TVR respinge afirmaţiile lui Ponta despre politizarea postului: Acuzaţiile sunt neadevărate

TVR respinge, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, acuzaţiile formulate, luni, de preşedintele PSD, Victor Ponta, potrivit cărora postul a devenit "o televiziune de partid" în condiţiile în care 85% din ştiri sunt, potrivit liderului social-democrat, despre actualul preşedinte şi despre Guvern.

Urmărește
10 afișări

Reprezentanţii TVR au declarat pentru MEDIAFAX că în luna ianuarie 2011, Televiziunea Română a alocat 34,5% din timpi Preşedinţiei, 29,4% Guvernului, 9,2% majorităţii parlamentare, 17,8% opoziţiei, 5,4% independenţilor şi 3,7% partidelor neparlamentare.

"Procentele sunt aferente secundelor alocate exprimării politice pe toate canalele SRTv (cu excepţia TVR Cultural şi TVR HD, care nu difuzează ştiri politice) în luna ianuarie 2011, în programele de ştiri. În consecinţă, acuzaţiile la adresa televiziunii publice, potrivit cărora TVR a devenit «o televiziune de partid», prin faptul că «85% din ştiri sunt despre actualul preşedinte şi guvern» sunt neadevărate", potrivit reprezentanţilor TVR.

Aceştia citează articolul 74 din decizia nr.187/2006 a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cu modificările ulterioare, potrivit căruia "în programele de ştiri, inclusiv ştirile sportive, din timpul total destinat exprimării oamenilor politici radiodifuzorii vor aloca un procent de 60% reprezentanţilor puterii (senatori, deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale) şi, respectiv, un procent de 40% opoziţiei parlamentare, parlamentarilor independenţi şi partidelor politice neparlamentare, precum şi reprezentanţilor locali ai acestora".

Reprezentanţii TVR precizează că "pentru Preşedinţie nu se precizează ponderea timpului care trebuie alocat în programele de ştiri".

În ceea ce priveşte propunerea legislativă de eliminare a obligativităţii taxei TV, care a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, TVR spune că "din punct de vedere constituţional, raţiunea existenţei Societăţii Române de Televiziune (SRTv) - a cărei principală sursă de venit este taxa TV - se regăseşte în art. 31 din Constituţia României, care menţionează dreptul la informare, ca drept fundamental al cetăţenilor".

"Eliminarea taxei TV, a cărei valoare este oricum cea mai scăzută la nivelul UE (sub 1 euro pe lună, pe familie), ar avea drept consecinţă imposibilitatea SRTv de a mai funcţiona", mai spun reprezentanţii TVR.

Totodată, reprezentanţii TVR spun că "obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică". "Din această perspectivă, art. 56, alin. 1 din Constituţia României susţine obligaţia cetăţenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe şi impozite. În baza acestui principiu constituţional, a fost reglementată taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organică - Legea 41/1994 republicată şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 978/2003. Această taxă este o taxă nefiscală şi se regăseşte în majoritatea ţărilor europene", spun reprezentanţii TVR.

Potrivit acestora, Televiziunea Română nu este o excepţie în peisajul media european. "Modelul de finanţare multiplă a televiziunii publice - care include şi taxa TV - se întâlneşte la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile publice care nu au printre sursele de finanţare o taxă TV sau o taxă de solidaritate sunt susţinute de guvernele ţărilor lor şi nu au atâtea limitări la încasările din publicitate precum Televiziunea Română", afirmă reprezentanţii TVR, precizând că Televiziunea Română "nu primeşte bani - precum televiziunile private - din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de cablu".

Totodată, reprezentanţii TVR spun că "fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, în principal, utilizării staţiilor de emisie a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice - mergând în proporţie de 98% către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR)".

"Autorităţile române ar trebui să ţină cont de rezoluţiile şi directivele Parlamentului European care fac referire la mass-media. Este cazul recentei rezoluţii, din 25 noiembrie 2010, potrivit căreia Parlamentul European le solicită statelor membre UE «să asigure o finanţare adecvată, proporţională şi stabilă pentru serviciile publice de mass-media, spre a le oferi posibilitatea de a-şi îndeplini misiunea, de a le garanta independenţa economică şi politică»", mai spun reprezentanţii Televiziunii Publice.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a acuzat conducerea televiziunii publice, luni, la începutul şedinţei BPN, că a devenit "o televiziune de partid", el afirmând că 85% din ştiri fiind despre actualul preşedinte şi guvern.

Ponta a anunţat că legea iniţiată de PSD, prin care se elimină obligativitatea abonamentului la SRTV, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, urmând să intre în procedură legislativă la Senat.

"Niciodată după 1989 TVR, plătită din bani publici, nu a fost atât de mult o televiziune de partid. Astăzi ni s-a prezentat o statistică şi 85% din ştirile şi emisiuniile TVR, plătite din banii noştri, ai tuturor, au fost numai despre preşedintele Traian Băsescu şi despre Guvern şi cred că în perioada următoare trebuie să stabilim cum se folosesc banii românilor", a declarat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici