Ultimele texte ale lui Jose Saramago, reunite într-o ediţie inedită, în limba română, la Polirom

Volumul "Ultimul caiet. Texte scrise pentru blog: martie 2009 - noiembrie 2009", cu cele din urmă scrieri ale lui Jose Saramago, a fost publicat în limba română la editura Polirom, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
71 afișări

Traducerea în limba română a volumului "Ultimul caiet. Texte scrise pentru blog: martie 2009 - noiembrie 2009" (cuvânt înainte de Pilar del Rio/ prefaţă de Umberto Eco/ traducere din limba portugheză şi note de Simina Popa/ traducere din limbă spaniolă de Lavinia Similaru) a fost făcută pentru a cuprinde ultimele cuvinte ale lui Saramago, dictate familiei, când nu mai putea să scrie, însă continua să observe lumea din jur, cu aceeaşi vigilenţă faţă de cauzele sociale, menţinând tăişul polemicilor politice şi religioase, continuând critica literară, conştient şi fascinant până în ultima clipă.

"Aş zice că în aceste scurte scrieri Saramago trăieşte în continuare experienţele lumii, aşa deplorabilă cum e ea, pentru a o revedea apoi de la o distanţă mai senină, sub forma moralităţii poetice (iar alteori mai rău decât este - deşi poate părea imposibil să se ajungă mai departe). Ca să nu mai vorbim (şi iată întoarcerea la marile teme ale operei sale) de momentele în care sare de la analiza cotidianului, la marile chestiuni metafizice, la realitate şi aparenţă, la natura speranţei, la cum sunt lucrurile atunci când nu ne uităm la ele", scrie Umberto Eco.

"Ultimul caiet" reproduce textele scrise pentru blog din martie 2009 şi până în iunie 2010, pe lângă alte câteva eseuri din arhiva autorului, "adormite", cum spune în prolog văduva scriitorului, Pilar del Rio, însă de mare actualitate. Acest prolog, împreună cu câteva dintre însemnările din perioada octombrie 2009 - iunie 2010, reproduse la sfârşitul volumului de faţă, au fost preluate din ediţia spaniolă a "Ultimului caiet" şi traduse de Lavinia Similaru, în timp ce corpul volumului respectă ediţia portugheză, în traducerea Siminei Popa.

Jose Saramago s-a născut pe 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea premiului Nobel pentru literatură (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977, cu "Manual de pictură şi caligrafie". "Ridicat de la pământ" (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui ulterior marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu "Memorialul mănăstirii" (1982; Polirom, 2007), care, alături de "Anul morţii lui Ricardo Reis" (1984; Polirom, 2003, 2008) şi "Istoria asediului Lisabonei" (1989; Polirom, 2004, 2009), formează seria narativă cu tematică istorică, scriitorul acordând o atenţie specială "originii şi identităţii portugheze".

În 1991 publică "Evanghelia după Isus Cristos" (Polirom, 2003), cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Isus. O cotitură în universul tematic romanesc al lui Jose Saramago o constituie seria de ficţiuni ucronice şi alegorice începută cu "Pluta de piatră" (1986; Polirom, 2002) şi urmată de "Eseu despre orbire" (1995; Polirom, 2005, 2008), "Toate numele" (1997; Polirom, 2002, 2008), "Peştera" (2000; Polirom, 2005, 2009), "Omul duplicat" (2002), "Eseu despre luciditate" (2004; Polirom, 2008) şi "Intermitenţele morţii" (2005; Polirom, 2007, 2009).

"Într-un fel, se poate spune că, literă cu literă, cuvânt cu cuvânt, pagină cu pagină, carte după carte, am reuşit cu succes să implantez în omul care eram personajele pe care le-am creat. Cred că fără ele n-aş mai fi cel care sunt azi; fără ele poate că viaţa mea n-ar fi reuşit să devină altceva decât o schiţă imprecisă, o promisiune care, ca atâtea altele, n-ar fi rămas decât o promisiune", spunea Jose Saramago.

Scriitorul portughez a încetat din viaţă pe 18 iunie 2010, la vârsta de 87 de ani. Saramago locuia în Lanzarote, Spania - unde a şi murit -, din 1993, împreună cu soţia lui, jurnalista Pilar del Rio. Acesta s-a autoexilat în urma polemicii create în Portugalia de publicarea romanului "Evanghelia după Isus Cristos", cenzurat de autorităţi.

În 2008, la Editura Polirom a fost inaugurată seria de autor "Jose Saramago".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici