- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.10.2013, 09:41)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Toma Enache, despre "Nu sunt faimos, dar sunt aromân": M-am bucurat de fiecare rând pe care îl scriam
Regizorul şi scenaristul Toma Enache, care şi-a lansat, joi seară, primul lungmetraj în aromână, "Nu sunt faimos, dar sunt aromân", a spus că filmul este "împlinirea" unui vis al multor aromâni, relatând că a clădit povestea timp de zece ani şi că s-a bucurat de fiecare rând scris în scenariu.
Urmărește
3518 afișări
Toma Enache, despre "Nu sunt faimos, dar sunt aromân": M-am bucurat de fiecare rând pe care îl scriam
Premiera de gală a filmului "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" a avut loc joi seară, la CinemaPRO din Capitală, în prezenţa regizorului Toma Enache, a fotomodelului Linda Croitoru şi a celorlalţi membri ai echipei lungmetrajului. Pe covorul roşu au păşit de la aromâni îmbrăcaţi în costume tradiţionale până la aromâni celebri. La eveniment au participat, printre alţii, Gheorghe Hagi, însoţit de fetiţa lui, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Adina Buzatu, Mara Panaitescu, Anemona Niculescu, compozitoarea de muzică aromână Sirma Guci şi Stelu Enache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Nu sunt faimos, dar sunt aromân/ Nu hiu faimos ama hiu armân" este o dramă romantică ce descrie călătoria lui Toni Caramuşat (Toma Enache), un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr este purtat de Armânamea (Linda Croitoru), ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează.
"Sunt extrem de onorat de prezenţa dumneavoastră. Aş dori să mulţumesc pentru că acest film este efortul, dorinţa şi împlinirea unui vis al multor aromâni, nu numai de ieri, nu numai de azi, ci cred eu dintotdeauna, de la fraţii Manakia (Ianaki şi Milton Manakia, fotografi şi producători de film, n.r.) şi până acum, cred că au fost mulţi care s-au gândit că ar trebui să facem un film în aromână. Tradiţia se reînnoadă după 100 de ani", a declarat Toma Enache, înainte de proiecţia filmului.
Despre lungmetrajul filmat în cinci ţări, în peste 45 de locuri, regizorul Toma Enache afirmă că este "un film cu multă sudoare, cu multă muncă". "Sperăm şi ne dorim ca povestea noastră, povestea lui Toni Caramuşat, în limba în care strămoşii noştri au murit, în limba în care strămoşii noştri nu ştiu dacă vreodată au crezut că vom face asta, dar cert este că foarte mulţi dintre ei au murit pentru această limbă, să fie aşa cum va fi în această seară în filmul acesta. Cred că sunt alături de noi, mi-aş dori şi cred că şi tatăl meu este aici în primul rând, poate nu întâmplător este liber (locul, n.r), pentru toţi aromânii care nu mai sunt şi nu vor apuca să vadă niciodată un film în limba lor, pentru noi este extrem de emoţionant, niciodată nu am fost atât de emoţionat ca în această seară, indiferent de spectacolele pe care le-am avut, nu sunt un om care are emoţii sau care se emoţionează uşor, dar tot ce mi-aş dori este ca povestea noastră să ajungă în sufletul celor pentru care noi am gândit-o şi am clădit la ea mai bine de 10 ani şi m-am bucurat cu fiecare rând pe care îl scriam", a declarat Toma Enache.
Pe de altă parte, el a afirmat că filmul pe care l-a regizat este în mâinile şi mintea spectatorilor, dar şi în a celor care interacţionează pentru prima oară cu cultura aromânilor. "Toţi actorii din acest film au făcut o treabă extraordinară", a mai menţionat acesta.
Pelicula, care a fost filmată în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România, în Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova, şi care durează aproximativ două ore, a fost aplaudată îndelung joi seară, de spectatorii care au participat la premiera de gală.
Cu o coloană sonoră semnată de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Stelu Enache, filmul a stârnit emoţie şi o serie de amintiri celor prezenţi, iar, la finalul proiecţiei, pe scena cinematografului a urcat întreaga echipă a lungmetrajului.
Regizorul Toma Enache a ţinut să le mulţumească tuturor celor care "au pus o fărâmă din munca lor, din imaginaţia lor" pentru ca primul film în aromână să prindă viaţă. "Sufletele vorbesc între ele şi sufletele noastre în această seară cred că le-am simţit că au vibrat împreună", a spus acesta.
Ovidiu Lipan Ţăndărică s-a arătat onorat ca melodiile realizate în colaborare cu Stelu Enache să facă parte din coloana sonoră a filmului, apreciind că lungmetrajul prezintă "cumva" şi parcursul vieţii sale. De asemenea, acesta a felicitat echipa "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" pentru producţia senzaţională. "Am început cu Roşu şi Negru, am avut o perioadă mare cu Phoenix, am plecat în Germania, în '77, m-am reîntors în România, cumva este o poveste şi a vieţii mele, dar nu am crezut niciodată că e o mare şansă pentru mine, ca muzica mea, o parte din compoziţiile pe care le-am făcut cu Stelu Enache pentru aceste concerte şi muzica armânească să fie într-un asemenea film, care cu siguranţă va intra în istorie, şi pentru mine este o mare onoare", a declarat Ovidiu Lipan Ţăndărică.
Legenda fotbalului românesc Gheorghe Hagi a venit la premiera de gală împreună cu fetiţa sa, iar după proiecţia filmului acesta a spus că a petrecut două ore frumoase. "Le recomand celor tineri să vadă filmul. (...) Noi în casă vorbim aromână pentru că aşa este normal, este limba cu care ne-am născut, eu am ţinut foarte tare ca copii să înveţe acest lucru, apoi în viaţă fiecare ia deciziile lui şi drumul lui, dar important este să nu uiţi de unde ai plecat. (...) E un film care ne arată unde am fost, cum a trecut şi sincer să fiu am petrecut două ore frumoase, aşteptam foarte tare să văd cum arată şi personal m-a încântat, mi-a plăcut", a declarat Gheorghe Hagi.
Rudy Rosenfeld, cel care îl interpretează în lungmetraj pe bătrânul Iorgu, a dezvăluit că i-a fost foarte greu să vorbească în aromână şi că norocul său a fost că a avut o profesoară bună.
"Am avut însă pe lângă mine o echipă dragă şi foarte entuziastă şi atât de plină de înflăcărare încât m-a luat cu valul, nu ştiu dacă am vorbit bine aromână, dar ştiu că am avut o profesoară foarte bună, am avut nişte oameni minunaţi lângă mine, îmi face mare plăcere să fiu în mijlocul vostru şi cred că este o premieră mondială, în sensul că un actor evreu vorbeşte în aromână", a spus Rudy Rosenfeld, pe scena de la CinemaPRO.
"A fost o experinţă unică, ne-am propus şi din disperare de cauză. Adică simţeam şi ştiam că trebuie făcut un film în aromână, iată, se făceau 100 de ani de la primele imagini filmate în Balcani de doi aromâni, de fraţii Manakia, şi nimeni nu făcea un film vorbit în aromână. Mi-am luat inima în dinţi şi am zis «e atât de imposibil să fac acest film că o să-l fac». Şi iată că l-am făcut şi ceea ce mă entuziasmează este că ceea ce am gândit eu cu acest film şi pentru cei pe care l-am făcut, sunt prezenţi. Mâine, la Constanţa avem cinci gale, cu cinci săli pline. Vom merge în toate oraşele", a declarat Toma Enache pentru MEDIAFAX.
El a spus că a fost mai emoţionat ca niciodată când a realizat acest lungmetraj, afirmând că se bucură că Sebastian Papaiani, care este de origine aromână, i-a spus că filmul "i-a răscolit toate rădăcinile".
De asemenea, Linda Croitoru, cea care o interpretează pe Armânamea, a declarat pentru MEDIAFAX că filmul are culoare, tradiţie şi cultură. "Toma te impresionează de la începutul filmului cu energia, pasiunea şi talentul lui şi atunci nu ai cum să dai greş. Eram emoţionată doar pentru mine, pentru rolul meu. Filmul a ieşit o minunăţie", a afirmat aceasta.
Actorul Sebastian Papaiani, prezent la premiera de gală a filmului, a declarat pentru MEDIAFAX că pelicula regizată de Toma Enache i-a găsit rădăcina. "În film mi-am găsit orgoliile unei naţii care a fost distrusă în timp, în secole şi acum pare a fi o naţie aciuată undeva, cu toate că a fost un popor mare aşa cum îmi povestea şi mie tata. (...) Eu sunt o fire sensibilă prin profesia pe care o am, prin împletirea pe care o am de familie, că mă trag dintr-o lume de aromâni din partea tatălui şi din partea mamei dintr-o lume maghiară. Şi aceste două combinaţii mi-au dat o sensibilitate care nu e întotdeauna sănătoasă. (...) Am plâns aici, cunoscându-l pe Toma foarte bine şi în adâncime, nu superficial, am fost la el acasă, i-am cunoscut părinţii. (...) Regizorul Toma Enache este un temperamental, el trece dincolo şi devine nervos, devine precipitat şi în vorbire, se îneacă de câte ar vrea să îţi spună şi să facă", a declarat actorul.
Distribuţia lungmetrajului îi aduce pe marile ecrane, alături de Toma Enache şi Linda Croitoru, pe Lică Gherghilescu Tanasoca, Teodora Calagiu Garofil, Rudy Rosenfeld, Camelia Şapera, Mara Panaitescu, Alina Mantu, Ana Donosa, Anca Manolescu, Take Florescu, Cristina Cabel, Sorin Saguna şi Geo Dinescu. O producţie cinematografică independentă, filmul "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" a avut un buget de aproximativ 360.000 de euro, finanţarea acestuia provenind în totalitate din surse private.
"Nu sunt faimos, dar sunt aromân" va fi distribuit pe marile ecrane de MediaPro Distribution, în cinematografele Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Băneasa, Cinema Arta (Târgu-Mureş), Patria (Craiova), Cinema Florin Piersic (Cluj), Cinema Premiera (Ploieşti), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu-Jiu), Patria (Bucureşti), Cinema Europa, Orizont Café Cinema 3D (Călăraşi), Centrul Cultural Calaraşi, Unirea (Botoşani), Dacia (Piatra-Neamţ), Cortina (Oradea), Palace (Oradea), Cityplex (Constanţa şi Tulcea), Cinema City (Cotroceni, Arad, Brăila, Cluj, Constanţa, Sun Plaza, Târgu-Mureş şi Ploieşti).
Cunoscut îndeosebi pentru succesele sale la teatrul radiofonic, Toma Enache a mai regizat atât spectacole de teatru în aromână, ca "Lali Nida s-ampuliseashti cu stranghilji", "Tenda" şi "Secta a muljeriloru", cât şi în limba română - "Pluralul englezesc", "Richard al III-lea", "Mincinosul", "O noapte furtunoasă" şi "Alcesta".
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe