- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (17.09.2015, 14:30)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un istoric afirmă că Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite, a fost un plagiator
Un istoric afirmă că Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost un plagiator şi că nu el a fost acela care a scris un paragraf de o importanţă crucială din "Rights of Man", un celebru ghid al ideilor iluministe, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
431 afișări
Thomas Paine (Imagine: Wikipedia)
Thomas Paine a fost descris ca un activist, jurnalist, propagandist şi producător de corsete. Un nou studiu, scris de Jonathan Clark, profesor de istorie la Universitatea Kansas din Statele Unite, sugerează că Thomas Paine nu a scris celebrul fragment de 6.000 de cuvinte din legendarul ghid "Rights of Man". Jonathan Clark spune că felul în care Paine a descris Revoluţia Franceză era "diferită în ton" faţă de restul lucrării.
El consideră că fragmentul în cauză reprezintă cel mai probabil rezultatul unor conversaţii extensive purtate de Thomas Paine cu un al doilea scriitor, marchizul de Lafayette, care nu a fost menţionat ca autor al acelui text.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Georgescu, mesaj către Lasconi: nu aveţi de ce să vă bucuraţi, sunteţi parte a sistemului
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
"Acel text de 6.000 de cuvinte este elocvent, idealist şi vizionar", afirmă Jonathan Clark în eseul său, intitulat "Moments to Liberty", publicat în Times Literary Supplement.
"Aceasta este, într-adevăr una dintre dificultăţi: Paine nu putea să fi scris acel text. L-a notat, unele dintre idei le-a reformulat cu propriile sale cuvinte. Însă nu putea să fie el autorul principal", a explicat Jonathan Clark.
Profesorul Clark argumentează că, de-a lungul secolelor, versiunea activistului englez despre Revoluţia Franceză a început să fie considerată relatarea definitivă a acelui eveniment istoric.
"Thomas Paine a fost, fără niciun dubiu, autorul restului documentului «Rights of Man», iar cititorii s-au îndreptat în mod natural spre acel text pentru a găsi o explicaţie despre Revoluţia Franceză. Însă adulaţia sau vina care încojoară textul lui Paine, provenind din partea susţinătorilor sau a opozanţilor săi, au dus la estomparea caracterului straniu al acelui fragment de 6.000 de cuvinte", a spus profesorul Clark.
Jonathan Clark susţine că stilul în care este scris acel paragraf este complet diferit de stilul folosit de Paine pe parcursul întregii sale cărţi.
"Examinat de aproape, textul nu pare să fi fost scris de un englez. Pare ca un text englez scris de un vorbitor nativ de franceză şi este marcat adeseori de generalizări înălţătoare", a spus acesta.
În acea parte a textului original, Paine spunea că era la curent cu "istoria secretă" a politicii franceze.
Totuşi, profesorul Clark reaminteşte cititorilor faptul că "Thomas Paine avea un statut social umil" în acea epocă, iar acest fapt înseamnă că nu aparţinea unor astfel de cercuri înalte. De asemenea, Thomas Paine nu vorbea limba franceză.
Profesorul Clark consideră că adevăratul autor al acelui paragraf a fost marchizul de Lafayette, cu care Thomas Paine se împrietenise.
În timpul Războiului de Independenţă din Statele Unite, marchizul de Lafayette a fost un aristocrat francez şi ofiţer de armată care a luptat de partea Statelor Unite sub conducerea generalului George Washington.
El i-a oferit lui Paine numeroase idei originale pentru cartea acestuia.
Jonathan Clark sugerează că Lafayette a decis să îl ajute pe Paine să scrie acel volum, cel mai probabil, pentru a-şi spori propria reputaţie în Franţa.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27