Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a insolvenţei Impact, compania va face recurs

Tribunalul Bucureşti a admis joi cererea de deschidere a insolvenţei Impact Developer & Contractor (IMP), solicitată în luna ianuarie de firma Romconstruct Ploieşti, pentru o datorie de 1,3 milioane lei, însă dezvoltatorul imobiliar va face recurs la decizia instanţei.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a insolvenţei Impact, compania va face recurs

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a insolvenţei Impact, compania va face recurs (Imagine: Catalina_Filip/Mediafax Foto)

"Conform informaţiilor transmise de avocaţii care au reprezentat compania Impact Developer&Contractor la termenul din data de 8 iulie acţiunea formulată de Romconstruct a fost admisă (...) Considerăm soluţia instanţei ca fiind cel puţin surprinzătoare, având în vedere faptul că Impact nu are o situaţie a patrimoniului care să se caracterizeze prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile. O simplă comparaţie a cuantumului creanţei cu rulajul şi disponibilităţile bancare ale Impact este mai mult decât relevantă pentru respingerea unei cereri vădit neîntemeiate şi ostile. Consultând o simplă balanţă depusă la instanţă - care arată plăţile ultimelor luni - rezultă că lmpact achită către furnizori sume de bani mult mai mari şi că nu este nici pe departe în insolvabilitate", se spune într-un comunicat al Impact transmis luni Bursei de Valori Bucureşti.

Conducerea companiei a anunţat că va depune, marţi, o cerere de recurs la decizia instanţei de judecată.

Impact menţionează că are în conturi peste 10 milioane lei, cu mult peste nivelul sumei de 1,3 milioane lei solicitate de Romconstruct ca presupus debit, iar intrările lunare de cash ale Impact sunt de circa 4 milioane lei.

"Suntem surprinşi să constatăm că acest lucru nu pare să fi fost analizat de către instanţă având în vedere că, în conformitate cu definiţia insolvenţei din Legea 85/2006, patrimoniul Impact nu este în situaţia în care «fondurile bănesti disponibile să fie sub nivelul datoriilor exigibile»", se spune în comunicatul companiei.

Conducerea dezvoltatorului imobiliar afirmă că suma solicitată de Romconstruct constituie obiectul de dispută judiciară în trei dosare din 2010 aflate pe rolul Tribunalului Prahova.

Prin urmare, deşi disponibilităţile băneşti ale Impact depăşesc cu mult această sumă, presupusa datorie, nu avea cum să fie plătită atâta timp cât este în litigiu pe rol. În plus, menţionăm că suma de 1,3 milioane lei trebuie diminuată, deoarece valoarea de 283.952 lei a şi fost deja considerată ca nedatorată prin sentinţa din 20 mai. Aceasta arată că instanţa a constatat deja că cel puţin parte din sumele solicitate de Romconstruct nu sunt certe şi exigibile şi sunt mult sub sumele datorate de Romconstruct către Impact", se mai spune în comunicat.

Totodată, compania menţionează că Romconstruct are datorii către Impact de peste 16 milioane lei. Romconstruct are datorii de 15 milioane lei către Impact, suma reprezentând penalităţi de întârziere la predarea lucrărilor de construcţii cu peste 200 de zile. Totodată, aproape 1,2 milioane lei reprezintă contravaloarea materialelor şi serviciilor achiziţionate de firma din Ploieşti, acesta fiind un subcontractor care a lucrat cu materialele furnizate de către Impact şi folosind şi alte bunuri puse la dispoziţie de Impact.

"Din suma menţionată mai sus (de 1,2 milioane lei - n.r), este deja în curs executarea silită a instrumentelor de plată emise de Romconstruct în valoare totală de 978.017 lei", se mai spune în comunicatul Impact.

Conducerea dezvoltatorului imobiliar afirmă că a reziliat contractele cu Romconstruct întrucât prevederile constractuale nu au fost respectate, unele lucrări au fost de "proastă calitate", dar şi pentru că întârzierile de predare au totalizat peste 200 de zile. Impact menţionează că în urma acestor situaţii a avut daune materiale şi imaginea companiei cu beneficiarii a fost alterată.

Acţiunile Impact au fost suspendate de la tranzacţionare înainte de deschiderea şedinţei bursiere de luni pentru informarea investitorilor cu privire la decizia Tribunalului Bucureşti.

Titlurile Impact au încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,92%, la preţul de 0,437 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 87,4 milioane de lei.

Impact are un capital social de 200 milioane lei, divizat în 200 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Cel mai mare acţionar al companiei este Dan Ioan Popp, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Impact, care controlează 22,06% din titluri, iar Carmen Săndulescu deţine 11,61% din acţiuni. În acţioanriat se regăseşte şi un fond de investiţii administrat de Franklin Templeton, respectiv Templeton GIT Emerging Markets, care are 6% din titluri.

Romconstruct Ploieşti este deţinută de o persoană fizică, Neculai Roşu, care deţine 95,49%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici