- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.02.2016, 15:29)
- Katy Marinescu
TVR lansează campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", de ziua naşterii artistului
Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi printr-o serie de producţii, reunite în campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", care vor fi difuzate începând de vineri.
Urmărește
334 afișări
TVR lansează campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", de ziua naşterii artistului
Astfel, timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări la Televiziunea Română diferite documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările "sculptorului luminii", potrivit TVR.
Primul program din această campanie este dezbaterea "Brâncuşi, sculptorul luminii", care va putea fi urmărită vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+. Dezbaterea, realizată în 2013 şi moderată de Daniela Zeca Buzura, i-a avut ca invitaţi pe criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi pe jurnalistul şi regizorul Cornel Mihalache.
Totodată, de la ora 20:00, la TVR 2 şi TVR+, va fi difuzat concertul "Brâncuşi şi bucuria muzicii", transmis în direct de la Târgu-Jiu. Telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu-Jiu. Concertul va fi transmis în simulcast şi pe TVR 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Sub numele "Ziua Brâncuşi", TVR 1 va difuza tot vineri, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache, "Brâncuşi" şi "Hobiţa, coloana şi tractorul".
"Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu!», am imaginat o poveste a întâlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată", descrie Cornel Mihalache filmul "Brâncuşi".
Cea de-a doua producţie, "Hobiţa, coloana şi tractorul", a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2007 şi premiul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pentru regie film documentar în 2006. Documentarul îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu. Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea sculptorului.
TVR 3 va difuza "Memoria locului", de la ora 21:30, o emisiune despre instituţii culturale din Craiova şi Târgu-Jiu care şi-au propus, la 140 de ani de la naşterea sculptorului, să recupereze dimensiunea operei şi statura artistului prin proiecte de valoare şi evenimente expoziţionale care încearcă să-l readucă în conştiinţa publică.
Tot vineri, de la ora 20:30, la TVR Internaţional, va fi difuzată emisiunea "Lumea şi noi", prezentată de Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul "Georges Pompidou", locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi.
Campania "Brâncuşi, sculptorul luminii" va continua la TVR 2 din 19 februarie (ziua naşterii artistului), la TVR 2, până în 18 martie (şi marcând ziua de 16 martie - ziua când, în anul 1957, sculptorul a decedat la Paris).
Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o "Capodoperă Brâncuşi" în scurte materiale de cinci minute, în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu va vorbi despre lucrări ca "Rugăciune", "Danaidă" şi "Somnul".
Pe lângă aceste "Capodopere", TVR 2 va difuza, tot zilnic, scurte interviuri şi fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu, Ruxandra Garofeanu şi Ileana Ploscaru Panait. Telespectatorii vor afla, astfel, detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu-Jiu şi autoportretele sale.
Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe