Un idealist numit Assange: 14 ani de la înfiinţarea WikiLeaks

  • Acum 14 ani era înregistrat domeniul wikileaks.org
  • WikiLeaks şi-a propus aducerea la lumină a informaţiilor importante
  • Din 2010, Statele Unite încearcă extrădarea lui Julian Assange
Urmărește
345 afișări
Imaginea articolului Un idealist numit Assange: 14 ani de la înfiinţarea WikiLeaks

Sursa foto: profimedia

Dacă-ţi spun că totul a început cu un viz, o să spui că sună a clişeu. Şi totuşi, totul a început cu visul lui Julian Assange, un jurnalist australian, de a avea o lume fără secrete, fără lucruri ascunse sub preş, fără scheleţi în dulap.

Primul pas a fost făcut pe 4 octombrie 2006, când a fost înregistrat domeniul wikileaks.org. Scopul declarat era nu numai aducerea la lumină a informaţiilor importante, dar şi protejarea cu orice preţ a surselor care ar fi transmis informaţii clasificate sau sensibile.

Şi poate că Julian Assange nu a fost singurul fondator, dar carisma sa a reuşit să adune în jurul WikiLeaks voluntari din toată lumea,  de la disidenţi asiatici şi jurnalişti, la matematicieni şi start-up-uri din Statele Unite.

Primele documente au fost publicate în decembrie 2006, iar în 2009 WikiLeaks avea deja 1.200 de voluntari înregistraţi.

Necazurile au început în 2010, când WikiLeaks a publicat 274 de telegrame secrete trimise Departamentului de Stat american de misiunile diplomatice din toată lumea.

HILLARY CLINTON, secretar de stat: Aceste dezvăluiri nu sunt doar un atac la adresa intereselor de politică externă americană, e un atac la adresa comunităţii internaţionale. 

De atunci, oficialii americani încearcă să obţină extrădarea lui Assange. Recent, Donald Trump i-a oferit graţierea dacă îi dezvăluie sursa e-mailurilor publicate din campania prezidenţială a oponentei sale, Hillary Clinton. Până acum Assange n-a dat curs propunerii. Şi dacă te întrebai, nu, WikiLeaks nu are nicio legătură cu Wikipedia.

Julian Assange îţi explică de ce e atât de greu de închis WikiLeaks.

JULIAN ASSANGE, fondator WikiLeaks: E modul cum e construită tehnologia noastră, modul cum e construit internetul. E greu să împiedici lucrurile să reapară. Anumite domenii ale noastre au fost atacate, mici piese de infrastructură scoase din uz, dar acum avem 2.000 de site-uri complet independente din toată lumea pe care publicăm. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici