- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.01.2014, 10:44)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traian Băsescu, "cot la cot" cu Mircea Albulescu într-o producţie TVR, în regia lui Cornel Mihalache
Docuficţiunea "Zi că-ţi place!", de Cornel Mihalache, o producţie-manifest în care Preşedinţia României este disputată de candidaţi reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Gigi Becali, dar şi de falşi candidaţi ca Mircea Albulescu şi George Ivaşcu, a fost prezentată, joi seară, la Cinema Studio.
Urmărește
1170 afișări
Traian Băsescu, "cot la cot" cu Mircea Albulescu într-o producţie TVR, în regia lui Cornel Mihalache (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Producţia "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache, după piesa omonimă semnată de Valentin Nicolau, este un proiect al Casei de Producţie TVR şi a fost prezentată în avanpremieră la Cinema Studio din Bucureşti. Producţia va fi difuzată în premieră luni, de la ora 20.30, pe TVR 2, TVR HD şi, online, pe TVR+.
"Zi că-ţi place!" a fost aplaudată intens de cele câteva sute de persoane prezente la eveniment, care au apreciat măiestria cu care Cornel Mihalache a îmbinat înregistrări de la confruntarea candidaţilor la alegerile pentru preşedinţia României din anul 2004, de la Televiziunea Română (atât din timpul emisiunii, cât şi cadre de la sosirea candidaţilor la TVR, de la machiaj etc.), cu un context ficţional, prezentat din perspectiva unei femei frumoase ("românica noastră", interpretată de actriţa Meda Victor), care intră în contact cu falşi candidaţi la funcţia de preşedinte al României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol" - aşa începe autorul Valentin Nicolau piesa sa (pentru scenă sau ecran) "Zi că-ţi place!".
De la acest fapt porneşte şi Cornel Mihalache în producţia sa, "românica noastră", interpretată de actriţa Meda Victor, intrând pe rând în contact cu falşii candidaţi la preşedinţie, interpretaţi de Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru. Unul este violent, altul impotent, altul pervers, altul de altă orientare sexuală, altul beţiv, pentru ca în final candidatul la conducerea ţării să fie un violator, care îşi obligă victima (pe "românica") să afirme: "Zi că-ţi place!".
Cornel Mihalache a declarat pentru presa prezentă la eveniment că a primit acest text în anul 2002, pe vremea când Valentin Nicolau nu era preşedinte-director general al TVR, însă, când a vrut să îl realizeze, Nicolau a preluat conducerea Televiziunii Române (între 2002-2005, n.r.) şi nu l-a mai lăsat să îl facă.
"Şi acum m-am zbătut din toate punctele de vedere să fac acest proiect împotriva tuturor care nu-l suportă pe Nicolau, din Televiziunea Română, din viaţa publică, din critici. Unii spun că nu-i dramaturg, alţii spun că nu ştiu ce...", a spus Cornel Mihalache.
Totodată, întrebat dacă, după ce a finalizat Zi că-ţi place!", i s-a părut că actorii adevăraţi sunt mai buni decât personajele politice care apar în această producţie, Cornel Mihalache a spus că actorii sunt " nişte dulci copii faţă de cei adevăraţi de acolo".
Cornel Mihalache i-a făcut şi o mărturisire lui Valentin Nicolau pe scena de la Cinema Studio, după proiecţia docuficţiunii "Zi că-ţi place!".
"Acum trei săptămâni m-am rugat fierbinte să nu devină preşedinte-director general la televiziune, gândindu-mă cu groază cum ar fi arătat acest moment în care l-aş fi invitat pe scenă (...) Dar a fost numit altcineva, drept pentru care domnul Nicolau este un om liber", a spus Cornel Mihalache în aplauzele şi spre amuzamentul celor din sală. Mihalache s-a referit la faptul că Valentin Nicolau a fost unul dintre numele vehiculate pentru preluarea conducerii TVR în luna decembrie, însă ulterior Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române.
La rândul său, Valentin Nicolau a spus că a scris textul "Zi că-ţi place!" în noaptea din anul 2000, când la TVR era difuzată ultima dezbatere a candidaţilor la preşedinţie.
"L-am publicat destul de repede. Primul care a venit să-mi ceară acordul să-l pună a fost Cornel, numai că atunci eram preşedintele TVR şi i-am interzis să pună piesa (...) Nici acum nu a fost uşor (...) Norocul meu a fost că se cheamă «Zi că-ţi place!» şi au crezut că e Shakespeare (...) Au anulat filmările, au spus că nu mai sunt bani, dar toată devălmăşia care a fost la sfârşitul anului trecut în TVR a fost o oportunitate. Filmul, până la urmă, a ieşit. Este mai mult decât un film, e un manifest, o provocare pentru dumneavoastră şi pentru toţi ceilalţi să vă duceţi la vot (...) este o responsabilitate puternică, să vă indignaţi şi să votaţi în cunoştinţă de cauză, pentru că i-aţi văzut, nu fac altceva decât să violeze continuu femeia frumoasă care este România", a spus Valentin Nicolau pe scena de la Cinema Studio.
Obstacolele peste care a trebuit să treacă acest proiect au fost amintite şi de Demeter Andras, coordonator cu atribuţii de director al Casei de Producţie TVR, însă acesta a subliniat faptul că trebuie să se dea dăm artei ce trebuie dat artei.
"Când am aflat despre ce este vorba, era la început de vară. Încă nu eram la Casa de Producţie, dar aveam un cuvânt în televiziune şi am spus că acest text trebuie făcut. Dacă nu acum atunci când? Vorba aceea, de 10 ani stă la sertar (...) A avut fiecine câte o problemuţă aşa (...) Eu am avut un singur discurs pe care l-am repetat ostentativ până când m-am făcut înţeles. Una-i una şi alta-i alta. Arta-i artă. Hai să-i dăm artei ceea ce trebuie să-i dăm, după care vedem calitatea produsului şi fiecare va lua decizia pe care trebuie să o ia. Între timp eu am ajuns să fiu responsabilul acestei producţii şi am luat decizia cea mai sănătoasă de a o prezenta astăzi aici în avanpremieră şi de a o introducere, cu acordul TVR 2, luni seară pe post", a declarat, pentru presa prezentă la eveniment, Demeter Andras.
El a spus că "Zi că-ţi place!" s-a filmat anul trecut, iar producţia a durat în jur de 3 săptămâni. "Obstaculele au venit în valuri-valuri, de la oricine, nu contează funcţia sau rolul în televiziune (...) Unii s-au temut de drobul de sare (...) şi în ultimele zile, cu evenimentele de pe scena politică, s-au născut tot felul de legende urbane", a spus Demeter Andras. El a făcut însă trimitere la teatrul politic montat din cele mai vechi timpuri. "«Zi că-ţi place!» nu e o dramă politică, dar teatru politic a existat. De ce să nu existe în România secolului XXI teatru sau filme politice?!", a mai spus Demeter Andras.
Din distribuţia producţiei, la avanpremiera de la Cinema Studio au fost prezenţi actorii Meda Victor, George Ivaşcu şi Mircea Albulescu.
"Prima replică a serii a fost «Ia uite câţi prieteni avem aici». Daţi-mi voie să mă consider un prieten al tuturor şi să rămân printre prieteni", le-a spus tuturor actorul Mircea Albulescu.
La avanpremieră nu au fost invitaţi oamenii politici care apar în această producţie, după cum a precizat Cornel Mihalache pentru presă.
De altfel, în afară de Demeter Andras, cel care a fost amfitrion al evenimentului, de la manifestare au lipsit toţi şefii din TVR, în frunte cu Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române.
Acest lucru a fost curios cel puţin dintr-un punct de vedere. În data de 20 decembrie 2013, când a fost audiat în Comisiile de Cultură din Parlament pentru a fi numit la conducerea TVR, Stelian Tănase afirma: "Televiziunea publică va avea mult mai multă cultură decât până acum. Dacă eu sunt acolo, venind din lumea culturii, mă înţeleg bine cu acest mediu şi bănuiesc că aş putea să gestionez domeniul cultural în televiziunea publică (...) Televiziunea publică trebuie să rişte subiecte culturale şi cu curaj, nu ascunzându-le la ore imposibile".
Asta face şi regizorul Cornel Mihalache în noua producţie a TVR "Zi că-ţi place!": se foloseşte de mijloacele pe care i le oferă arta, cu curaj, într-un an în care în România vor avea loc alegeri prezidenţiale.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe