Tradiţie transmisă de la o generaţie la alta: Bunicii din Salva le predau nepoţilor secretele pregătirii Caprei pentru colinda de Crăciun

Publicat: 24 12. 2018, 09:15
Actualizat: 11 02. 2020, 17:54

În Bistriţa-Năsăud, capra cu care feciorii merg la colindat se confecţionează dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu blănuri şi o pătură, pentru a fi cât mai real.

La Salva bunica, Virginia Linul, e cea care ştie cum se pregăteşte capra şi care e secretul pentru ca animalul nepotului să fie cel mai frumos.

“La capră, prima dată se pune icoana Domnului Hristos, cu Naşterea Domnului. După acceea, se pun betelele pe un covor şi apoi pielea de capră ca să fie cât mai adevărată, cum a fost capra mai demult… Pe covorul care îl are capra se pun apoi alte betele şi o creangă de brad. Trebuie puse şi două clopoţele înainte. Apoi se mai pun şi fundite şi se încarcă foarte bine, ca să fie mai faină decât toate caprele celorlalţi copii din sat”, povesteşte bunica Virginia Linul.

În ziua de Ajun bunica face ultimele retuşuri şi repetiţiile cu nepotul, Cristian, înainte să meargă la colindat.

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou şi este un obicei străvechi, ce face parte din tradiţiile de iarnă, păstrat cu sfinţenie în satele din Bistriţa-Năsăud.

Credinţa populară spune că acest animal, capra, alungă spiritele rele şi aduce noroc în noul an.