TRAGEDIA din Colectiv: Digi 24, amendat cu 10.000 de lei, România TV şi Kanal D, somate de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze Digi 24 cu 10.000 de lei şi să someze public România TV şi Kanal D pentru modul în care au reflectat tragedia din clubul Colectiv.

Urmărește
10066 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA din Colectiv:  Digi 24, amendat cu 10.000 de lei, România TV şi Kanal D, somate de CNA

TRAGEDIA din Colectiv: Digi 24, amendat cu 10.000 de lei, România TV şi Kanal D, somate de CNA (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Decizia a fost luată la propunerea membrului CNA Radu Herjeu, fiind adoptată cu şase voturi "pentru" (Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu), în timp ce Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă".

CNA a analizat, în şedinţa de joi, modul în care televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1 au reflectat, în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia au decedat 54 de persoane.

Televiziunea Digi 24 a fost amendată pentru că, spre deosebire de celelalte televiziuni, a difuzat o scrisoare deschisă a unui aşa-zis martor al tragediei adresată lui Raed Arafat şi Comandamentului pentru Situaţii de Urgentă, în care autorităţile sunt criticate pentru că nu au intervenit la timp pentru salvarea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Scrisoarea deschisă a fost preluată de Digi 24 de pe site-ul Hotnews, unde cel care spune că a fost martor al tragediei Colectiv este identificat ca fiind Adrian C. "Vă scriu pentru că am reuşit să ies la timp din Colectiv şi am văzut toate operaţiunile smurdului, pompierilor, salvării, jadarmilor şi poliţiştilor. De-asta am convingerea că, într-o situaţie de amploare (un cutremur de peste 7 grade, să zicem), vor pieri incredibil de mulţi bucureşteni (...). Citesc peste tot despre mobilizarea exemplară a forţelor de intervenţie şi-mi vine să urlu: care mobilizare? nimeni nu a ştiut ce să facă, haosul între pompieri, smurd şi salvări a fost mai mare decât în rândul oamenilor care au reuşit să iasă la timp. Cei mai mulţi dintre supravieţuitori au fost scoşi de cei ieşiţi în prima linie, nu de pompieri".

Digi 24 a difuzat această scrisoare deschisă integral, pe 2 noiembrie, în trei jurnale de ştiri, fără a prezenta şi punctele de vedere ale autorităţilor criticate, aşa cum impune legislaţia audiovizualului.

"Pentru mine, personal, este o foarte mare problemă cu informarea corectă. Eu pot să înţeleg greşeli, neatenţii. Dar, după trei zile, faci un material de patru minute pe baza unui mail trimis unei publicaţii online, fără să ai nici cea mai mică intenţie să întrebi pe cineva dacă este adevărat? Mi se pare foarte grav", a spus Radu Herjeu, referindu-se la Digi 24.

El a mai spus că îşi manifestă surprinderea negativă pentru un asemenea derapaj. "Preluaţi aşa ceva de la Hotnews şi faceţi un material atât de lung, fără să ştiu cine e acest Adrian, în care el aduce acuzaţii tuturor (...) Nu aţi avut nicio altă opinie (de la cei acuzaţi, n.r.) (...) Nu mai pot să vă dau exemplu, să spun că Digi 24 nu are derapaje", i-a spus Radu Herjeu reprezentantei Digi 24, Vera Secrieru.

Aceasta a spus că materialul respectiv a făcut parte din "suita nesfârşită de mărturii" despre incendiul din Colectiv. "Au existat mărturii ale pompierilor, ale medicilor, ale vecinilor, e un şir lung de mărturii", a spus Vera Secrieru.

"Nu aveţi cum să puneţi în balanţă mărturia unui pompier cu a unui om fără chip. Acuzaţiile la adresa ISU mi s-au părut foarte grave şi nu aţi avut niciun punct de vedere de la ei", a spus şi Monica Gubernat.

În schimb, Dorina Rusu a spus că este discutabil dacă au fost sau nu acuzaţii nefondate. "În iureşul ăla, era extraordinar de greu", a mai spus Rusu.

În cazul Digi 24, sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului - "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Pe de altă parte, tot în şedinţa de joi, România TV şi Kanal D au fost somate public de CNA pentru că au difuzat în mod excesiv imagini cu rudele îndurerate ale victimelor din Colectiv.

Reprezentantul Kanal D, Cătălin Băleanu, a spus că televiziunea Kanal D a avut primele imagini de la faţa locului şi ar fi nedrept pentru jurnaliştii acestui post să nu le difuzeze. "Nu au fost difuzate niciun fel de detalii", a mai spus Băleanu.

La rândul său, Roxana Niculescu, reprezentantul România TV, a spus că, dacă televiziunile din România nu ar fi difuzat informaţii în primele trei zile de la tragedie, nu am mai fi fost în situaţia actuală. "Nimeni nu ar fi spus că este responsabil pentru ce s-a întâmplat. Nu putem să acuzăm pe nimeni că a făcut-o pentru rating sau pentru bani. Timp de trei zile nu s-a difuzat nicio reclamă comercială", a spus Roxana Niculescu, precizând că televiziunile au lucrat în interesul publicului.

În cazul România TV şi Kanal D, sancţiunile au fost aplicate în baza articolului 45, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire".

În ceea ce priveşte modul în care au tratat celelalte televiziuni acest subiect al tragediei din Colectiv, membrii CNA au considerat că au mai fost mici abateri de la legislaţia audiovizualului, însă nu au considerat că acestea trebuie sancţionate.

Radu Herjeu a spus că se aştepta, în urma reacţiei opiniei publice, la derapaje mult mai mari. "Mi-era teamă şi de acele derapaje rău-voite", a spus Herjeu.

La rândul său, Radu Călin Cristea a spus că a fost vorba despre un eveniment foarte puternic, cu o încărcătură tensională extraordinară. "Nu îmi amintesc ca după '89 să fie o tragedie de asemenea măsură (...) Eu, ca membru al CNA, nu pot decât să remarc că aproape toţi radiodifuzorii, cu o rezervă, s-au străduit să acopere acest eveniment cum au putut mai bine. S-a simţit la unii dintre ei că sunt mijloacele financiare mai reduse şi nu au putut să fie la faţa locului", a spus Cristea, precizând că, în mare, jurnaliştii s-au străduit şi în cea mai mare măsură au şi reuşit să fie la înălţime pe parcursul acelor zile dificile.

"Eu încerc să privesc puţin mai din avion şi mi se pare că n-au fost derapaje strigătoare la cer (...) Nu vreau să fiu ipocrit, să caut nod în papură şi din respect pentru ce au făcut aceşti jurnalişti şi nu vreau să pun lupa pe diverse detalii (...) Aceste mici defecţiuni se topesc într-un demers jurnalistic foarte bun pentru acele prime zile", a mai spus Cristea.

În schimb, Dorina Rusu a propus aplicarea unei somaţii publice şi pentru Antena 1, care a difuzat un colaj cu imaginile filmate în club şi o resuscitare în stradă, cu un puternic impact emoţional, însă propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi (minimum şase, n.r.) pentru a fi aplicată. "Imaginile cu resuscitarea în stradă au creat un dramatism de care nu era nevoie. Au fost un fel de a exploata o tragedie", a spus Dorina Rusu.

"Imagini din cluburi şi cu victime au difuzat toate televiziunile", în primele momente de la producerea incendiului, a spus Monica Gubernat.

Pe de altă parte, la şedinţa CNA a fost analizat şi cazul TVR, care nu a difuzat în prima noapte imagini în regim de breaking news de la locul tragediei.

Astfel, membrul CNA Dorina Rusu a întrebat-o pe Ioana Popescu, directorul interimar al Ştirilor TVR, ce s-a întâmplat. Ioana Popescu a spus că ea ocupă această funcţie de o săptămână (după ce Raluca Brumariu şi-a dat demisia de la şefia Ştirilor TVR, în urma criticilor aduse televiziunii publice privind nedifuzarea imaginilor despre incendiul din Colectiv în noaptea de după producerea tragediei, n.r.).

"Este o cercetare amănunţită pe traseu, pe care o efectuează alţii. Nu o să o fac eu", a spus Ioana Popescu, precizând că informaţii despre tragedie au fost difuzate şi în noaptea respectivă pe crawl, iar echipele TVR au fost în teren. "Avem non-stop relatări, ştiri, dezbateri despre ce s-a întâmplat, nu numai cu tragedia, dar şi cu evenimentele sociale care au urmat", a mai spus Ioana Popescu.

CNA a primit până în prezent aproximativ o sută de sesizări privind modul în care televiziunile au reflectat tragedia din clubul Colectiv, printre aspectele semnalate numărându-se şi prezentarea unor imagini cu persoane aflate în suferinţă şi nerespectarea zilelor de doliu naţional.

În şedinţa de joi, membrii CNA au analizat doar emisiuni difuzate de televiziuni în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, pentru că doar pentru acestea Departamentele de specialitate ale Consiliului au reuşit să finalizeze monitorizările. Doar pe baza acestor monitorizări, membrii CNA pot să ia decizii în şedinţele publice ale Consiliului.

Urmează ca membrii CNA să analizeze şi emisiunile difuzate de televiziuni după această perioadă, pe subiectul tragediei din Colectiv, după ce monitorizările vor fi finalizate de specialiştii Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici