"Toto şi surorile lui" şi "Chuck Norris vs Comunism", în competiţia Festivalului de Film Sarajevo

Documentarele "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, şi "Chuck Norris vs Comunism", de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producţii selectate în competiţia celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, care se va desfăşura în perioada 14 - 22 august.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului "Toto şi surorile lui" şi "Chuck Norris vs Comunism", în competiţia Festivalului de Film Sarajevo

"Toto şi surorile lui" şi "Chuck Norris vs Comunism", în competiţia Festivalului de Film Sarajevo

Lista documentarelor care concurează în cadrul festivalului include şase premiere mondiale, opt premiere internaţionale, trei premiere regionale şi şase premiere din Bosnia şi Herţegovina, informează organizatorii, citaţi de screendaily.com.

În filmul "Toto şi surorile lui/ Toto And His Sisters" (2014), Alexander Nanau prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii filmată într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă. Filmul este o coproducţie româno-maghiaro-germană şi a obţinut mai multe premii internaţionale, printre care şi marele trofeu la Festivalul Premiers Plans de la Angers.

În plus, documentarul a fost inclus - alături de alte nouă pelicule - în competiţia pentru premiul Lux, care va fi acordat de Parlamentul European la sfârşitul anului, la Strasbourg.

Documentarul "Chuck Norris vs Comunism" (2015) invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.

La mijlocul anilor '80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene. Proiectat la festivaluri de film americane şi europene, documentarul "Chuck Norris vs Comunism" spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video traficate.

Anul trecut, câştigătorul premiului The Heart of Sarajevo a fost "Naked Island", de Tiha K. Gudac.

De asemenea, 11 tineri români au fost acceptaţi în secţiunea Talents Sarajevo, făcând parte din cei 71 de producători, regizori, directori de imagine, actori, critici de film şi scenarişti selectaţi.

Este vorba despre actorii Sorin Dobrin şi Iulia Ciochina, regizorii Anda - Luana Puşcaş şi Raul Sebastian Mihăilescu, producătorul Raluca Mănescu, directorii de imagine Anna-Maria Drăghici şi Simona Şuşnea, scenariştii Ana-Maria Gheorghe, Ionuţ-Răzvan Barbu şi Răzvan Mihai Badea şi criticul de film Andra Petrescu.

Aceştia vor participa la o serie de masterclass-uri şi discuţii, având acces la oportunităţi de training şi conectare. Platforma de training a fost înfiinţată la Sarajevo în 2007, în colaborare cu programul Bienale Talents şi a devenit un centru regional care atrage profesionişti din film, care se întâlnesc şi schimbă idei, iar numărul celor interesaţi să participe la programul de şase zile este în continuă creştere. Anul acesta, s-a înregistrat un record de candidaturi, 320, pentru a participa la Talents Sarajevo, majoritatea fiind formată din regizori.

În ultimii trei ani, cele mai multe candidaturi pentru Talents Sarajevo au venit din România, Turcia, Serbia, Croaţia şi Grecia, iar vârsta medie a participanţilor la program este de 28-29 de ani.

De asemenea, interesul a crescut pentru participarea cineaştilor la segmentul Pack & Pitch, anul acesta primindu-se 55 de proiecte, faţă de 19 câte au fost în 2014. Acest segment al programului este dedicat regizorilor şi producătorilor, cărora li se oferă şansa de a învăţa - sub îndrumare profesională - cum să analizeze şi să prezinte proiectele în faţa juriilor competiţiilor, a colegilor şi a altor profesionişti din lumea cinematografiei.

În cadrul secţiunii Pack & Pitch, proiectul "SOL (Messenger)", de Anda - Luana Puşcaş, se numără printre cele şase selectate.

În urmă cu o săptămână proiectul cinematografic "The Professor", de Radu Dragomir, a fost selectat alături de "A Coat of Gold", de Cristina Groşan, şi "Soldiers", de Ivana Mladenović, în programul CineLink al Festivalului de la Sarajevo 2015, unde mai concurează alte 14 filme din Turcia, Georgia, Qatar, Siria, Rusia, Grecia şi Bosnia şi Herţegovina.

Pentru selecţie, juriul festivalului ia în calcul proiectele cinematografice a căror producţie şi finanţare sunt aproape finalizate. Premiile au o valoare totală de peste 160.000 de euro.

Producătorul român Marcian Lazăr, cunoscut pentru filmele "Eu când vreau să fluier, fluier", regizat de Florin Şerban, şi "Loverboy", de Cătălin Mitulescu, va fi prezent la festival cu "The Professor", de Radu Dragomir, pentru prima dată aflat în ipostaza de regizor.

Celelalte două producţii româneşti - "A Coat of Gold", de Cristina Groşan, şi "Soldiers", de Ivana Mladenović - au fost incluse în secţiunea CineLink din prima rundă de selecţie, care a avut loc în luna aprilie a acestui an.

"A coat of gold", de Cristina Groşan, este o coproducţie Ungaria/ România şi este produsă de Dora Nedeczky. Filmul spune povestea unei femei de aproape 40 de ani, bolnavă de cancer şi care refuză să se opereze, şi a mamei sale cu care îşi împarte apartamentul, o femeie de 70 de ani, ce strânge obsesiv obiecte de care nu are nevoie.

Proiectul "Soldaţii", de Ivana Mladenovic, este produs de Ada Solomon şi a primit suma de 860.000 de lei la cea mai recentă ediţie a concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Filmul are la bază cartea omonimă a lui Adrian Schiop, în care un jurnalist cu năravuri homosexuale se lasă de presă şi de femei şi se înscrie la un doctorat despre manele. Ca să-şi documenteze subiectul, se mută în cel mai sărac cartier din Bucureşti, Ferentari, un loc încremenit în anarhia anilor '90, unde şmecheria face legea, iar manelele se aud peste tot, potrivit site-ului Polirom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici