Turneul Stradivarius face parte din seria celor cinci turnee naţionale anuale şi are ca scop aducerea viorii Stradivarius Elder – Voicu pe cât mai multe scene din România, potrivit unei adrese transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de Asociaţia Culturală Accendo.
În acest an, turneul Stradivarius va fi combinat cu o campanie socială dedicată ajutorării celor peste 80.000 de persoane cu deficienţă vizuală din România. Evenimentul va fi organizat împreună cu Televiziunea Română.
CNA a aprobat promovarea Turneului Stradivarius, în baza art. 112, alin, 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât emisiunile de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare; aceste restricţii nu se referă la denumirea companiilor producătoare de bunuri sau prestatoare de servicii. (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) produsele şi serviciile culturale sau cele destinate învăţământului".
Vioara Stradivarius a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu pe 23 noiembrie 2008, fiind câştigată în urma unui concurs organizat în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" de Ministerul Culturii. Atunci, Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul viorii va fi auzit de toţii românii.
Proiectul "Stradivarius-Elder-Voicu: 2008 – 2012" a debutat în 2008, prin organizarea unui turneu naţional şi scoaterea unui CD.
Citeşte şi:
Tomescu: Toţi românii vor auzi sunetul viorii Stradivarius în următorii cinci ani
Cele două viori celebre româneşti sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse
Mircea Horia Simionescu şi Alexandru Tomescu – câştigătorii Premiilor Prometheus