- Home
- Cultură-Media
- MAMAIA, (18.07.2011, 14:14)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou record de autor pentru Tonitza, cu lucrarea "Afizé"
Un nou record de autor pentru Nicolae Tonitza a fost stabilit duminică seară, prin vânzarea lucrării "Afizé", pentru 160.000 de euro, la Licitaţia de Orientalism Artmark, potrivit rezultatelor postate pe site-ul casei de licitaţii.
Urmărește
452 afișări
Un nou record de autor pentru Tonitza, cu lucrarea "Afizé" (Imagine: www.artmark.ro)
Vedetă a acestei ediţii a Licitaţiei de Orientalism, lucrarea "Afizé" a fost estimată la o valoare între 90.000 şi 160.000 de euro.
Recordul anterior al lui Tonitza a fost stabilit în iunie, la Licitaţia de Vară Artmark, cu lucrarea "Pe verandă", adjudecată pentru 155.000 de euro. Tonitza ocupă în prezent cu "Afizé" locul al zecelea în topul celor mai scumpe lucrări de artă vândute în România.
Lucrarea "Afizé" (ulei pe carton, 50 x 41,5 cm), un portret senzual de turcoaică, este una dintre cele mai reprezentative opere pe care Nicolae Tonitza le-a realizat în 1938, ultimul său an din viaţă. Verile petrecute în anii 1936 -1938 în pitoreasca aşezare de la Balcic, umbrite fie de conflictele sociale de la Iaşi, fie de boala care se agrava şi îl obosea, au fost pentru Tonitza o etapă artistică deosebit de prolifică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Afizé" îşi găseşte rădăcinile în multitudinea de studii în tuş pe care Tonitza le-a realizat înaintea punerii în pagină cu ajutorul culorilor. La Balcic, pictorul a descoperit tipologia turcească, de aceea, în picturile sale se regăsesc personaje cum ar fi Ali Mehmet, Rachiş Ali, plăcintarul Asim Selim, dar şi chipuri de tinere, Demirná, Hamidé, Esbá, Gürli, Afizé sau Cadié, care domină un vizual profund uman.
O singură lucrare dintre cele 79 scoase la vânzare la Licitaţia de Orientalism care a avut loc duminică seară, la Mamaia, nu şi-a găsit cumpărător.
Vânzările totale ale licitaţiei au fost de 692.550 de euro.
Selecţia a constat în 79 de lucrări, estimate la o valoare totală de aproape 1 milion de euro, realizate de artişti români reprezentativi şi care înfăţişează fascinaţia pentru exotismul oriental, regăsit fie mai aproape, în satele şi plajele Dobrogei, fie în călătoriile care i-au purtat pe aceştia în Asia sau Africa.
Picturile de mari dimensiuni "Interior tătăresc", semnată de Iosif Iser (valoare estimativă 20.000 - 40.000 de euro), şi "Vedere asupra Balcicului", de Nicolae Dărăscu (valoare estimativă 14.000 - 20.000 de euro) au fost vândute pentru 19.500 de euro, respectiv 20.000 de euro.
Cea mai mare pictură cunoscută a lui Constantin Artachino (158,5 x 200 cm), intitulată "Scenă din Dobrogea", estimată la o sumă cuprinsă între 55.000 şi 75.000 de euro, a fost adjudecată pentru 67.500 de euro.
Printre tablourile care şi-au depăşit estimările superioare în cadrul licitaţiei, s-au numărat "O afacere bună" de Octav Băncilă - 52.500 de euro (estimare 18.000 - 30.000 de euro), "Ovreiul" de Jean Alexandru Steriadi - 23.000 de euro (8.000 - 14.000 de euro), "Şalul roşu" de Iosif Iser - 18.500 de euro (10.000 - 16.000 de euro), "Turcoaice la Balcic" de Nicolae Tonitza, - 13.000 de euro (5.000 - 8.000 de euro), "Stradă în Turtucaia" de Constantin Artachino - 10.500 de euro (2.500 - 4.500 de euro), "Studiu - panou decorativ pentru Serviciul Maritim Român" de Arthur Verona - 10.500 (3.000 - 5.000 de euro), "Negustorul de covoare" de Bertalan (Bartolomeus) Vigh - 8.000 de euro (1.800 - 2.800 de euro).
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe