- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.06.2009, 16:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimele volume cu manuscrisele lui Eminescu, lansate la Academia Română
Ultimele patru volume cu manuscrisele lui Mihai Eminescu, care încheie un proiect editorial derulat între anii 2004 şi 2009, au fost lansate luni, în Aula Academiei Române, în prezenţa unor personalităţi precum Eugen Simion, coordonatorul seriei, şi fostul premier Petre Roman.
Urmărește
1345 afișări
Ultimele volume cu manuscrisele lui Eminescu, lansate la Academia Română (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)
Eugen Simion a subliniat, în discursul său, că există în prezent foarte multe persoane care minimalizează valoarea lui Mihai Eminescu şi care consideră că titlul de "poet naţional" şi celebrările anuale ale acestuia sunt "desuete".
"Mai bine să îl sărbătorim pe Eminescu în stilul nostru, mai sobru, dar mai eficient", a spus fostul preşedinte al Academiei Române. "Un semn al forţei lui Eminescu este că el continuă să neliniştească", a mai spus academicianul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Menţionând şi că au existat persoane care au considerat că proiectul editării manuscriselor "a făcut găuri în bugetul de stat", Simion a apreciat că finalizarea demersului demonstrează că "ceva, totuşi, se duce la capăt în ţara asta".
La evenimentul de lansare a ultimelor patru volume din seria manuscriselor eminesciene au mai vorbit Mihai Cimpoi, academician român din Republica Moldova, şi Petre Roman.
Mihai Cimpoi a spus că poezia lui Mihai Eminescu a subliniat valorile în virtutea cărora au avut loc cele mai recente demonstraţii ale moldovenilor împotriva reprezentanţilor Partidului Comunist - credinţa într-o cauză şi europenitatea.
La rândul lui, Petre Roman a descris tendinţele de a minimaliza valoarea lui Eminescu ca fiind "încercări jalnice şi pe alocuri rău mirositoare". "Îl citez pe Eminescu când văd unii politicieni:: «Ei nu vor binele patriei, ei vor posturile patriei»", a mai spus Petre Roman.
În timpul lansării a fost citită, de asemenea, o scrisoare din partea preşedinţiei României care salută efortul depus de Academie pentru publicarea manuscriselor eminesciene.
Toate volumele au fost tipărite la tipografia Monitorului Oficial, fiind publicate la iniţiativa Fundaţiei Naţionale pentru Artă şi Ştiinţă, al cărei preşedinte este Eugen Simion, şi a Bibliotecii Academiei Române.
"Şi aceste volume se vor găsi la Biblioteca Academiei Române şi vor fi dăruite şi unor mari biblioteci publice din ţară", a explicat Simion. Acesta a mai precizat că volumele vor putea fi cumpărate de la sediul Bibliotecii Academiei Române. Volumele sunt însoţite de CD-uri cu varianta electronică a manuscriselor facsimilate.
Odată cu lansarea acestor volume se încheie un proiect imaginat în anii '70 de Constantin Noica şi realizat, între 2004 şi 2009, de Academia Română.
Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică. "Caietele" au fost citite, descifrate, reproduse în ediţii succesive, timp de un secol, de câteva generaţii de eminescologi, fiind lăsate apoi în tezaurul Bibliotecii Academiei.
La ora actuală, facilităţile tehnice permit reproducerea fidelă a textelor, astfel că Academia a reluat, în 2005, proiectul ediţiei facsimilate.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace