- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.03.2015, 18:40)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TVR a transmis Guvernului un proiect de lege privind acordarea de bani pentru recepţia TV digitală
Televiziunea Română a anunţat că a înaintat Guvernului un proiect de lege privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de echipamente de recepţie a programelor de televiziune în sistem digital, însă TVR nu a precizat care este suma necesară în acest sens.
Urmărește
339 afișări
TVR a transmis Guvernului un proiect de lege privind acordarea de bani pentru recepţia TV digitală (Imagine: Shutterstock)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune (SRTv), proiectul a fost transmis Guvernului, marţi, şi vizează sprijinirea categoriilor defavorizate, stabilite pe criterii sociale, pentru asigurarea dreptului constituţional la informare şi după data de 16 iunie 2015, când va fi oprită transmisia analogică terestră în România.
Propunerea legislativă prevede, printre altele, categoriile de beneficiari, precum şi modalitatea în care vor fi acordate ajutoarele financiare, precizează TVR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
"Televiziunea Română are datoria legală şi morală de a întreprinde orice acţiune în scopul asigurării dreptului constituţional la informare", spune preşedintele - director general al TVR, Stelian Tănase.
Potrivit TVR, aproximativ 90% dintre gospodării sunt abonate la operatorii de cablu şi nu vor fi influenţate de trecerea de la emisia analogică terestră la emisia digitală, însă aproximativ 7% din gospodării (aproximativ 500.000) sunt dependente de recepţia terestră a programelor de televiziune, conform datelor oficiale.
Ziua de 16 iunie 2015 este data limită de funcţionare a transmisiunilor analogice de televiziune în Europa. După această dată, programele de televiziune vor fi recepţionate în sistem digital terestru, mai spune TVR.
Televiziunea Română este o instituţie care nu are drept de iniţiativă legislativă, potrivit legislaţiei în vigoare.
TVR nu a precizat în comunicat care este suma necesară pentru a fi asigurat accesul tuturor cetăţenilor la programele transmise în sistem digital terestru.
Până la ora difuzării acestei ştiri, Stelian Tănase nu a putut fi contactat de agenţia MEDIAFAX.
Pe de altă parte, pe 6 martie, TVR a transmis MEDIAFAX un comunicat de presă în care solicita Guvernului să permită transmisia analogică terestră şi după 17 iunie 2015, respectiv până la 31 decembrie 2016, pentru ca toţi plătitorii taxei TV să poată viziona în continuare programele Televiziunii Române.
În acelaşi comunicat, Televiziunea Română anunţa că a încheiat unui acord cu Societatea Română de Radiocomunicaţii (SNR) în baza căruia propunerea va fi înaintată Guvernului.
Conform deciziei luate în cadrul Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii, semnate la Geneva, în iunie 2006, ziua de 16 iunie 2015 este data limită de funcţionare a transmisiunilor analogice de televiziune în Europa. După această dată, programele de televiziune vor fi recepţionate în sistem digital terestru.
În acest moment, furnizarea seviciilor de programe de televiziune prin intermediul frecvenţelor radio terestre a canalelor TVR 1 şi TVR 2 se face în format analogic, acoperirea fiind de 97% din populaţie şi aproximativ 93% din teritoriu. Pentru distribuirea serviciului public de televiziune, TVR foloseşte reţelele operate de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.
Şi Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), care reuneşte principalele societăţi de televiziune şi radio din România, a solicitat, prin intermediul unei adrese, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) să modifice legislaţia şi să fie permisă emisia licenţelor TV terestre şi după 17 iunie, prin transformarea acestora în licenţe digitale, având în vedere că tranziţia la televiziunea digitală terestră nu va putea fi realizată, după cum a relatat, pe 25 februarie, agenţia MEDIAFAX.
Citeşte şi:
Principalele televiziuni cer CNA, ANCOM şi MSI să permită emisia TV terestră şi după 17 iunie
Adresa transmisă CNA, ANCOM şi MSI a fost semnată de Florin Turcilă, directorul de distribuţie al Pro TV şi preşedintele ARCA, Sorin Alexandrescu, CEO al Antena TV Group, Rareş Aniţa, directorul B1 TV, Cătălin Băleanu, business & public affairs coordinator la Kanal D, Ioan Mazilescu, directorul Prima TV, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, Sabina Petre, directorul executiv al Antena 3, Nicoleta Popa, directorul Naţional TV, şi George Chiriţă, directorul executiv al ARCA.
Pe de altă parte, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa CNA din 5 martie, aproape 170 de televiziuni care au licenţe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România.
George Chiriţă, directorul executiv al ARCA, a precizat în şedinţa CNA că cele aproape 170 de licenţe "ar trebui să spună stop în iunie 2015", atunci când România s-a angajat să implementeze procesul de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, în contextul în care este puţin probabil ca acest proces să se realizeze efectiv.
În acest sens, George Chiriţă a spus că ARCA a propus soluţia transformării acestor aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră în licenţe prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective să nu fie închise.
În urma discuţiilor, CNA a decis că reprezentanţii ARCA vor colabora cu reprezentanţii compartimentelor de specialitate ale Consiliului pentru a realiza, până pe 12 martie, un document/ text de reglementare care să vină cu o soluţie pentru cele aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră. Ulterior, CNA va discuta acest document şi, pe baza acestuia, Consiliul ar urma să transmită apoi Guvernului un punct de vedere privind situaţia acestor licenţe.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ANCOM organizează o nouă licitaţie pentru 52 de licenţe de televiziune digitală terestră
Citește și: Directorul general al Radiocom (SNR), revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe