TVR, obligată de instanţă să majoreze salariile de bază pentru 10 angajaţi. Decizia nu este definitivă

Televiziunea Română a fost obligată de Tribunalul Bucureşti să majoreze salariile de bază ale unui număr de 10 angajaţi, cu indicii preţurilor de consum, şi să plătească diferenţele salariale rezultate în urma acestei majorări, începând cu 7 aprilie 2012, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului TVR, obligată de instanţă să majoreze salariile de bază pentru 10 angajaţi. Decizia nu este definitivă

TVR, obligată de instanţă să majoreze salariile de bază pentru 10 angajaţi. Decizia nu este definitivă (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Zece angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Română, au dat în judecată TVR pe 22 octombrie 2014.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale şi, recent, instanţa a dat câştig de cauză reclamanţilor: SPUS TV şi cei zece angajaţi (Roxana Stoica, Gabriel Şerban, Iren Ştefănescu, Maria Tălpeanu, Camelia Tănae, Aurelia Tescaru, Iulica Trăhoi, Melania Cristina Trifu, Cristina Gabriela Tudor, Elena Luminiţa Tudor).

Astfel, instanţa a obligat TVR la majorarea salariilor de bază ale reclamanţilor, începând cu data de 7 aprilie 2012, cu indicii preţurilor de consum aferenţi anilor 2008 - 2011 şi primul trimestru al anului 2012 şi la plata diferenţelor salariale, rezultate în urma majorării salariilor de bază, începând cu data de 7 aprilie 2012.

Hotărârea instanţei, care a fost pronunţată pe 24 martie, poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, a spus că acesta este primul dintr-o serie de procese colective în care angajaţi ai TVR îşi cer drepturile în instanţă.

"Este primul proces pe care îl câştigăm. Sperăm să ajungem la o finalitate bună pentru angajaţi", a spus Dragoş Bocanaciu.

El a mai spus că nu ştie cu exactitate cu ce procente trebuie indexate salariile de bază ale celor zece angajaţi ai TVR. "Când decizia va fi definitivă, se vor face toate calculele", a mai spus Bocanaciu.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, nu a putut fi contactat, pentru a preciza dacă instituţia pe care o conduce va ataca recenta decizie a Tribunalului Bucureşti.

Pe de altă parte, într-un alt dosar, care a fost înregistrat tot la Tribunalul Bucureşti, pe 17 aprilie 2014, şi care este în curs de judecare, un număr de 725 de angajaţi ai TVR au solicitat instanţei să oblige SRTv să le majoreze salariul de bază cu indicii de creştere ai preţurilor de consum, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Reclamanţii în acest proces sunt tot SPUSTV, principalul sindicat din Televiziunea Română, şi un număr de 725 de angajaţi, care sunt reprezentaţi de acelaşi sindicat.

Contactat, anul trecut, de agenţia MEDIAFAX pe acest subiect, Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, a spus că acest proces nu este un demers de îmbogăţire a angajaţilor TVR.

"O perioadă de trei ani de zile, conducătorii Televiziunii Române nu au respectat ceea ce era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă şi anume indexarea salariilor cu rata inflaţiei", a spus Dragoş Bocanaciu. "Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că nu este neapărat un demers al sindicatului pentru a-i îmbogăţi pe angajaţii TVR, pentru că, în momentul de faţă, în ciuda a ceea ce se spune despre TVR, sunt peste 900 de angajaţi, adică mai mult de o treime, care au salariul minim pe funcţie", a explicat atunci Bocanaciu.

El a mai spus că în TVR există angajaţi care nu au mai beneficiat de o majorare de salariu din anul 2005. "Şi atunci întreb şi eu: «Ce preţuri erau în 2005 şi ce preţuri sunt în 2014?» Eu nu cred că nu au existat majorări de salarii în celelalte instituţii media în aceşti nouă ani", a mai spus Dragoş Bocanaciu.

Pe de altă parte, contactat, anul trecut, de agenţia MEDIAFAX pe această temă, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că nu ştie nimic despre această acţiune în instanţă.

El a precizat că drepturile salariale trebuie plătite, amintind însă că situaţia financiară a Televiziunii Române este foarte dificilă.

"O să dăm faliment, probabil salariaţii nu se gândesc din ce o să plătim (...) Problema este dacă avem resurse. Mă gândesc dacă oamenii care se implică într-o asemenea acţiune se gândesc de unde o să plătim, pentru că suntem toţi în aceeaşi barcă", a spus la momentul respectiv Stelian Tănase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici