Un documentar dedicat poetului Mihai Eminescu, sâmbătă, pe TVR 2

Un documentar despre Mihai Eminescu, în care sunt surprinse nuanţele deschiderii lirismului eminescian către sfera religioasă, va fi difuzat sâmbătă, de la ora 11.30, în emisiunea "Între cer şi pământ" de la TVR 2, informează Televiziunea Publică.

Urmărește
55 afișări

Documentarul dedicat lui Mihai Eminescu face parte din seria "Puterea teologică a literaturii", semnată de producătorul Radu Găină.

"Tematica a fost aleasă deoarece în ultimii ani a fost resuscitată o polemică mai veche în legatură cu dimensiunea religioasă a lui Mihai Eminescu. S-a ajuns chiar la ideea ca poetul naţional să fie inclus în rândul sfinţilor... Evident că este o exagerare care nu face bine nici poetului, nici ortodoxiei. Există însă câteva poezii în care geniul poetic eminescian s-a întâlnit cu creştinismul şi ele sunt temeiul pe care s-a glosat, uneori înverşunat, în această polemică ("Rugăciune", "Răsai asupra mea", "Înviere", "Dumnezeu şi om")", potrivit Televiziunii Publice.

Documentarul semnat de Radu Găină propune, în premieră, o distincţie necesară în discutarea acestui subiect. Filmările au fost realizate la Ipoteşti şi la Botoşani, iar invitatul special al acestui discurs de televiziune este poetul, traducătorul şi eseistul Răzvan Codrescu.

"Puterea teologică a literaturii" este o serie tematică realizată din ianuarie 2010, lunar, de Radu Gaină, despre interferenţele dintre teologie şi literatură, pornind de la creaţii importante ale literaturii române şi universale. Filmele conţin, în afară de reconstituiri de epocă, mărturii ale unor mai importanţi teologi, istorici de film, filozofi, critici literari, poeţi sau scriitori.

Episoadele de până acum difuzate la TVR 2 s-au axat pe operele semnate de Edgar Alan Poe, Serghei Esenin, Francois Villon, Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ioan Alexandru, Florin Caragiu, Ioan Pintea, Nicolae Steinhardt, Marcel Proust, Eugen Ionesco. Următoarele episoade vor fi consacrate unor creaţii literare deschise sferei religiosului aparţinând lui Feodor M. Dostoievski, Paul Claudel, Dante Alighieri, Alexe Mateevici, Vasile Voiculescu, Daniel Turcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici