Guţu, la pian, elev al Şcolii generale nr. 3 din Piatra Neamţ, care a primit premiul special „Ciprian Porumbescu”, Loredana Hreceniuc, la oboi, elevă a Colegiului de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a primit Premiul I şi Premiul Asociaţiei de Cultură, Artă şi Tradiţie „Ciprian Porumbescu”, Lucian Podolean, la pian, din Chişinău, care a obţinut Premiul I şi Premiul Asociaţiei „Pro Muzica Academica”, dar şi Eugen Toboş, chitară, de la Colegiul de Artă din Suceava, care a obţinut Premiul I şi Premiul Asociatiei „Pro Muzica Academica”.
Câştigătoarea Trofeului „Lira de Aur”, Elena Dinuţa Costache, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a avut emoţii foarte mari în condiţiile în care şi ceilalţi candidaţi au fost foarte buni. Ea a spus că este onorată că a primit acest trofeu şi că doreşte să urmeze o carieră muzicală.
Elena Dinuţa Costache a studiat pianul de la vârsta de cinci ani şi apoi, din clasa a IV-a, a început să studieze la flaut.
Ea a mai obţinut premiul al doilea şi premiul întâi ale acestui concurs în ediţii anterioare.
Cea de-a 32-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, unde s-au înscris 138 de elevi din 13 judeţe şi din Republica Moldova,a început, vineri, la Suceava în cadrul Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”.
Preşedintele juriului, Viorel Munteanu, a declarat că „Lira de Aur” a avut doar foloase pentru cei care slujesc muzica
El a transmis tinerilor interpreţi să nu renunţa la muzica românească în repertoriul lor şi să o promoveze, subliniind că sucevenii s-au întors la muzica lui Ciprian Porumbescu şi o pun în valoare.
Viorel Munteanu a apreciat că în programul de concurs trebuie introdusă şi secţiunea de muzică de cameră.