- Home
- Cultură-Media
- (11.03.2022, 14:50)
- Alexandru Stan
Ucraina în antichitate - de la culturi preistorice la ciocnirea marilor imperii
- În epoca de fier, Ucraina era populată de daci, dar şi de popoare nomade ca cimerienii, sciţii şi sarmaţi.
- În secolul 6, grecii au fondat coloniile Tyras, Olbia şi Hermanoassa pe malul de nord-est al Mării Negre, precum şi Odessa.
- Malurile Mării Azov şi Peninsula Crimeea au rămas sub stăpânirea Regatului Bosforian, un regat greco-scit fondat din anul 430 î.Hr, iar din secolul 1 î.Hr, a devenit stat clientelar al Romei în timpul domniei împăratului Octavian Augustus.
- Oraşul Kiev a fost fondat în anul 482 d.Hr.
Urmărește
1489 afișări
Sursa Foto- Muzeul de Istorie Naţională a Ucrainei
Epoca de piatră
Inciziile de pe fosilele mamuţilor, armele de vânătoare şi uneltele primitive găsite de arheologi ne indică că oamenii de Neanderthal au locuit pe teritoriul Ucrainei de azi acum 43.000 ani.
Acum 6000 ani, Ucraina era dominată de culturile neolitice Cucuteni în vest şi de Cultura Sredny Stog în est care era recunoscută pentru construirea de colibe din lemn şi piei de animale. Oamenii care locuiau în Ucraina produceau vase de ceramică şi desfăşurau rituri funerare pentru semenii lor decedaţi.
Epoca metalelor
În perioada epocii bronzului a fost succedată de cultura stepelor, Yamna (Kurgan), care îşi îngropa decedaţii în tumuli, acoperiţi cu ocru, şi apoi de Cultura Katakombnaya, faimoasă pentru catacombele sale şi uneltele şi armele din bronz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Indivizii culturii Yamna (care a existat din anii 3300 până în 2600 î.Hr.) practicau agricultura, cultivau legume sălbatice, preparau hidromel (băutură alcoolică din apă, miere fermentată şi polen), creşteau vite şi capre, produceau fibule, unelte, arme pentru vânătoare şi căruţe de transport cu câte două roţi pentru a fi trase de cai, şi efectuau ritualuri în care sacrificau animale.
În epoca de fier, Ucraina era populată de daci, dar şi de popoare nomade ca cimerienii, sciţii şi sarmaţii, a căror existenţă este confirmată de autori ca istoricul grec Herodot şi Ammianus Marcellinus, un istoric roman.
Între anii 750 şi 250 î.Hr. a existat Regatul Scitic care s-a extins şi în Ucraina de azi.
În secolul 6, grecii au fondat coloniile Tyras, Olbia şi Hermanoassa pe malul de nord-est al Mării Negre, precum şi Odessa care avea un necropolis (cimitir) şi era cunoscută drept portul histrienilor.
Sciţii erau un popor nomadic de călăreţi arcaşi care trăiau în corturi, cunoscuţi pentru ferocitate în războaie şi ambuscade, cât şi pentru pricepere la vânătoare şi meşteşug.
Cirus al II-lea cel Mare, întemeietorul Imperiului Persan, a încercat să-i supună pe sciţi, dar a fost ucis de regina sciţilor de atunci, Tomiris.
Pe la finalul secolului 6, armatele Imperiului Persan din vremea regelui Darius au supus popoarele tracice, dar malurile Mării Azov şi Peninsula Crimeea au rămas sub stăpânirea Regatului Bosforian, un regat greco-scit fondat din anul 430 î.Hr., faimos pentru comerţul maritim în spaţiul pontic, pentru oraşul Panticapaeum, pentru utilizarea de monede din bronz în comerţ, vasele de ceramică şi obiecte din aur, dar şi pentru arta greco-scitică.
Regatul a rezistat până în anul 370. A fost supus de Regatul Pontului, apoi a devenit stat clientelar al Imperiului Roman din secolul 1 î.Hr., fiind restaurat de Octavian Augustus care a dat conducerea lui Asander şi Dynamis. Arheologii au găsit fresce şi statui de artă romană în Crimeea.
Între timp, din secolul 5 î.Hr., vestul Ucrainei de azi a fost populat de sarmaţi, o mare confederaţie alcătuită din triburi semi-nomade iraniene. Se disting prin meşteşugul de bunuri funerare, diademe, coliere şi amulete din aur. Despre ei se scria că aveau părul roşcat, iar alanii, urmaşii lor, aveau părul blond.
Epoca marilor migraţii
În anii 250-375 d.Hr., ostrogoţii au invadat teritoriul Ucrainei de azi. În 370 au stăpânit-o hunii.
În anul 482 este atestată fondarea oraşului Kiev.
Din secolele 5-6, slavii s-au extins în Ucraina de azi alcătuind Uniunea Anţilor care a fost prăduit de avari în anul 602, iar din secolul 7 a devenit nucleul statului bulgarilor cu capitala la Fanagoria.
Triburile bulgare rămase în Ucraina au fost absorbite de khazari, un popor semi-nomad din Asia Centrală ce a fondat regatul khazar lângă Marea Caspică, includând vestul Kazahstanului, Crimeea, estul Ucrainei, sudul Rusiei şi Azerbaidjan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace