- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.01.2009, 14:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un "Hamlet" în viziune modernă pe scena Teatrului Metropolis
"Hamlet" de Laszlo Bocsardi, cu o distribuţie de excepţie care îi include pe Marius Stănescu, Coca Bloos, Florin Zamfirescu şi Sorin Leoveanu este o adaptare contemporană reuşită a celebrei piese shakespeariene, beneficiind de interpretări de excepţie şi de o viziune regizorală inventivă.
Urmărește
420 afișări
Guildenstern (Alin Teglaş), Hamlet (Marius Stănescu) şi Rosencrantz (Sorin Dobrin)
Marius Stănescu, pentru a doua oară în rolul lui Hamlet (după "Hamletmachine" de Heiner Muller, pentru care a luat un premiu UNITER), de data aceasta în piesa originală, a lui Shakespeare, face o partitură de excepţie, fără a cădea în patetism, reuşind să dea, uneori, note de umor scenelor.
Spectacolul regizat de Bocsardi este împărţit în mod evident în secvenţe, în special datorită scenografiei impresionante, semnată de Jozsef Bartha. Un perete de oglinzi rotativ, cu cufere ce urmează a fi transformate în sicrie este singurul element de scenografie al spectacolului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Astfel, prin intermediul peretelui rotativ, în care se reflectă şi publicul, sunt prezentate, simultan, scene din tragedia shakespeariană, precum Ofelia şi Hamlet, într-un moment dramatic şi Claudius (Sorin Leoveanu) şi Polonius (Alexandru Repan) care îl spionează pe prinţul Danemarcei.
Scenografia, impresionantă prin inventivitate, pune, din păcate în evidenţă şi punctele slabe ale spectacolului, făcând mai evidente scenele mai puţin bune ale piesei.
În timp ce momentele de înfruntare Hamlet (Marius Stănescu)-Claudius (Sorin Leoveanu) au un magnetism aparte, fiind executate cu naturaleţe şi virtuozitate, secvenţe în care apar regina-mamă, Gertrude (Diana Cavalliotti) sau aşa-zişii prieteni ai lui Hamlet, Rosencrantz (Sorin Dobrin) şi Guildenstern (Alin Teglaş) sunt ori disonant de isterice în comparaţie cu intenţiile spectacolului ca întreg ori total fade.
Sorin Leoveanu are o prestaţie de excepţie în rolul negativ al tragediei shakespeariene. Claudius capătă, în interpretarea acestuia, accente contemporane, de şmecheraş de cartier uneori.
O prezenţă emoţionantă este şi Ioana Anastasia Anton, tânăra actriţă care creează o Ofelia-tip şi reuşeşte să îi dea replica, pe scenă, lui Marius Stănescu. Actriţa este cunoscută şi din rolul Smarandei din "Nunta mută", filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele.
Scene de o rară frumuseţe şi cu un umor neaşteptat sunt cele dintre Hamlet şi fantoma regelui Danemarcei (Florin Zamfirescu).
Nimeni nu ar fi crezut că replica "Sunt fantoma tatălui tău" poate smulge chiar râsete din sală şi nimeni nu ar fi crezut că spectrul unui rege trădat şi ucis îşi poate face "marea apariţie" de după o oglindă, plictisit, ronţăind un măr. De altfel, marile gesturi şi marile tirade devenite clişeu în miile de interpretări ale lui Hamlet au căpătat o altă turnură în viziunea lui Bocsardi.
În timp ce textul-vedetă "A fi sau a nu fi" este spus dintr-o suflare de Hamlet, momentul nebuniei Ofeliei este de zeci de ori mai impresionant. Contribuţia groparilor este considerabilă, cei doi, Coca Bloos şi Igor Caras fiind distribuiţi, simbolic, şi în rolurile actorilor care îl distrează pe Hamlet şi cu ajutorul cărora acesta îi întinde o capcană lui Claudius.
"Hamlet", care a avut primele reprezentaţii miercuri, joi şi vineri, face parte dintr-un proiect mai amplu al Teatrului Metropolis, care include montări într-o viziune contemporană a unor piese clasice.
Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghiţă@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe