- Home
- Cultură-Media
- VIENA, (20.03.2019, 14:28)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fotograf român din Austria interbelică este eroul unei expoziţii deschise la Viena
Fotograful Dumitru Furnică-Minovici, din Austria interbelică, este eroul unei expoziţii care va fi inaugurată vineri, de la ora 19.00, la sediul Institutul Cultural Român din Viena, într-un eveniment gestionat de Muzeul Municipiului Bucureşti, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
172 afișări
Un fotograf român din Austria interbelică este eroul unei expoziţii deschise la Viena
Vernisajul "Portretul ca biografie a inocenţei. Un fotograf român în Austria interbelică. Dumitru Furnică-Minovici (1897 - 1982)" prezintă calitatea de fotograf a inginerului, necunoscută până în prezent, şi expune în faţa publicului austriac, pentru prima oară, o parte din fotografiile sale.
Echipa Muzeului Municipiului Bucureşti, care a realizat această expoziţie, va fi prezentă pentru a spune în Austria povestea inginerului Dumitru Furnică-Minovici, născut la Bucureşti, în ziua de 14 decembrie 1897, părinţii săi fiind Zaharia Furnică şi Elena, născută Minovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Întâlnirea cu istoricii şi fotografiile lui Dumitru Furnică-Minovici îşi propune să ofere acces publicului din zilele noastre către o lume interbelică dornică de viaţă, de seninătate şi foarte preocupată să-şi păstreze inocenţa.
"Povestea personajului principal, Dumitru Furnică-Minovici, spusă de Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului Bucureşti, începe încă din copilărie, perioadă în care, deşi manifestă o atracţie deosebită către artă, părinţii viitorului inginer au dorit ca, după absolvirea liceului, să studieze la o universitate tehnică. Astfel, s-a înscris la Facultatea de Mine şi Petrol din Toulouse. După absolvire şi-a completat studiile cu un doctorat la Paris, la École du Pétrole. Întors în ţară, a fost angajat de Societatea Creditul Minier (care pe atunci furniza petrol românesc în toată Europa), la sucursala din Viena - Cremin - ca director general, funcţie ce îl obliga să călătorească aproape zilnic în toată Europa pentru încheierea de contracte. A avut astfel posibilitatea ca în timpul liber să viziteze muzeele, anticariatele, vânzările de licitaţii de obiecte de artă, pe care le expedia în ţară cu intenţia ca, la întoarcere, să fondeze un muzeu", arată organizatorii evenimentului.
Tânărul a primit sfatul unchilor săi, cei trei fraţi Minovici. Aceştia l-au ajutat să fondeze un muzeu de artă occidentală (în 1941, cu sprijinul arhitectului italian Enzo Canella), lângă Muzeul de Artă Populară al Dr. Nicolae Minovici. Clădirea şi cu obiectele de artă respective s-au transformat în muzeu în anul 1945. Dimitrie Minovici a donat muzeul Academiei Române, el fiind numit director şi, concomitent, lucrând la Academie la Secţia de "Stampe" pentru a-şi da avizul faţă de diferite obiecte ce urmau să fie achiziţionate (cărţi, desene, manuscrise etc.).
La moartea unchiului său, dr. Nicolae Minovici, conform testamentului acestuia, este numit director şi al Muzeului de Artă Populară. Inginerul Dumitru Furnică Minovici s-a stins din viaţă în anul 1982.
"Dumitru Furnică-Minovici a reuşit, cu o admirabilă abilitate intelectuală, să se adapteze vremurilor. Ieşit din Primul Război Mondial în oraşul primei tinereţi şi trimis de părinţi să înveţe o meserie serioasă, lăsând iubirea pentru artă în sfera preocupărilor colaterale timp de peste 20 de ani, va sfârşi prin a-şi câştiga existenţa timp de mai bine de trei decenii, începând cu 1948, din experienţa dobândită la licitaţiile de artă la care a participat pentru a-şi mări colecţia de artă aplicată medievală. O realitate pe care nu o bănuia la mijlocul anilor ’20, când a început să lucreze pentru Creditul Minier. Expoziţia oferă publicului, pe de o parte, informaţii despre ce a însemnat pasiunea pentru fotografie a unui liber profesionist interbelic iar, pe de altă parte, oferă detalii interesante, de profil antropologic, referitoare la omul interbelic aflat în clasa de mijloc a Europei. Majoritatea persoanelor portretizate fotografic de Dumitru Furnică-Minovici nu sunt români, ci parteneri ai afacerilor sale de pe cuprinsul Europei Centrale. Colecţia de peste 5000 de clişee care i-au aparţinut lui Dumitru Furnică-Minovici a fost digitizată între anii 2017-2018, iar prezenta expoziţie reprezintă o tematică extrasă din temele foarte variate ale acesteia", a declarat Adrian Majuru.
Expoziţia este realizată de Muzeul Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român în Viena, şi va rămâne deschisă până pe data de 19 aprilie. Proiectul este organizat în cadrul Festivalului "Foto Wien", care prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii, în spaţii de artă temporare şi în institutele culturale europene, timp de o lună.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe