Trupul neînsufleţit al Mihaelei Ursuleasa, depus la Ateneul Român. Angela Gheorghiu i-a adus un ultim omagiu cu un concert al corului Accoustic - FOTO

Trupul neînsufleţit al pianistei Mihaela Ursuleasa, care a fost găsită decedată, pe 2 august, în apartamentul său din Viena, a fost depus joi, în jurul orei 10.45, în foaierul Ateneului Român din Bucureşti, unde admiratorii îi pot aduce un ultim omagiu. Angela Gheorghiu i-a adus un ultim omagiu Mihaelei Ursuleasa, fiind prezentă la Ateneul Român în timpul unui concert susţinut de corul Accoustic, la solicitarea sopranei.

Urmărește
2596 afișări
Imaginea articolului Trupul neînsufleţit al Mihaelei Ursuleasa, depus la Ateneul Român. Angela Gheorghiu i-a adus un ultim omagiu cu un concert al corului Accoustic - FOTO

Trupul neînsufleţit al Mihaelei Ursuleasa, depus la Ateneul Român. Angela Gheorghiu i-a adus un ultim omagiu cu un concert al corului Accoustic (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Mihaela Ursuleasa - o prietenă, o colegă, un artist, un om excepţional. Muzicalitatea, genialitatea, frumuseţea şi zâmbetul ei umpleau sufletele de bucurie şi împlinire. O lume întreagă o plânge! Sunt cu tot sufletul lângă fetiţa şi mama ei! Dumnezeu s-o odihnească!", a declarat, pentru MEDIAFAX, soprana Angela Gheorghiu.

De asemenea, o coroană din partea sopranei Angela Gheorghiu a fost depusă lângă sicriul pianistei Mihaela Ursuleasa. "Mihaela mea, oriunde te-ai afla, oamenii şi îngerii te iubesc", este mesajul sopranei de pe coroana depusă lângă sicriul Mihaelei Ursuleasa.

Corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, a susţinut, de la ora 14.00, un concert de peste o jumătate de oră cu muzică sacră, românească şi internaţională, în memoria pianistei Mihaela Ursuleasa.

"Eram toţi foarte mândri de ea", a spus Daniel Jinga, precizând că membrii corului nu o cunoşteau personal pe Mihaela Ursuleasa, care era de mai mult timp plecată din ţară, dar i-au adus acest omagiu la solicitarea sopranei Angela Gheorghiu.

Totodată, joi, la Ateneul Român, au fost prezenţi soprana Felicia Filip şi soţul ei, Cristian Mihăilescu.

După concert, Felicia Filip le-a declarat, printre lacrimi, jurnaliştilor: "Artişti mari ca Mihaela Ursuleasa nu ne părăsesc niciodată. Ei rămân în noi, prin creaţiile lor şi prin amintiri. Am cunoscut-o când de-abia atingea sau nici măcar nu atingea pedalele pianului. Atât de mică, dar atât de mare. Este o învingătoare, fiindcă şi-a depăşit statutul de copil-minune şi a devenit minunea pianistică Mihaela Ursuleasa, cea care spuneam că este cu noi, nu a plecat, nu ne-a părasit".

Pe lângă Felicia Filip şi Angela Gheorghiu, printre persoanele care au venit să îi aducă un ultim omagiu pianistei Mihaela Ursuleasa s-au numărat Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu", Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, violonistul Alexandru Tomescu, muzicologul Viorel Cosma, Mihai Constantinescu, directorul Artexim, agenţia de concerte şi impresariat care organizează Festivalul "George Enescu", Maria Magdalena Voicu, văduva violonistului Ion Voicu, Irina Cajal, subsecretar general la Ministerul Culturii, şi actriţa Rodica Mandache.

"E foarte trist pentru toţi. Mihaela pornea într-o carieră fantastică şi faptul că pleacă brusc e o pierdere ireparabilă", a spus Alexandru Tomescu. "Atunci când ajungi acolo sus, într-o carieră de top, sunt nişte presiuni uriaşe", a mai spus violonistul. El a apreciat totodată că Mihaela Ursuleasa a dăruit enorm ascultătorilor, melomanilor şi tot ce a rămas după ea este muzica ei. "Ea ne va ţine aproape", a mai spus Tomescu.

La rândul său, muzicologul Viorel Cosma a spus că Mihaela Ursuleasa a fost un "copil-minune". "Mihaela mi-a fost mai mult decât discipol de suflet şi am putut să văd ce înseamnă copil-minune. Mi-am dat seama că, de la Dinu Lipatti, este cea mai mare pianistă", a spus Viorel Cosma.

Totodată, au fost trimise coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Culturii, conducerii Radio România şi Primăriei Braşov. O coroană, cu mesajul "Cu dragoste, pentru geniul şi frumuseţea ta", a fost trimisă de Didier de Cottignies şi Orchestre de Paris.

Trupul neînsufleţit al pianistei Mihaela Ursuleasa, care a fost găsită decedată, pe 2 august, în apartamentul său din Viena, a fost depus joi, în jurul orei 10.45, în foaierul Ateneului Român din Bucureşti, unde admiratorii îi pot aduce un ultim omagiu.

La Ateneul Român au venit şi mama pianistei, Agripina, şi fetiţa ei, Stefanie, în vârstă de şapte ani. 

Mama artistei a vorbit cu jurnaliştii despre fetiţa Mihaelei Ursuleasa, Stefanie, care va locui în continuare la Viena. Ea a spus că fetiţa are ureche muzicală bună şi este bună şi la balet şi va urma o şcoală foarte bună din Viena, din dorinţa mamei ei.

"Ea ştie că mama ei este în ceruri şi nu în sicriu", a spus Agripina Ursuleasa, menţionând că fetiţa s-a aşezat la pianul mamei ei şi a spus: "Mami, eu voi face pian". De altfel, Stefanie urma să ia cursuri de pian începând de la toamnă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mihaelei Ursuleasa va rămâne la Ateneul Român până în jurul orei 19.00, după care va fi depus la capela cimitirului Bellu, unde pianista va fi înmormântată vineri, la ora 9.30. Pianista va fi înmormântată într-un loc de veci care aparţine familiei sale.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulţi ani, unde locuia cu mama ei şi fetiţa sa.

Autorităţile vieneze au indicat drept cauză probabilă a morţii pianistei - care era cetăţean austriac de foarte mulţi ani - o comoţie cerebrală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici