TVR împrumută 95,5 milioane de lei de la Raiffeisen Bank şi BCR

Societatea Română de Televiziune (SRTv) va accesa împrumuturi de la Raiffeisen Bank şi BCR în sumă totală de 95,5 milioane de lei (aproximativ 21,8 milioane de euro, la cursul de miercuri al Băncii Naţionale a României, n.r.), potrivit unor Hotărâri ale Consiliului de Administraţie al TVR.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului TVR împrumută 95,5 milioane de lei de la Raiffeisen Bank şi BCR

TVR împrumută 95,5 milioane de lei de la Raiffeisen Bank şi BCR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Astfel, potrivit Hotărârii numărul 40/ 2013 a Consiliului de Administraţie al TVR, s-a aprobat încheierea contractului între SRTv şi S.C. Raiffeisen Bank SA având ca obiect achiziţionarea unui împrumut bancar reprezentând o linie de credit în valoare de 14.000.000 de lei.

Totodată, prin Hotărârea numărul 39/ 2013, CA a aprobat încheierea contractului între SRTv şi S.C. Raiffeisen Bank SA având ca obiect achiziţionarea unui împrumut la termen în valoare de 42.000.000 de lei.

De asemenea, prin Hotărârea numărul 38/ 2013, CA a aprobat încheierea contractului între SRTv şi S.C. BCR SA având ca obiect "achiziţionarea unui împrumut la termen în valoare de 34.500.000 lei plus 5.000.000 lei - linie de credit".

Cele trei Hotărâri ale CA al TVR sunt datate 28 martie şi au fost publicate recent pe site-ul Televiziunii Române.

Toate cele trei Hotărâri au fost adoptate cu opt voturi "pentru" (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Sorin Burtea, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi patru "abţineri" (Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau, Gabriel Tufeanu), în timp ce Ada Meseşan nu a votat, potrivit documentelor postate pe site-ul TVR.

De punerea în aplicare a celor trei Hotărâri ale CA răspunde Direcţia Economică din TVR.

Contactat, miercuri, de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că, în prezent, reprezentanţii Televiziunii Române poartă ultimele negocieri cu reprezentanţii Raiffeisen Bank şi BCR pentru semnarea contractelor. El a amintit că, la începutul anului, a fost contractată prin licitaţie publică o firmă de consultanţă, pentru a asigura intermedierea între SRTv şi băncile care mai apoi au depus oferte.

"În momentul acesta, suntem în situaţia în care am obţinut atât prin acordul Consiliului de Administraţie, dar şi printr-o muncă de monitorizare de aproape patru luni de zile din partea băncilor, atât BCR, cât şi Raiffeisen, a unei clarificări cu privire la previziunile economice ale televiziunii publice. Se pare că aceste contracte sunt deja maturizate pentru a fi semnate. Este vorba de câteva zile de acum înainte, eu sper cât mai puţine. Este vorba de o sumă care, odată angajată, va trebui rambursată într-o perioadă relativ scurtă de timp, de câţiva ani", a spus Claudiu Săftoiu.

El a spus că sumele angajate vor merge "în direcţii agreate deja de băncile care creditează televiziunea publică". "Este vorba despre investiţii, politici de activităţi curente în producţia de televiziune. Pentru fiecare dintre aceste capitole de cheltuieli vom fi monitorizaţi printr-o presantă verificare financiară o dată la o lună şi sperăm ca în felul acesta să putem să arătăm nu numai transparenţă, dar şi determinarea pentru a ne păstra în zona acestui plan strict de redresare economică", a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că banii vor intra etapizat în conturile TVR, iar cheltuielile vor fi justificate şi, în cazul unor sume mari, va fi solicitat votul Consiliului de Administraţie al TVR.

Potrivit lui Claudiu Săftoiu, "nu fac obiectul împrumutului creditului operaţional" salariile compensatorii care trebuie plătite de TVR salariaţilor disponibilizaţi în urma selecţiei personalului din televiziunea publică. "Salariile compensatorii vor fi achitate din taxa TV", a precizat Săftoiu.

Acesta a mai spus că împrumuturile accesate de TVR trebuie achitate în maximum şapte ani. "Există o rată lunară pe care o putem suporta, a intrat în previziunea financiară pe care am prezentat-o, în aşa fel încât TVR să poată produce pe mai departe emisiuni şi să-şi poată îndeplini misiunea", a mai spus Claudiu Săftoiu.

TVR accesează aceste împrumuturi de la Raiffeisen Bank şi BCR după ce Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (circa 134,3 de milioane de euro).

În respectivul raport se preciza şi faptul că, "în vederea menţinerii unui flux de numerar pozitiv, în intervalul de 36 de luni care urmează, grevat în primele 10 -12 luni şi de plata salariilor compensatorii generate de încheierea procesului de selecţie, în urma căruia vor fi concediaţi peste 800 de angajaţi, se impune obţinerea unui credit bancar pe termen de 5 ani, în valoare de maxim 20.000.000 euro".

Potrivit raportului, acest credit are o dublă destinaţie: refinanţarea creditelor bancare existente - la RBS, în valoare de 6 milioane de euro - rata 1.000.000 euro/lună, şi la BRD linia de credit - 8.000.000 lei (garanţii 200%), dar şi pentru finanţarea activităţii curente - producţii noi performante, achiziţii de licenţe sportive lei/an - 9.600.000 lei/an, achiziţii de filme şi programe - 8.400.000 lei/an, plata datoriilor fiscale lunar şi a ratelor aferente datoriilor reeşalonate.

Pe de altă parte, programul de redresare economică a SRTv continuă în prezent în baza Legii de aprobare a OUG numărul 33/2012, care prevede reeşalonarea, pe o perioadă de 7 ani, a datoriilor fiscale acumulate de TVR (care sunt în cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.). Legea a fost publicată pe 2 aprilie în Monitorul Oficial.

Prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, iar pe 1 septembrie 2012 - în baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la eşalonarea datoriilor SRTv pe o perioadă de şapte ani.

Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale SRTv. Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a început să achite datoriile fiscale, în cuantum de aproximativ 1 milion de euro/lună.

Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal în cadrul SRTv, întocmit de Comisia înfiinţată prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 şi care a făcut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social.

Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia salariaţilor pe criterii profesionale, iar la 1 februarie 2013, noua organigramă a SRTV a devenit operaţională. Începând cu 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.

Pe 4 martie 2013, Claudiu Săftoiu a anunţat că a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urma selecţiei personalului din televiziunea publică, aceştia urmând să primească, eşalonat, salarii compensatorii în cuantum de circa 2.750.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici