UE prelungeşte cu 20 de ani durata de protejare a drepturilor de autor pentru muzicieni

Durata de protecţie a drepturilor de autor pentru interpreţii şi producătorii de înregistrări muzicale a fost prelungită cu 20 de ani în Uniunea Europeană, trecându-se de la 50 la 70 de ani, potrivit unei legi adoptate, luni, în Consiliul Europei, unde România s-a pronunţat împotrivă.

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului UE prelungeşte cu 20 de ani durata de protejare a drepturilor de autor pentru muzicieni

UE prelungeşte cu 20 de ani durata de protejare a drepturilor de autor pentru muzicieni (Imagine: Mediafax Foto)

Statele membre au adoptat o legislaţie care vizează creşterea nivelului de protejare a artiştilor interpreţi sau executanţi, prin recunoaşterea contribuţiei lor artistice şi creative, potrivit AFP.

Potrivit Consiliului Europei, "în general, artiştii interpreţi sau executanţi îşi încep cariera de tineri şi se întâmplă frecvent ca durata actuală a protecţiei (a drepturilor de autor, n.r.), de 50 de ani, să nu fie suficientă pentru a le proteja execuţiile pe tot parcursul vieţii", ceea ce face ca unii dintre ei să piardă o parte din venituri chiar spre finalul vieţii lor.

Legea a fost aprobată luni, în pofida opoziţiei României, Suediei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei şi Benelux-ului.

Uniunea Europeană are în vedere luarea unor măsuri astfel încât artiştii care şi-au transferat drepturile exclusive producătorilor de fonograme să beneficieze de prelungirea duratei de protecţie şi să poată să îşi recupereze drepturile în anumite condiţii.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie doi ani pentru a introduce noile prevederi în legislaţia naţională.

Comisia Europeană a propus măsura legislativă în iulie 2008, iar Parlamentul European a adoptat-o în aprilie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici