Ultimul omagiu, adus actorului Ştefan Iordache (Video şi Galerie Foto)

Ceremonia organizată în memoria lui Ştefan Iordache la Teatrul Naţional s-a încheiat în aplauzele celor 3.000 de persoane - membri ai familiei, colegi şi prieteni - care au participat la eveniment, sicriul cu trupul actorului fiind transportat în satul Gruiu, unde va fi înmormântat, miercuri.

Urmărește
833 afișări
Imaginea articolului Ultimul omagiu, adus actorului Ştefan Iordache (Video şi Galerie Foto)

Trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache, adus la Teatrul Naţional Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Cei care l-au cunoscut pe Ştefan Iordache, dar şi oameni obişnuiţi, l-au aplaudat timp de zece minute pe marele actor, al cărui sicriu a fost scos în jurul orei 14.15, din Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), unde a fost depus luni noaptea.

GALERIE FOTO

În memoria artistului, la ora 13.30, a început o slujbă religioasă, oficiată de episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanu, care a prezentat şi un mesaj din partea Patriarhului Daniel.

"Maestrul Ştefan Iordache a dăruit artei multă lumină", a transmis Patriarhul Daniel, care a calificat moartea actorului ca fiind "o grea încercare pentru familia sa dar şi o pierdere pentru viaţa artistică românească".

"Ştefan Iordache rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei care au răspândit lumină şi curaj (...) e necesar ca neamul românesc să aibă conştiinţa valorii, să aibă nu doar cultul eroilor, ci şi al artiştilor", a mai spus în mesajul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Prezentă la ceremonie, Ilinca Tomoroveanu, directoarea adjunctă a TNB, l-a descris pe Ştefan Iordache ca fiind "un suflet de miere în înveliş de oţel".

"După şase luni de când l-am îngropat pe Ovidiu Iuliu Moldovan, ne despărţim vremelnic şi de Ştefan Iordache", a remarcat ea.

"Ce pot să spun... vorbe, vorbe, vorbe, cum ar fi spus Hamlet, unul din marile lui roluri (...) Era un om pe care puteai conta şi la bine şi la rău, în artă şi în viaţă", a afirmat Tomoroveanu.

Pe de altă parte, directorul adjunct al Teatrului Mic, Mihai Dinvale, a citit un mesaj din partea criticului George Banu, care l-a descris pe actor ca fiind "marele Raskolnikov al scenei româneşti".

"Rolul era, pentru el, o manieră de a se mărturisi în public, de a se consuma până la capăt", a adăugat Banu în mesaj.

Foaierul TNB şi zona din faţa instituţiei erau, în jurul prânzului, pline de actori şi admiratori ai maestrului, care au venit să îşi ia rămas bun de la Ştefan Iordache.

În jurul prânzului, politicienii Mircea Geoană şi Ion Iliescu i-au adus şi ei un omagiu cunoscutului actor.

Astfel, Mircea Geoană a spus că l-a apreciat pe Ştefan Iordache pentru rolurile sale mari şi tradiţionale din teatru, adăugând că "este păcat că România este azi mai săracă şi mai tristă".

Din lumea culturală şi teatrală, la Teatrul Naţional au mai venit regizorul Sergiu Nicolaescu, balerina şi regizoarea Beatrice Rancea, scenograful Dragoş Buhagiar, actriţele Coca Bloos şi Irina Petrescu, actorul George Ivaşcu şi muzicianul Cristi Minculescu, care a depus şi o coroană de flori din partea grupului Iris.

În contextul în care atât foaierul Teatrului Naţional, cât şi spaţiul din faţa instituţiei erau pline de oameni, actorul George Ivaşcu a declarat: "Uitaţi-vă în jur şi o să vedeţi ce a însemnat Ştefan Iordache".

Venit să îi aducă un ultim omagiu lui Ştefan Iordache, actorul Dorel Vişan a spus că acesta a fost "un om complex" şi că, în urma lui, "au rămas şoaptele şi ceea ce a construit".

"Duminică, dis-de-dimineaţă, Dumnezeu i-a acoperit pe români cu frig", a spus şi Mircea Albulescu, care consideră că acesta a fost "un semn" că Ştefan Iordache s-a stins.

La catafalcul lui Ştefan Iordache au mai venit pentru a aduce un ultim omagiu şi Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ion Lucian, Cornel Todea, Oana Pelea, Dan Bitman, Sanda Ladoşi, Iuliana Marciuc şi Virgil Ianţu.

Slujba de înmormântare a lui Ştefan Iordache va avea loc, miercuri, în biserica din comuna Gruiu, începând cu ora 12.00.

Admiratorii care doresc să participe la înmormântare vor avea la dispoziţie două autocare.

Acestea vor pleca la ora 9.00 de la Ateneul Român, respectiv, de la Teatrul Naţional.

Florilor şi coroanelor din jurul sicriului lui Ştefan Iordache li s-au mai adăugat şi coroane trimise de Ministerul Culturii şi Cultelor şi Preşedinţia României.

În memoria artistului, intrarea principală a Naționalului bucureştean a fost încadrată de o cortină neagră.

Trupul neînsufleţit al actorului Ştefan Iordache a fost depus la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) în jurul orei 00.30, după ce a fost adus în ţară cu o aeronavă a companiei Tarom.

Sicriul a fost transportat la sediul Teatrului Naţional direct de la aeroport, cu o mașină neagră.

Aproximativ 20 de persoane, printre care s-au numărat membri ai familiei artistului şi prieteni ai acestuia, au aşteptat sicriul la instituția din centrul Capitalei.

Sicriul a fost purtat pe umeri de la maşină în foaierul TNB de mai multe persoane, printre care şi actorul Marius Stănescu.

Coşciugul cu trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache a fost depus pe o masă în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional, în faţa acestuia fiind aşezată o fotografie a actorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici