Topul 10 al tweet-urilor care au marcat istoria

Publicat: 04 10. 2013, 15:25
Actualizat: 30 03. 2020, 21:21

Prezentăm mai jos Topul 10 al celor mai marcante tweet-uri din istorie.

„Tocmai am instalat twitter” – Primul mesaj automat al cofondatorului Twitter Jack Dorsey, care a trimis în aceeaşi zi (21 martie 2006) primul său tweet în direct, prin care îşi invita colegii de muncă să i se alăture pe această platformă.

„Arestat” – Studentul american James Buck a trimis acest tweet, în aprilie 2008, după ce a fost arestat de autorităţile egiptene în timpul unui protest. Mesajul în cauză a arătat felul în care această reţea de socializare poate fi folosită ca instrument de aderare la o cauză, întrucât protestele care au urmat au condus la eliberarea lui James Buck. „Liber”, a anunţat el imediat după aceea pe Twitter.

„E un avion pe Hudson. Sunt pe feribotul care va recupera oamenii din apă. E o nebunie” – Un avion al companiei aeriene US Airways s-a prăbuşit în râul Hudson din New York în ianuarie 2009. Tweet-ul său şi altele trimise de martori şi de pasageri erau însoţite de un link către o fotografie a zonei, generând astfel o informaţie reală, la fel ca presa tradiţională.

„Salut Tweetos. Merci pentru primirea voastră călduroasă. Mă simt cu adevărat în secolul al XXI-lea” – Oprah Winfrey, supranumită „regina talk show-urilor”, a postat primul ei tweet în aprilie 2009 şi are în prezent peste 21 milioane de fallowers. Oprah urmăreşte la rândul ei doar 149 de conturi pe Twitter.

„De pe orbită: lansarea a fost incredibilă! Mă simt în plină formă, muncesc mult şi aprecize aceste privelişti magnifice. Aventura vieţii mele a început!” – Astronautul Mike Massimino a intrat în istorie, publicând primul tweet expediat din spaţiu, în mai 2009.

„Revoluţia Twitter” – Nu este un tweet, ci porecla dată mişcării protestatare din Iran contra alegerii lui Mahmoud Ahmadinejad. Manifestanţii iranieni au folosit această reţea de socializare, în iunie 2009, pentru a dejuca tentativele guvernului de a-i împiedica să comunice între ei. Doi ani mai târziu, Twitter a devenit un instrument foarte des folosit de manifestanţii „Primăverii arabe”.

„La ora unu dimineaţa, un elicopter survolează Abbottabad (eveniment rar)” – Consultantul în informatică Sohaib Athar a descris în acest tweet, fără să ştie, raidul efectuat de detaşament de puşcaşi marini americani, în mai 2011, într-o casă din Pakistan în care se ascundea Osama ben Laden, care a fost ucis în timpul acelei operaţiuni.

„Încă patru ani” – Preşedintele american Barack Obama şi-a însoţit victoria de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012 cu o fotografie postată pe Twitter în care el şi soţia sa Michelle se îmbrăţişează. Textul său a rămas până astăzi cel mai redistribuit mesaj din istoria reţelei Twitter – de peste 800.000 de ori.

„Dragi prieteni, am bucuria de a intra în contact cu voi prin intermediul Twitter. Mulţumesc pentru reacţia voastră generoasă. Vă binecuvântez din tot sufletul” – Papa Benedict al XVI-lea a lansat, în decembrie 2012, primul cont papal, care are peste 3 milioane de followers.

„Nu mai aveţi electricitate? Nicio problemă. Puteţi în continuare să vă înmuiaţi biscuiţii în cafea pe întuneric” – Oreo, o companie care produce biscuiţi, a postat acest tweet în februarie 2013, la scurt timp după ce o pană de electricitate a întrerupt finala campionatului de fotbal american – extrem de urmăritul Super Bowl. Mesajul a fost considerat un semnal al potenţialului de care dispune Twitter pentru a se adapta la situaţii de urgenţă în timp real.

„Breaking news: două explozii la Casa Albă şi Barack Obama este rănit” – Partizanii regimului sirian din Armata Electronică Siriană au piratat contul agenţiei de presă Associated Press în aprilie 2013, iar mesajul lor a provocat o scădere a cotaţiilor de pe Wall Street. Reţeaua Twitter a devenit astfel, ca şi alte elemente ale mass-media, ţinta atacurilor cibernetice.