Ujică: Am realizat "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" dintr-un impuls de a încerca să-l cunosc

Regizorul Andrei Ujică a declarat, marţi seară, într-o conferinţă care a avut loc la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Capitală, că a început munca pentru cel mai nou film al său, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", din dorinţa de a-l cunoaşte pe dictatorul român.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Ujică: Am realizat "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" dintr-un impuls de a încerca să-l cunosc

Ujică: Am realizat "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" dintr-un impuls de a încerca să-l cunosc (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Andrei Ujică a spus că a ajuns la un punct în "prelucrarea propriei biografii", în care a vrut să afle cine era "individul din spatele clişeului istoric". "Am cunoscut ceva din el, aşa cum cunoşti un om cu care nu poţi sta de vorbă (...) La sfârşit, nu pot să spun că îl cunosc cu adevărat, pentru că nu am putut să vorbesc cu el, dar cred că am reuşit să îl înţeleg", a adăugat regizorul, la întâlnirea la care a participat, printre alţii, şi poeta Ana Blandiana.

Ujică a mai spus că, atunci când l-au judecat pe Ceauşescu, oamenii au făcut greşeala de a opera cu instrumente care nu aveau legătură cu realitatea. "El era un individ incult din perspectiva intelectualului umanist. (...) Gândirea economică nu are nimic de-a face nici cu cultura şi nici cu bunele maniere", a spus Ujică, continuând: "Ceauşescu avea alt tip de competenţe, pe care noi nu le avem (...) Am crezut că, dacă nu le avea pe ale noastre, a fost un prost împăturit. Nu a fost".

"Ar fi fost şi mai sinistru dacă un dobitoc ar fi reuşit să facă cu noi ce a făcut el 25 de ani", a mai spus realizatorul filmului. Astfel, în opinia lui Ujică, Ceauşescu "a beneficiat de alinierea politică internaţională" şi astfel a fost "un beneficiar al Războiului Rece". "A fost, timp de zece ani, un mare star al politicii internaţionale", a spus Ujică, enumerând o parte dintre caracteristicile omului politic Ceauşescu: "Avea talent de diplomat - avea şiretenia naivă luată de acasă, din mediul rural".

În ceea ce priveşte viaţa personală a dictatorului, regizorul a spus că nu exista nicio legătură între persoana privată Ceauşescu şi omul politic cu acelaşi nume. "La Hitler, Stalin sau Ceauşescu, nu ajungem nicăieri studiindu-le viaţa privată", a spus Ujică. "Ceauşescu era un tip lipsit de carismă (...), singurul lui viciu era beţia puterii, în rest nu avea niciun viciu", a adăugat regizorul, menţionând că istoricii care doresc să afle adevăratele motive ale faptelor dictatorilor ar trebui "să se ocupe de germenele distrugător din marxism".

Ujică a spus că faptul că trăieşte în Germania l-a ajutat să capete distanţa necesară pentru a realiza "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu". În legătură cu receptarea filmului în România, Ujică a declarat: "După reacţiile emoţionale, se vede foarte clar că urme din el sunt încă în noi şi asta trecând prin mai multe generaţii". "Peste zece ani, acest film nu va mai agita pe nimeni", a remarcat el.

Recent, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a obţinut marele premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.

În România, în primul weekend în cinematografe, filmul a strâns deja peste 5.000 de spectatori.

În Bucureşti, filmul poate fi văzut în continuare la Cinema Studio, Hollywood Multiplex şi AFI Cotroceni, iar în ţară rulează la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj. De săptămâna viitoare, filmul va fi proiectat în Bucureşti şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român, iar în ţară, în cinematografe din Arad şi Oradea. Din 19 noiembrie, filmul va rula şi la Iaşi, unde va beneficia de o proiecţie de gală.

Conceput ca un eseu, din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Documentarul a avut premiera de gală vineri, la Sala Palatului din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici