Un institut UNESCO de cercetare în domeniul fizicii ar putea fi deschis în România

Un institut UNESCO de cercetare în domeniul fizicii ar putea fi înfiinţat în România, o delegaţie a organismului ONU aflându-se în vizită în ţara noastră pentru a realiza un studiu de fezabilitate al acestui proiect.

Urmărește
13 afișări

Delegaţia UNESCO aflată în România este condusă de dr. Joseph Niemela, reprezentantul pentru relaţia cu România al ICTP (International Centre for Theoretical Physics) din Trieste, membru al Consiliului de administraţie al programului ştiinţific de bază UNESCO. Din delegaţie au făcut parte dr. Osman Benchikh, director al Programului UNESCO pentru energii regenerabile şi dr. Sabin Stoica, cercetător gradul I la Institutul de Fizica şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH), preşedinte al Grupului de Iniţiativă pentru înfiinţarea unui Institut de educaţie şi cercetare în domeniul fizicii, sub auspiciile UNESCO, pe platforma Măgurele.

Delegaţia UNESCO a avut o întrevedere cu secretarul de stat în MAE Doru Costea care a subliniat sprijinul pe care MAE l-a oferit încă de la început şi îl va oferi în continuare realizării acestui proiect, printr-un lobby susţinut, atât la nivel interministerial, cât şi prin demersuri la conducerea UNESCO. Cu acest prilej, el a evidenţiat importanţa investiţiilor în cercetare, ale cărei rezultate benefice, chiar dacă nu imediate, depăşesc cu mult costurile iniţiale.

"A fost exprimată convingerea că înfiinţarea unui institut UNESCO de cercetare în domeniul fizicii la Bucureşti ar putea reprezenta un instrument eficient atât pentru comunitatea ştiinţifică din România, cât şi pentru realizarea obiectivelor UNESCO în domeniile educaţiei, cercetării ştiinţifice şi asistenţei pentru dezvoltare", precizează MAE într-un comunicat referitor la întrevederea lui Doru Costea cu delegaţia UNESCO.

Ca urmare a colaborării strânse între fizicienii români de pe Platforma Măgurele şi cei de la prestigiosul institut UNESCO Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP)-Trieste, s-au pus bazele unui proiect privind crearea unui institut internaţional în România, în domeniul fizicii şi al disciplinelor conexe.

MAE consideră că înfiinţarea unui institut UNESCO de cercetare în domeniul fizicii la Bucureşti ar putea reprezenta o oportunitate deosebită pentru punerea în valoare a potenţialului ştiinţific şi a infrastructurii existente pe platforma Măgurele, pentru atragerea în România a unor cercetători importanţi din întreaga lume, de participare în proiecte internaţionale de anvergură, de cooperare cu institute prestigioase din întreaga lume, dar şi de promovare a ştiinţei şi educaţiei în ţări în curs de dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici