- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.11.2008, 14:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TVR se judecă la CEDO pentru a retransmite TVR 1 în Republica Moldova
Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat continuarea demersurilor judiciare pentru obţinerea recunoaşterii dreptului de a retransmite programele postului TVR 1 în Republica Moldova, prin formularea unei cereri în acest sens la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, informează un comunicat.
Urmărește
40 afișări
TVR se judecă la CEDO pentru a retransmite TVR 1 în Republica Moldova
Decizia Televiziunii publice de a se adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost luată după ce, în data de 10 iulie 2008, Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a respins recursul SRTv împotriva celor două decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova prin s-a interzis nelegal şi abuziv retransmiterea programele TVR1 pe frecvenţa de stat nr. 2 pentru care Televiziunea Română avea licenţă valabilă până în 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Potrivit comunicatului, este de remarcat faptul că unul dintre judecătorii Curţii Supreme a formulat opinie separată, în sensul că soluţiile pronunţate de către Curtea de Apel Chişinău (în fond) şi, respectiv, de către Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova (în recurs) sunt contrare atât legii Republicii Moldova în domeniu, cât şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
"Interzicerea dreptului TVR de a retransmite programele TVR 1 în Moldova, în condiţiile în care deţinea o licenţă valabilă până în 2011, constituie o ingerinţă abuzivă în dreptul său de proprietate", apreciază Televiziunea publică în comunicatul său, în care se indică şi că "scopul urmărit pe această cale de către CCA din Republica Moldova nu are nimic comun cu administrarea bună şi eficientă a audiovizualului şi a mijloacelor băneşti publice".
Opinia separată a judecătorului Curţii Supreme de Justiţie nu este singulară, întrucât, în 14 februarie 2008, şi Curtea de Apel Chişinău a considerat demersul SRTv ca fiind întemeiat. Ca urmare, a admis cererea Televiziunii publice de suspendare a executării celor două decizii ale CCA - de scoatere la concurs a frecvenţei de stat nr. 2 (atribuită anterior SRTv) şi de acordare a ei către o societate privată, Tele M International SRL - până la adoptarea unei hotărâri în procesul de fond.
SRTv avea astfel posibilitatea să retransmită programele TVR 1 pe parcursul judecării procesului. Cu toate acestea, în mod surprinzător, fără a avea probe noi, pe data de 18 februarie 2008, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul lapidar al CCA şi a anulat încheierea Curţii de Apel Chişinău. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a respins acţiunea SRTv pe fond, deşi, iniţial, a admis cererea Televiziunii Române ca fiind legală şi temeinică.
Ca urmare a demersului Televiziunii Române la CEDO, la data de 6 noiembrie 2008, aceasta a comunicat faptul că a fost demarată procedura de examinare prealabilă a cererii, sub aspectul admisibilităţii acesteia, şi că a solitat Guvernului Republicii Moldova să prezinte explicaţii în scris cu privire la acest caz, până la data de 26 februarie 2009. În acelaşi timp, CEDO a transmis Guvernului României o scrisoare, prin care acesta este invitat să sprijine ca parte terţă Televiziunea publică în acest proces, comunicând Curţii şi punctul său de vedere în acest sens.
Potrivit comunicatului, Televiziunea Română are convingerea că şi de această dată Guvernul României o va sprijini în demersul său legal de obţinere a recunoaşterii dreptului de a retransmite programele TVR 1 în Republica Moldova, mai ales că, anterior, demersurile făcute pentru rezolvarea amiabilă a situaţiei de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu pe lângă Guvernul Republicii Moldova s-au lovit de refuzul nejustificat al autorităţilor moldovene de a negocia această problemă.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe