Tudor Chirilă: Mişcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la răspunsuri, pentru că plătim taxe

Tudor Chirilă comentează, într-un mesaj pe Facebook, situaţia în care se află sistemul de sănătate din România şi modul în care victimele din clubul Colectiv au fost tratate, precizând că mişcările de stradă care au avut loc după tragedie au amintit românilor că au dreptul să primească răspunsuri.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Tudor Chirilă: Mişcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la răspunsuri, pentru că plătim taxe

Tudor Chirilă: Mişcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la răspunsuri, pentru că plătim taxe (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă a scris, luni, pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că o tragedie de tipul celei care a avut loc în clubul Colectiv din Bucureşti, pe 30 octombrie, implică o direcţie medicală şi una de management şi coordonare.

"O tragedie de tipul celei de la Colectiv implică două direcţii: una medicală şi una de management şi coordonare (a celei medicale). Medicii lucrează şi îşi pun la bătaie priceperea într-un CONTEXT creat de management. Nu e posibil ca într-o asemenea tragedie să existe (pentru reuşită) doar priceperea şi efortul medicilor. Fără coordonare (mai ales în primele momente ale tragediei), fără proceduri, fără o bună gestiune imediată a resurselor medicale (dacă ele există), eforturile medicilor oricât de mari ar fi nu ar fi suficiente. Am avut ocazia să compar din poziţia de pacient sistemul românesc de sănătate (de stat) cu alte sisteme din Europa (Belgia, Franţa, Germania). Nu spun nimic nou şi nu sunt singurul care pot afirma că singurul loc comun este priceperea medicilor (şi asta nu în totalitate). În rest, baza legislativă, sistemul de asigurări, managementul spitalelor şi uzura morală a aparaturii medicale asigură în oricare comparaţie o distanţă prea mare în favoarea occidentului", a scris Tudor Chirilă.

De asemenea, Chirilă spune că mişcările de stradă le-au amintit românilor că au dreptul la întrebări şi răspunsuri, pentru că plătesc taxe, asigurări de sănătate şi sunt cetăţeni ai acestei ţări.

"Aflu acum (cu concursul larg al manipulării media - din păcate încă se prosteşte poporul cu televizorul) că avem un sistem perfect funcţional, că a fost o criză în care totul s-a gestionat aşa cum probabil fusese prevăzut în nişte scenarii de lucru, că nu se putea face nimic mai mult decât s-a făcut, că aparatura performantă (suficiente paturi pentru arşi sau camere sterile) n-ar fi schimbat mare lucru. Stau şi mă întreb cum de nu mi-am dat seama că un sistem care nu poate asigura citostatice bolnavilor de cancer sau care obligă pacienţii să vină cu medicamente de acasă, un sistem în care managementul şi coordonarea şpăgii funcţionează în parametri optimi, un sistem în care aparatura este depăşită cu câte un deceniu (nu poţi găsi, de exemplu, la stat, un fibroscop cu o rezoluţie acceptabilă pentru investigaţii laringiene sau, mai simplu, nu găseşti garou) stau şi mă întreb, deci, cum am putut să pun la îndoială eficienţa unui asemenea sistem? Cum am îndrăznit oare să mă îndoiesc de priceperea şi experienţa manageriala a echipei Banicioiu&comp? De câtă rea voinţă sunt capabil şi orbire încât să nu văd că s-a făcut tot ce trebuia? Ce am eu cu oamenii ăştia de îi tot suspectez de incompetenţă când, iată, lucrurile merg atât de bine în sănătate? Lăsând ironia amară la o parte cred că autorităţile datorează răspunsuri concrete la întrebările noastre, ale tuturor. Nu vrăjeala ieftină de cartier din care reiese că ei sunt victimele politice ale mişcărilor de stradă. Da, mişcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la întrebări şi mai ales la răspunsuri. De ce? Pentru că plătim taxe, asigurare de sănătate, pentru că suntem cetăţeni ai acestei ţări (asta e, nimeni nu e perfect) şi pentru că autoritatea răspunde în faţa populaţiei pentru acţiunile ei sau lipsa lor. Iar Banicioiu&comp încă n-a răspuns întrebărilor legitime ale oamenilor", a mai scris Chirilă.

Acesta nu este primul mesaj cu privire la tragedia din clubul Colectiv pe care Tudor Chirilă îl scrie şi în care cere socoteală autorităţilor în legătură cu acest caz, artistul fiind foarte activ, atât pe Facebook, cât şi pe blogul său, în ideea de a afla informaţii corecte despre starea pacienţilor şi modul în care a fost gestionată această criză.

În urma incendiului care a avut loc în clubul Colectiv, pe 30 octombrie, au decedat 26 de persoane, iar în drum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală, unele fiind transferate în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici