Trei noi specializări lansate în premieră de Universitatea "Babeş-Bolyai"

Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va lansa în viitorul an universitar, în premieră naţională, trei specializări la nivel de licenţă în domeniul Relaţii Internaţionale, respectiv studii asiatice, studii americane şi diplomaţie în afaceri.

Urmărește
894 afișări
Imaginea articolului Trei noi specializări lansate în premieră de Universitatea "Babeş-Bolyai"

Trei noi specializări lansate în premieră de Universitatea "Babeş-Bolyai" (Imagine: Dan Tautan/ Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţiilor facultăţii, noile specializări vor creşte semnificativ şansele absolvenţilor de angajare pe piaţa muncii, atât în ţară cât şi în străinătate, procesul de acreditare a acestora fiind unul extrem de laborios care a durat peste un an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am trecut în ultimul an printr-un proces foarte laborios, pentru a ne alinia la acest trend de modernizare nu numai al universităţilor, dar şi al pieţei muncii, în condiţiile în care în astăzi există multe discuţii despre tot felul de specializări universitare care corespund sau nu interesului tinerilor", a declarat, joi, decanul Facultăţii de Studii Europene a UBB, Nicolae Păun, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţîi presei.

El a precizat că pentru cele trei noi specializări a solicitat asigurarea a 200 de locuri în total.

Potrivit lui Păun, noile specializări sunt corelate cu cerinţele pieţei muncii şi au fost stabilite în urma unor analize realizate împreună cu reprezentanţii unor ambasade străine din România, ai unor companii sau Bursei de Valori a României.

“Absolvenţii noştri vor putea lucra ca şi consilieri sau referenţi, fie în cadrul unor instituţii, misiuni diplomatice ale României, fie în companii private, pe probleme economice, relaţii internaţionale, comunicare instituţională internaţională, fie de specialişti în diverse programe cu finanţare europeană sau internaţională. De asemenea, aceşti tineri pot deveni antreprenori şi să îşi deschidă propriile afaceri în consultanţă economică, în ţară sau străinătate. Prin noile specializări li se oferă o şansă extraordinară de angajare pe piaţa muncii în meserii care sunt extrem de căutate, în condiţiile în care se pune mare accent pe specialişti”, a precizat decanul Facultăţii de Studii Europene.

De asemenea, Păun a explicat că diplomaţia în afaceri este una dintre profesiile de vârf ale pieţei din Europa dar care, în România, lipseşte cu desăvârşire.

“În Occident, în ultimii 10-15 ani, mai toate marile universităţi au programe, fie de master, fie de licenţă pe zona diplomaţiei în afaceri. Noi facem o comunicare aplicată pe un domeniu sau pe o zonă de interes. Dacă eu trimit într-o companie pentru comunicare un asemenea tânăr absolvent, el cunoscând şi limbile străine şi fiind şi specialist în diplomaţie de afaceri sau relaţii internaţionale, poate lucra în domeniul comunicării instituţionale. Toate aceste specializări sunt corelate cu COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România) şi cu ceea ce se întâmplă în Europa”, a mai spus acesta.

În plus, Păun a menţionat că noile specializări ajută la refacerea unor punţi economice şi diplomatice pe care România le-a avut dar le-a pierdut şi la intrarea pe piaţa muncii europeană care este una inovativă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici