Trei organizaţii se opun propunerii ca respingerea raportului CNA să atragă demiterea preşedintelui

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media se opun propunerii legislative care prevede ca respingerea raportului anual de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să atragă demiterea preşedintelui Consiliului.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Trei organizaţii se opun propunerii ca respingerea raportului CNA să atragă demiterea preşedintelui

Trei organizaţii se opun propunerii ca respingerea raportului CNA să atragă demiterea preşedintelui

Georgică Severin şi Gigel Ştirbu, preşedinţii Comisiilor pentru cultură din Parlament, au depus marţi, la Parlament, un proiect de modificare a Legii audiovizualului, astfel încât Parlamentul să poată demite preşedintele CNA.

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Convenţia Organizaţiilor de Media consideră însă că acest proiect este "o iniţiativă transpartinică periculoasă pentru independenţa CNA".

Cele trei asociaţii le-au transmis o scrisoare lui Gigel Ştirbu şi lui Georgică Severin, în care spun că au luat cunoştinţă de iniţiativa celor doi de modificare a Legii audiovizualului, "în urma blocajului în care se află instituţia de aproape un an". "Considerăm oportun demersul şi suntem de acord că actualele prevederi legale sunt insuficiente pentru a preveni şi regla astfel de situaţii, prin faptul că nu definesc mecanisme de sancţionare şi remediere a unui management defectuos", spun asociaţiile, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Organizaţiile semnatare se opun însă propunerii ca respingerea raportului anual de activitate să atragă demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului.

"Chiar dacă soluţia este mult mai blândă decât mecanismul similar prevăzut în legea de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune, ea deschide porţile arbitrarului şi abuzului, aşa cum se întâmplă repetat în cazul TVR/SRR. Preşedintele Consiliului poate fi, la un moment dat, o persoană care să deranjeze majoritatea parlamentară, ceea ce va creşte riscul de a fi demis şi retrogradat ca simplu membru prin respingerea raportului", spun cele trei organizaţii.

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media propun ca soluţie alternativă un mecanism prin care membrii CNA să aleagă şi să demită preşedintele instituţiei, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul să valideze aceste decizii. "Practic, ar fi utilizat acelaşi mecanism prin care preşedintele Consiliului este numit, deci ar exista şi o coerenţă a legii. Cine numeşte să şi demită, iar Parlamentul să aibă doar rolul de a valida/invalida, exact ca la numirea în funcţie", spun ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

Potrivit acestora, "experienţa ultimilor 20 de ani demonstrează existenţa unei înclinaţii cronice a partidelor politice de control al instituţiilor publice, astfel încât considerăm că este necesară ridicarea unor bariere legislative împotriva unor asemenea tentaţii". "Modul în care a fost respins periodic raportul anual de activitate al Consiliilor de Administraţie ale televiziunii şi radioului public atunci când un partid nou venit la putere a dorit să îşi exercite influenţa asupra acestor instituţii ne-a demonstrat că acest mecanism nu este unul sănătos din punct de vedere democratic", spun organizaţiile.

De asemenea, acestea consideră că actuala situaţie din CNA "este, în primul rând, efectul acestei nevoi compulsive a politicului de a controla activitatea instituţiei, prin desemnarea unor persoane care, de cele mai multe ori, plasează loialitatea faţă de actorul politic care i-a nominalizat mai presus decât interesul public pe care sunt mandataţi prin lege să-l servească".

"Recomandăm mediului politic să evite pe viitor astfel de situaţii şi să nominalizeze persoane pentru componenţa CNA şi pentru CA-urile TVR/SRR în funcţie de criterii de competenţă şi integritate", mai spun ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

Apariţia proiectului de modificare a Legii audiovizualului vine în contextul în care atât Georgică Severin (PSD), cât şi Gigel Ştirbu (PNL) i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici