Un nud de Lucian Freud bate recordurile de preţ pentru un artist în viaţă

Un nud pictat de britanicul de origine germană Lucian Freud a fost adjudecat, marţi, contra unei sume de aproape 34 de milioane de dolari la o licitaţie de artă contemporană organizată de casa Christie's, stabilind un nou record de preţ pentru un artist în viaţă.

Urmărește
795 afișări
Imaginea articolului Un nud de Lucian Freud bate recordurile de preţ pentru un artist în viaţă

Un nud de Lucian Freud bate recordurile de preţ pentru un artist în viaţă

Recordul precedent a fost deţinut de artistul american Jeff Koons, o operă a acestuia fiind adjudecată contra sumei de 23 de milioane de dolari în toamna lui 2007, la New York.

"Benefits supervisor sleeping", un tablou realizat de nepotul lui Sigmund Freud în 1995, reprezintă o femeie, Sue Tilley, supranumită "Big Sue" ("Sue cea mare") din cauza formelor impozante, culcată pe o canapea.

De câteva săptămâni, Sue Tilley este intervievată de diverşi reprezentanţi ai presei americane, aceasta povestind că a fost plătită cu doar 40 de dolari pentru a poza, dar că a apreciat foarte mult experienţa.

Casa Christie's a aunţat că a obţinut suma de 348 de milioane de dolari în urma licitaţiilor de primăvară, dezminţind pentru a doua săptămână consecutiv faptul că piaţa de artă americană s-ar confrunta cu o criză.

95% din obiectele scoase la licitaţie (57 opere propuse) au fost vândute. 70% din cumpărători au fost americani, 26% au fost europeni, iar 4% au fost asiatici, potivit Britt Corvy, unul dintre organizatorii licitaţiilor de artă contemporană de la Christie's. 35% dintre opere au fost vândute pentru sume care au depăşit evaluările specialiştilor, în timp ce 11% au fost adjudecate pentru sume mai mici decât cele estimate.

Printre obiecte de succes s-a numărat o pânză de Mark Rothko, din 1952, adjudecată pentru peste 50 de milioane de dolari. Mai multe opere de Andy Warhol s-au vândut pentru preţuri bune, inclusiv "Double Marlon", un portret al actorului american Marlon Brando, din 1966, adjudecat pentru o sumă de peste 32 de milioane de dolari.

O decepţie a constituit-o tripticul lui Francis Bacon, "Studii pentru un autoportret" (1976), evaluat la o sumă între 25 şi 35 de milioane şi vândut contra sumei de 28.041.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici