Un cinematograf din Bistriţa riscă să se prăbuşească

Un cinematograf din Bistriţa, aflat în proprietatea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF), riscă să se prăbuşească, imobilul nemaiputând fi reabilitat.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Un cinematograf din Bistriţa riscă să se prăbuşească

Un cinematograf din Bistriţa riscă să se prăbuşească (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea este interesată să preia Cinematograful Bulevard, însă imobilul, situat pe Bulevardul Republicii la numărul 39, nu va mai putea fi reabilitat.

"E sprijinit în interior cu grinzi. Structura de rezistenţă este afectată şi o eventuală reabilitare este inutilă. Mai ieftin este să construieşti o clădire nouă. Bistriţa are nevoie de o sală mare, cu 800 de locuri, măcar pentru spectacole de teatru, operă, dar deocamdată RADEF nu ne-a dat niciun răspuns la cererea noastră de preluare a cinematografelor din Bistriţa", a declarat Ovidiu Creţu.

În luna iulie 2008, Consiliul Local Bistriţa a adoptat o hotărâre prin care şi-a arătat disponibilitatea să preia cele trei cinematografe din oraş, Dacia, Bulevard şi Tineretului, din domeniul privat al statului în cel public al municipiului Bistriţa.

Primăria a anunţat atunci că vrea să transforme Cinematograful Bulevard (fost 23 August) într-un centru cultural al naţionalităţilor. Clădirea este însă foarte veche, încă din perioada interbelică, şi nu a mai fost reabilitată între timp. După 1990, în fostul cinematograf a funcţionat o sală de bingo, apoi clădirea a rămas în paragină.

În ceea ce priveşte Cinematograful Tineretului, acesta este situat în centrul oraşului, într-o construcţie din secolul al XIX-lea, dar imobilul este revendicat.

Singurul cinematograf funcţional este Dacia, care are trei săli, însă proiecţii de filme se mai fac într-una singură.

"Suntem în continuare interesaţi să preluăm şi cinematograful Dacia, fiindcă vrem să facem aici un centru de tineret, cu săli de teatru şi cinema", a declarat Creţu, care a adăugat că nici pentru Cinema Dacia nu s-a primit un răspuns oficial din partea RADEF.

În octombrie 2008, a fost aprobat în Parlament un proiect de lege care aproba OUG 7 din 2008 ce îşi propunea modificarea Legii cinematografiei.

Potrivit actului normativ, toate sălile de cinema ar urma să treacă din proprietatea privată a statului şi din proprietatea RADEF, în proprietatea publică a consiliilor locale, cu tot cu bunurile mobile sau imobile.

Potrivit aceleiaşi legi, autorităţile locale sunt obligate ca, într-un termen de maximum patru ani, să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălilor de cinema preluate. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografelor respective şi a terenurilor aferente lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici