- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.11.2007, 16:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Tomescu: Toţi românii vor auzi sunetul viorii Stradivarius în următorii cinci ani
Violonistul Alexandru Tomescu a intrat, vineri, în posesia viorii Stradivarius Elder Voicu 1702, pe care o va deţine în comodat pentru o perioadă de cinci ani, el susţinând la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) primul recital pe instrumentul de 1,2 milioane de dolari.
Urmărește
57 afișări
Alexandru Tomescu, câştigătorul unui concurs organizat în septembrie, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", pentru atribuirea viorii Stradivarius, a intrat în posesia instrumentului, vineri, la sediul MCC, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Nicolae Licareţ, reprezentantul Filarmonicii "George Enescu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Adusă la MCC sub supraveghere, Stradivarius a intrat în posesia lui Tomescu, după ce violonistul şi Nicolae Licareţ, reprezentantul Filarmonicii "George Enescu", proprietarul instrumentului, au semnat un contract de luare în comodat a viorii.
Alexandru Tomescu, emoţionat de festivitate, a spus că este conştient de răspunderea pe care şi-o asumă o dată cu preluarea viorii. "Sunt puţin emoţionat în acest eveniment festiv. Nu cred să existe bucurie mai mare pentru un violonist decât aceea de a avea în mâini un Stradivarius. Această vioară este aproape un simbol al României şi sunt pe deplin conştient de implicaţiile şi răspunderea pe care mi le asum. Sunt deja 25 de ani de când cânt la vioară. Când eram mic, nici prin gând nu-mi trecea că o să ajung să cânt pe vioara maestrului Voicu. Eu cred că este un nou început pentru mine. Colaborarea cu acest instrument de excepţie va reprezenta, în mod evident, un început", a declarat Alexandru Tomescu, după care a susţinut un mini-recital cu vioara Stradivarius, interpretând "Presto" (Sonata în Sol minor), de J.S. Bach, şi două piese de Fritz Kreisler - "Recitativ" şi "Scherzo" (Wiener capriccio).
Totodată, Alexandru Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe această vioară, sunetul Stradivarius se va auzi în toată România, având în proiect mai multe concerte, astfel încât "fiecare român să audă cum sună un Stradivarius". "Această vioară, prin faptul că aparţine tezaurului, aparţine patrimoniului naţional al României, în mod concret aparţine fiecăruia dintre noi şi cred că fiecare român are dreptul s-o audă măcar o dată în aceşti cinci ani (...) Unul dintre proiectele pe care mi le-am propus este ca sunetul acestei viori să fie auzit de toţi românii măcar o dată", a afirmat Tomescu, precizând că primul concert susţinut pe vioară va fi la Timişoara, săptămâna viitoare.
Un alt proiect al lui Tomescu este de a semna un contract cu o casă de discuri şi de a realiza un CD special pentru Stradivarius, care va fi lansat la începutul anului viitor. Totodată, el este decis să concureze peste cinci ani, când se va organiza un nou concurs de dare în folosinţă a viorii Stradivarius, dacă "condiţiile de participare" îi vor permite acest lucru.
Vioara Stradivarius a fost cumpărată de statul român în 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni, însă ea a fost evaluată acum de Cezar Marin, singurul expert acreditat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru clasarea unui asemenea bun, la suma de 1,2 milioane de dolari.
Vioara Stradivarius este asigurată de compania de asigurări Asiban, pentru suma de 1,2 milioane de dolari.
Totodată, violonistul Alexandru Tomescu a semnat cu Filarmonica Enescu un contract privind condiţiile de păstrare şi securitate ale instrumentului. "Nu o voi ţine acasă. Va fi păstrată într-un loc păzit. Va avea la dispoziţie zilnic un spaţiu, unde voi putea să exersez", a explicat Tomescu.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe