"Tragedia lui Carmen", aplaudată de 1.000 de spectatori la Festivalul Enescu

Spectacolul "Tragedia lui Carmen", în regia lui Ion Caramitru, a fost prezentat pentru prima dată la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) luni seara, în cadrul Festivalului "George Enescu", fiind aplaudat de circa 1.000 de spectatori care au apreciat ineditul montării.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului "Tragedia lui Carmen", aplaudată de 1.000 de spectatori la Festivalul Enescu

"Tragedia lui Carmen", aplaudată de 1.000 de spectatori la Festivalul Enescu

"Tragedia lui Carmen", produs de UNITER, a fost primul spectacol de operă din programul "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007" şi s-a jucat în aer liber, în curtea interioară a Muzeului de Istorie, în iulie şi august. După ce a fost prezentant într-un spaţiu exterior, spectacolul, care combină teatrul şi opera, a fost adus pe scena TNB.

"E în alte condiţii, să zic aşa, de atmosferă. Acolo, la Sibiu, spaţiu neconvenţional, autenticitatea locului şi acustica naturală au contribuit la un realism mai sălbatic, mai autentic în sensul ambianţei. Aici, a trebuit să luminăm un decor, să urcăm pe scena unui teatru, să fie teatru teatru, dar am avut de câştigat în alte compartimente, în ritmul intim, în capacitatea de efort a cântăreţilor care au avut o sală de o mie de locuri plină, au fost ambiţionaţi şi au dat tot ce aveau mai bun în ei. Lucrurile se adaugă, nu se scad", a declarat Ion Caramtru, după reprezentaţie.

Montarea a adus în faţa publicului opera lui Georges Bizet în adaptarea lui Peter Brook, Marius Constant şi Jean-Claude Carrière. La Sala Mare a Naţionalului bucureştean, publicul i-a putut vedea pe Oana Andra (Carmen), Iordache Basalic (Escamillo), Vlad Miriţă (Don Jose), Mihaela Stanciu (Michaela), Silviu Biriş (Zuniga), Eugen Cristea (Pastia) şi Vasile Calofir (Garcia), într-o adaptare inedită. Scenografia a fost realizată de Maria Miu. Spectacolul a fost în limba franceză, cu excepţia momentelelor de proză, în română.

"Piesa se petrece în aceiaşi parametri psihologici ca la Sibiu. Există un modernism al spectacolului, asta este şi morala sa estetică. Încearcă să se îndepărteze de clişeele vechi şi bătute ale operei şi să adauge un teatru de autenticitate operei. Muzica are de câştigat, nu de pierdut", a explicat Ion Caramitru noua abordare a spectacolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici