"Triage" a deschis a patra ediţie a Festivalului de la Roma

"Triage", un film violent şi emoţionant regizat de Danis Tanovic, despre experienţa traumatizantă a doi fotoreporteri în timpul conflictului din Kurdistan din 1988, a deschis, joi seară, cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma (15 - 23 octombrie).

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului "Triage" a deschis a patra ediţie a Festivalului de la Roma

Actorul Colin Farrell (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înainte de proiecţie, regizorul bosniac şi actori ai peliculei, britanicul Christopher Lee şi spaniola Paz Vega, au defilat pe covorul roşu din faţa Auditoriumului din Roma, un complex cultural conceput de Renzo Piano, situat aproape de centrul istoric. De pe covorul roşu a lipsit însă actorul principal, carismaticul Colin Farrell.

Adaptat după romanul cu acelaşi titlu scris de jurnalistul american Scott Anderson, "Triage" retrasează parcursul lui Mark Walsh, fotoreporter de război, şi al amicului său scoţian David, care au acoperit subiectul conflictului din Kurdistan din 1988 (războiul iraniano-irakian).

Dacă Mark (Colin Farrell) este un încăpăţânat, gata de orice pentru a obţine fotografia secolului, David nu se gândeşte decât la un lucru: să se întoarcă în Irlanda, pentru a asista la naşterea copilului său, şi la un moment dat chiar face aceasta. Mark rămâne în Kurdistan, unde este rănit foarte grav.

Întors acasă, bântuit de scenele de violenţă la care a asistat, este incapabil să-şi reia viaţa, mai ales după ce descoperă că David nu s-a întors acasă. Incapabil să facă faţă demonilor proprii, el va beneficia de ajutorul bunicului logodnicei sale Elena (Paz Vega), un psiholog controversat, cu un trecut tulbure, interpretat de Christopher Lee.

Potrivit AFP, Danis Tanovic, recompensat în 2002 cu premiul Oscar, pentru filmul "No man's land", reuşeşte să facă un film de o violenţă rară, mai ales cu ajutorul flashbackurilor lui Mark, însă fără a cădea în voyeurism sau superficialitate.

Una dintre scenele marcante, care dă, de altfel, şi titlul filmului, este aceea în care un medic kurd face o selecţie printre răniţii veniţi de pe front şi îi împuşcă pe cei pe care nu-i poate salva. Emoţionant, fără a cădea în patetic, filmul ridică multe întrebări.

"Nu este vorba despre un film de război, este un film despre reacţiile umane (în faţa războiului, n.r.) şi despre ceea ce simt oamenii aflaţi de o parte şi de alta a conflictului", a declarat Christopher Lee.

În total, 137 de lungmetraje şi documentare vor fi proiectate la Roma, dintre care 14 filme vor rula în competiţia oficială, printre acestea numărându-se şi "Triage".

Juriul, prezidat de regizorul american Milos Forman, este compus din academicianul francez Jean-Loup Dabadie, arhitectul italian Gae Aulenti, scriitoarea algeriană Assia Djebar, actriţa austriacă Senta Berger, regizorul italian Gabriele Muccino şi cineastul rus Pavel Lungin.

Pe 23 octombrie, juriul va decerna premiile Marc Aurelio de Aur pentru cel mai bun film, Marc Aurelio de Argint pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă şi Marele Premiu al Juriului.

Ediţia din acest an a festivalului a fost inaugurată de actriţa italiană Margherita Buy şi va fi închisă de renumita Meryl Streep, care va primi un premiu Marc Aurelio de Aur pentru întreaga carieră.

Creat în urmă cu patru ani de fostul primar al Romei, Walter Veltroni, pasionat de cinematografie, cu ambiţia de a rivaliza cu marile festivaluri internaţionale, Festivalul de Film de la Roma acordă publicului un rol activ.

Astfel, după fiecare proiecţie, spectatorii acordă note fiecărui film din competiţie şi desemnează astfel câştigătorul trofeului Marc Aurelio de Aur din partea publicului.

Ediţia din acest an a fost afectată de criza mondială - competiţia oficială cuprinde 14 filme, faţă de 20 în 2008, bugetul total a scăzut la 12 milioane de euro, comparativ cu 15,5 milioane de euro în 2008, iar programul festivalului va fi mai scurt cu o zi.

Totodată, organizatorii au anunţat, recent, că au redus drastic valoarea trofeului principal al evenimentului, de la 200.000 de euro la 40.000 de euro.

În anii precedenţi, valoarea ridicată a premiilor oferite de acest festival, înfiinţat în 2006, a reprezentat una dintre caracteristicile principale ale evenimentului. Organizatorii au refuzat să comenteze motivele pentru care au decis să micşoreze valoarea premiului principal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici