- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.04.2013, 17:10)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un membru al CNA a anunţat că va face plângere penală împotriva preşedintelui CNA
Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că miercuri va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru "fals" în înscrisuri oficiale.
Urmărește
460 afișări
Un membru al CNA a anunţat că va face plângere penală împotriva preşedintelui CNA, Laura Georgescu
Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), au organizat, marţi, o conferinţă de presă în care au spus că vor să semnaleze "un fapt fără precedent". Ei au spus că vorbesc "în nume propriu" şi au precizat că au organizat această conferinţă de presă în sediul Consiliului, având în vedere funcţiile pe care le ocupă în această instituţie.
"Vă aducem la cunoştinţă o faptă care s-a petrecut în urmă cu o săptămână, pe care noi o considerăm gravă, dar cu certitudine este una fără precedent. În Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a CNA diferită de votul care s-a dat în cadrul CNA. Este vorba despre Decizia care modifică Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului", a declarat Narcisa Iorga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Ea a precizat că Decizia de modificare a Codului audiovizualului a fost adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie.
"S-a adoptat prin unanimitate de voturi o decizie şi, în Monitorul Oficial, două zile mai târziu (pe 1 aprilie, n.r.), a apărut o formă diferită", a spus Iorga. Ea a precizat că proiectul de Decizie de modificare a Codului audiovizualului a fost în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care toţi cei interesaţi au putut depune amendamente. "În şedinţa din 28 martie au luat parte atât toţi membrii CNA, cât şi doritorii care aveau de adus argumente sau amendamente la modificarea Codului audiovizual", a spus Narcisa Iorga.
Narcisa Iorga a mai spus că, în interiorul Consiliului, au fost făcute demersuri pentru "a corecta" această situaţie, fără a o face publică, însă demersul nu a avut succes. "De aceea semnalăm un lucru extrem de grav", a spus Narcisa Iorga.
Ea a precizat că, marţi, imediat după conferinţa de presă, cei trei membri ai CNA îi vor sesiza pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, "pentru că în subordinea Parlamentului se află Consiliul Naţional al Audiovizualului", pe premierul Victor Ponta, "pentru că în subordinea Guvernului se află Monitorul Oficial", şi pe comisarul european pentru Educaţie. "(...) întrucât CNA a făcut obiectul unor remarci în cadrul raportului MCV al Comisiei Europene şi, din păcate, nu facem nimic să ne revenim, dimpotrivă, agravăm situaţia", a spus Narcisa Iorga.
Totodată, Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat că, miercuri, va face o plângere penală împotriva preşedintelui CNA, Laura Georgescu.
Jucan a spus că CNA "a respectat întru totul" Legea numărul 52 din 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică. "Dezbaterile care au avut loc vizavi de completările Codului de reglementare a conţinutului audiovizual au respectat paşii impuşi de legea pe care am menţionat-o. De asemenea, reprezentanţii radiodifuzorilor au fost prezenţi la şedinţa în care s-a adoptat forma finală a noului Cod. Orice explicaţie care ne-a fost adusă cu referire la paşii pe care forul i-a făcut în adoptare nu este o explicaţie care să justifice natura penală a ceea ce s-a întâmplat", a spus Jucan.
"Votul unanim al Consiliului a fost modificat, iar la Monitorul Oficial a fost transmis un alt corp de text. Acest fapt este de natură penală (...) Din păcate, din punctul meu de vedere, am ajuns în situaţia în care eu sunt decis să depun o plângere penală împotriva semnatarului documentului trimis la Monitorul Oficial şi anume preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi voi invoca falsificarea unui înscris oficial", a declarat Valentin Jucan, făcând referire la articolul 288 din Codul Penal, referitor la "falsul material în înscrisuri oficiale".
"Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani", a spus Jucan.
Jucan a mai spus că a încercat să discute cu preşedintele CNA, Laura Georgescu, pentru a aflat de ce a schimbat Decizia de modificare a Codului audiovizualului, înainte de a o trimite la Monitorul Oficial.
"Am avut discuţii încă de săptămâna trecută şi (Laura Georgescu, n.r.) nu a avut un argument în legătură cu acest fapt. Dânsa a invocat faptul că cele două articole (care nu mai apar în Decizia CNA care a fost publicată în Monitorul Oficial, n.r.) ar fi trebuit să fie dezbătute. Dar ele au fost dezbătute", a spus Jucan.
Valentin Jucan a mai spus că va depune plângerea penală împotriva preşedintelui CNA, miercuri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a mai spus că, pe 28 martie, după ce CNA a adoptat proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul a remis, prin biroul de comunicare, o declaraţie de presă semnată de preşedintele CNA, Laura Georgescu, prin care comunica adoptarea Deciziei de modificare a Codului audiovizual, având ataşată şi forma adoptată cu unanimitate de voturi.
Iorga a prezentat, în conferinţa de presă de miercuri, şi articolele care, deşi au fost adoptate într-o anumită formă de CNA, "nu se mai regăsesc sau au o formă diferită" în Decizia publicată în Monitorul Oficial în 1 aprilie 2013.
Astfel, articolul 18 din Decizia votată de CNA pe 28 martie prevedea că "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 - 23.00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) lupte libere nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale; e) jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică".
Narcisa Iorga a atras atenţia că "punctul e) nu mai apare în Monitorul Oficial".
De asemenea, în Decizia CNA adoptată pe 28 martie apăreau după articolul 27 două noi articole: "Art. 27^1 - Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 - 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiţiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiţiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Art. 27^2 Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".
"Punctul 27^2 nu mai apare în Monitorul oficial", a spus Narcisa Iorga.
Ea a mai afirmat că, în Decizia publicată în Monitorul Oficial, forma articolului 24, alineatul 1 a fost modificată faţă de votul Consiliului din 28 martie în următoarea formă: "Programele «15» se difuzează numai în intervalul orar 23.00 - 06.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 - 06.00".
"Cuvântul «serialele» apare în plus în Decizia publicată în Monitorul Oficial, deşi formula a reprezentat tema unui amendament care a fost respins cu 8 voturi din 11", a mai spus Narcisa Iorga.
Ea a mai spus că, pentru corectarea situaţiei, patru dintre membrii CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea şi Cristina Trepcea - au făcut demersuri la preşedintele CNA, Laura Georgescu, începând cu data 3 aprilie.
La rândul său, Valentin Jucan a spus că nu consideră ceea ce a făcut Laura Georgescu ca fiind "o greşeală". "Dacă într-adevăr am fi avut de-a face cu o greşeală, atunci nu ar fi fost şi cuvinte în plus (adăugate în Decizia publicată în MO, n.r.) (...) Consider că buna-credinţă ar fi obligat şeful instituţiei, care a fost învestit cu încredere în primul rând de către colegii domniei sale şi anume cu votul membrilor CNA, ar fi trebuit să ne aducă la cunoştinţă, ar fi trebuit să ne spună că s-a făcut o greşeală sau că trebuie dezbătute nişte articole în plus, prin urmare ar fi putut să propună eventual amânarea votului. Dar, după ce Consiliul adoptă articol cu articol, după care textul în ansamblu, cu vot unanim, nu este posibil ca la Monitorul Oficial, fără ca cineva să ştie, cu semnătură proprie şi prin asumare proprie, să transmiţi un alt text", a mai spus Jucan.
Pe de altă parte, Cristina Trepcea, membru al CNA, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că a făcut demersuri către preşedintele CNA, Laura Georgescu, pentru rezolvarea acestei situaţii în cadrul Consiliului.
Trepcea a precizat că nu a participat la conferinţa de presă şi a sperat ca aceste probleme să fie rezolvate în cadrul CNA. "Eu am sperat că problema asta să se rezolve în interior, ca greşeala să fie corectată la fel cum s-a întâmplat, pentru că nu bănuiesc de nimeni de intenţie. Eu o tratez ca pe o eroare materială", a spus Cristina Trepcea.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale. Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus.
Laura Georgescu (susţinută de Guvern - PSD) a fost numită membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului pe 30 octombrie 2012, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru un mandat cu o durată de şase ani.
Pe 28 decembrie 2012, într-o şedinţă CNA care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.
În 22 ianuarie 2013, Laura Georgescu a fost validată de plenul reunit al Parlamentului, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe