TVR a primit 148.800 de lei de la Ministerul Turismului pentru emisiunea amendată de CNA

Televiziunea Română a încheiat un contract de coproducţie cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului, al cărui preţ este de 148.800 de lei, cu TVA, pentru trei ediţii ale emisiunii "Ne vedem la TVR" în care sunt promovate destinaţii turistice din ţară, una fiind amendată cu 10.000 de lei, joi, de CNA.

Urmărește
13 afișări

Contractul încheiat de Televiziunea Publică cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), de prestări servicii de coproducţie în realizarea unei serii de trei emisiuni despre trei destinaţii turistice, a fost prezentat în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de marţi, la solicitarea Consiliului.

CNA a analizat în şedinţa de joi (28 aprilie, n.r.) două ediţii ale emisiunii "Ne vedem la TVR", dintre cele trei care fac obiectul contractului, ultima urmând să fie difuzată. Dintre cele două ediţii analizate de CNA, cea din 16 aprilie, în care au fost prezenţi Gheorghe Flutur, Elena Udrea şi Emil Boc, care au vorbit despre realizările din Bucovina, a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind publicitatea politică. Cealaltă ediţie, din 26 martie, în care apar de asemenea oameni politici, a primit o somaţie publică.

Sancţiunile au fost aplicate în baza articolului 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală".

În şedinţa CNA de marţi, a fost prezentat contractul de coproducţie dintre TVR şi MDRT, iar Eugen Vasiliu, consilier al preşedintelui-director general al Televiziunii Române, a spus că acest contract "nu conţine niciun fel de obligaţii" şi "presupune o cooperare foarte directă în a pune în valoare trei zone în trei emisiuni speciale". "Emisiunea nu a fost inventată pentru asta, sunt ediţii speciale" ale cunoscutei emisiuni "Ne vedem la TVR", a mai precizat Vasiliu.

Perioada de desfăşurare a contractului este 26 martie - 28 mai, în care urmează să mai fie difuzată şi cea de-a treia ediţie ce face obiectul contractului. Preţul contractului este de 148.800 de lei, din care 28.800 de lei reprezintă TVA.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, le-a atras atenţia reprezentanţilor TVR prezenţi la şedinţă că în ediţiile difuzate "sunt puşi în valoare oameni politici", ceea ce încalcă articolul referitor la publicitatea politică din legislaţia audiovizuală.

"Dacă cineva vă spune ce să faceţi şi vă dă şi banii, practic dumneavoastră aţi pierdut controlul", a mai remarcat Popescu.

Şi membrul CNA Cristina Trepcea a spus că nu este potrivit un contract de coproducţie, care înseamnă că TVR cedează jumătate din producţie. "Cei cu care vă uniţi forţele nu sunt producători de televiziune", a spus ea, recomandând să se apeleze mai degrabă la sponsorizare.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru CNA, a spus că producţia nu se referă numai la aspectul editorial, ci şi la cost, iar Televiziunea Română poate colabora legal cu alte instituţii.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus la finalul discuţiei că emisiunea a fost sancţionată, o ediţie fiind somată şi una amendată, şi că va fi monitorizată şi cea de-a treia ediţie, mai ales după discuţia cu reprezentanţii TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici