- Home
- Cultură-Media
- (08.02.2023, 09:11)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un arheolog amator a găsit un dodecaedru roman, vechi de peste 1.600 de ani, în Belgia
Patrick Schuermans a descoperit un fragment dintr-un dodecaedru vechi de 1.600 de ani în Belgia. Obiectul este datat din vremea Imperiului Roman pre-creştin, dar în perioada când era devastat de criză economică şi migraţia populaţiilor germanice.
Urmărește
11505 afișări
Sursa Foto- Wikipedia Commons
Un arheolog amator descoperă un obiect misterios cu un detector de metale
Arheologul amator Patrick Schuermans se plimba pe un câmp din nordul Belgiei când detectorul său de metale l-a alertat despre prezenţa a ceva metalic sub picioare.
El a dat peste un fragment dintr-un obiect roman cu 12 feţe, numit dodecaedru.
Obiectul are o vechime de peste 1.600-1.700 de ani, potrivit experţilor de la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, şi era folosit într-o perioadă când credinţa localnicilor romanizaţi era mai mare în magie decât în religia şi cultul greco-roman, probabil din cauza instabilităţii prin care trecea imperiul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Descoperirea sa va fi expusă acum la muzeu alături de un dodecaedru de bronz intact, găsit în apropiere prin 1939.
Dodecaedrele i-au nedumerit de mult pe arheologi şi istorici. Sunt de obicei obiecte geometrice cu 12 feţe, realizate din metal, goale pe interior. Au aproximativ dimensiunea unei mingi de baseball şi sunt punctate, iar din fiecare colţ ies ştifturi.
Peste 100 de dodocaedre şi artefacte misterioase găsite în nordul Franţei şi Belgia (care făceau parte din provincia Galia romană acum 1,600-1,700 ani)
Arheologii au înregistrat peste 100 dintre artefactele misterioase din nordul Europei în ultimii 200 de ani, conform Tom Metcalfe de la Live Science.
Toate au dimensiuni şi greutăţi diferite, cu dimensiuni de 5-10 cm şi au fost găsite doar în regiunile de nord-vest ale Imperiului Roman, multe în morminte antice.
Până acum, arheologii nu au întâlnit nicio menţiune despre obiectele acestea în textele scrise.
Nimeni nu ştie sigur cum le foloseau romanii. Unele teorii spun că au funcţionat ca dispozitive de măsurare, calendare, sceptre ornamentale, arme sau unelte.
Dodecaedrul roman era un obiect de magie, folosit de localnicii galo-romani în vremuri de restrişte
Dar experţii de la Muzeul Galo-Roman au o altă idee: romanii le-au folosit pentru ritualuri magice, cum ar fi prezicerea viitorului şi vrăjitoria.
Practica era locală. Galo-romanii aveau mai multă credinţă în magie decât în cultul imperial roman sau în religia greco-romană.
La 300 d.Hr., Imperiul Roman era divizat în dioceze, iar descentralizarea luase amploare după criza economică şi socială din secolul 3 d.Hr.
"Barbarii" năvăleau la graniţele imperiale - au luat amploare marile migraţii ale populaţiilor germanice.
Taxele au crescut, prin urmare, localnicii îşi pierduseră încrederea în instituţiile romane.
După 330, după domnia împăratului Constantin cel Mare care a reunit imperiul, creştinismul a devenit noua religie oficială a Imperiului Roman de mai târziu. Împăratul a interzis nu doar cultele păgâne, ci şi practicile de magie.
Asta face ca dodecaedrele să nu mai fie găsite din acel moment, nicăieri în Belgia de azi (care făcea parte din Galia romană).
„Aceste activităţi nu erau permise, iar pedepsele erau severe”, spune Guido Creemers, curator la Muzeul Galo-Roman, pentru Live Science
„De aceea, probabil, nu găsim nicio sursă scrisă”, transmite curatorul, potrivit revistei Smithsonian.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe