Tompa despre sindicaliştii de la Opera Română din Cluj: Exemplu terifiant al mişcării anticulturale

Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, susţine că sindicaliştii de la Opera clujeană sunt "un exemplu terifiant al mişcării anticulturale", care vor aduce prejudicii grave instituţiei şi întregii imagini a României.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Tompa despre sindicaliştii de la Opera Română din Cluj: Exemplu terifiant al mişcării anticulturale

Tompa despre sindicaliştii de la Opera Română din Cluj: Exemplu terifiant al mişcării anticulturale (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Într-o scrisoare adresată Sindicatului Transilvania Art de la Opera Naţională Română din Cluj, Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi regizorul operei "Don Giovanni", pusă în scenă la Operă, afirmă, comentând declaraţiile făcute la adresa sa de către membrii de sindicat ai Operei, că a fost şi rămâne stupefiat de atitudinea de care au dat dovadă aceştia de-a lungul întregii perioade a repetiţiilor cu "Don Giovanni".

"Această atitudine emană indiferenţă şi lipsă de respect faţă de creaţia artistică şi s-a manifestat în mod surprinzător prin repetate acţiuni de boicot al propriilor colegi şi al propriei profesii. De aceea, am denumit acest tip de sindicalism ca fiind «barbar» şi «primitiv» şi nu m-am referit nicidecum la persoane sau grupuri de artişti din Operă, fiind conştient de faptul că majoritatea lor sunt oameni de bun simţ, care, după părerea mea, au fost manipulaţi şi îndrumaţi iresponsabil de către liderii sindicali", spune Tompa Gabor.

Tompa se arată surprins şi de lipsa de interes şi de curiozitate faţă de o nouă versiune scenică a unei capodopere.

"Am mai întâlnit în lunga mea carieră sindicalişti care doreau cu orice preţ demiterea conducerii unei instituţii de artă, mai ales când aceasta a încercat prin schimbări să tulbure apa lâncedă a nepăsării şi a delăsării artistice, atât de favorabile mediocrităţii. Dar niciodată nu am văzut ca sindicalişti să năvălească pe scenă şi să retragă artiştii în timpul desfăşurării repetiţiilor, fără să discute într-un mod civilizat sau măcar să îi anunţe pe realizatorii spectacolului despre problemele ivite şi despre modul în care intenţionează să le rezolve pe acestea. Imaginaţi-vă intervenţia liderilor sindicali ai chirurgilor în momentul în care vă aflaţi pe masa de operaţie, iar aceştia lasă din mână bisturiul, abandonându-vă în timp ce sângeraţi din rănile deschise. Nu vă doresc, distinşi sindicalişti, o asemenea experienţă. De altfel, orice manifestare sindicală care se desfăşoară în timpul orelor de lucru şi nu a fost anunţată în prealabil este ilegală şi se consideră contravenţie", adaugă Tompa

El spune că insinuarea sindicaliştilor ascunsă în text conform căreia el a etichetat ca "barbari" o etnie, şi nu nişte metode sindicaliste şchioapătă din plin şi încearcă aşa-zisa "lovitură sub centură".

"Vă reamintesc, totodată, că noţiunea de «etnie pură» a fost folosită cu precădere de către nazişti şi preluată din când în când de politicieni demagogi sau primari de tristă amintire care doreau să genereze conflicte interetnice. Menţionez, de altfel, că printre numeroasele premii naţionale şi internaţionale pe care mi-ar fi jenă să vi le enumăr una dintre cele mai însemnate distincţii mi-a fost acordată de preşedintele României, pentru «promovarea culturii româneşti în lume»", arată Tompa.

El îi acuză pe sindicalişti că au "umflat" în presă suma contractului său de colaborare cu Opera Naţională Română Cluj, încălcând legea confidenţialităţii contractelor individuale şi dorind să inducă în eroare opinia publică, prin "aruncarea unor cifre în vânt", a unor "informaţii neadevărate şi neverificate" şi prin "metode parşive şi lipsite de corectitudine".

"Indiferent care ar fi soarta spectacolului şi a colaborării mele cu Opera Naţională din Cluj, vă voi duce, stimaţi tovarăşi, faima, oriunde voi lucra în lume, ca exemplu terifiant al mişcării anticulturale, care, sunt convins, va aduce prejudicii grave instituţiei şi întregii imagini a României. Cu deosebită tristeţe, Gábor Tompa - regizor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj", îşi încheie Tompa scrisoarea.

Angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj au intrat, luni, în grevă generală, reclamând "managementul defectuos" şi cerând ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului instituţiei, Rareş Trifan.

Peste o sută de angajaţi ai Operei s-au adunat, luni, în sala de spectacole, purtând insigne pe care scria "primitiv", "barbar" şi "nesimţit".

Alexandru Mânzat, vicepreşedinte al Sindicatului Transilvania Art, a declarat corespondentului MEDIAFAX că angajaţii Operei au primit aceste calificative de la regizorul Tompa Gabor, al cărui spectacol cu "Don Giovanni" a fost amânat din cauza grevei.

"Aceste insigne sunt o atitudine faţă de cele declarate de Tompa Gabor. Nu mă aşteptam să declare aşa ceva, a spus că suntem nesimţiţi, barbari, primitivi şi antimaghiari. Angajaţii Operei, în condiţii neprielnice pentru repetiţii, au venit până nu s-a mai putut. Tompa a crezut că şi în condiţiile respective se poate ţine un spectacol", a spus Alexandru Mânzat, care susţinea că diminuările salariale de la Operă au ajuns şi la 55 la sută.

Marţi, angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj au suspendat greva generală, urmând să negocieze cu directorul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici