- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (14.04.2015, 11:11)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un manuscris al savantului Alan Turing, vândut la licitaţie cu 1 milion de dolari
Un manuscris de 56 de pagini aparţinând lui Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat codul Enigma folosit de nazişti în Al Doilea Război Mondial şi, de asemenea, pionier al computerelor, a fost vândut cu 1 milion de dolari la o licitaţie organizată de casa Bonhams, luni, la New York.
Urmărește
250 afișări
Un manuscris al savantului Alan Turing, vândut la licitaţie cu 1 milion de dolari (Imagine: Mediafax Foto / AP)
Alan Turing, un geniu în domeniul matematicii, a condus o echipă de experţi în criptografie care a reuşit să spargă codul Enigma folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters. Reuşita savantului britanic a grăbit încheierea războiului şi a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieţi.
"Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma", a declarat Cassandra Hatton (foto), specialistă în cărţi rare şi manuscrise în cadrul casei de licitaţii Bonhams.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Conţinutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea", a mai spus Hatton.
Casa Bonhams a refuzat să dea publicităţii numele cumpărătorului.
O parte din încasările obţinute din această tranzacţie vor fi donate unei asociaţii de caritate.
Caietul, care nu a fost prezentat niciodată în public, este considerat singurul manuscris extensiv al savantului Alan Turing care a supravieţuit până în zilele noastre. El datează din 1942 şi a fost lăsat moştenire de Turing bunului său prieten Robin Gandy. Paginile sale conţin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing şi care au stat la baza informaticii.
Robin Gandy a adăugat la rândul său câteva note personale între paginile scrise de Alan Turing şi a păstrat ascuns acest caiet până la moartea sa.
Alan Turing nu a primit niciodată recunoaşterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată o infracţiune şi era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.r.).
Lui Turing i-au fost recunoscute meritele şi a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu, când savantul a primit o "iertare" din partea reginei Elizabeth a II-a.
Benedict Cumberbatch a fost nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului Alan Turing în filmul "The Imitation Game. Jocul Codurilor". Lungmetrajul a câştigat Oscarul la categoria "cel mai bun scenariu adaptat". Filmul a avut la bază cartea "Alan Turing: The Enigma" scrisă de Andrew Hodges.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Milioane de testamente,inclusiv cele redactate de Winston Churchill şi Alan Turing, publicate online
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe