Un palat din Galaţi în care au avut loc întâlniri istorice va fi restaurat cu fonduri europene

Palatul de la Ţigăneşti cunoscut şi sub numele de Conacul „Costache Conachi” va fi reabilitat cu fonduri europene în baza unei înţelegeri dintre Academia Română şi Consiliul Judeţean Galaţi.

Urmărește
4705 afișări
Imaginea articolului Un palat din Galaţi în care au avut loc întâlniri istorice va fi restaurat cu fonduri europene

Autor: Cezar Suceveanu - Wikipedia Commons

Consilierii judeţeni gălăţeni au aprobat luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare, semnarea unui acord de cooperare cu Academia Română pentru salvarea palatului, considerat o comoară istorică şi arhitecturală a judeţului Galaţi.

Astfel, Consiliul Judeţean va prelua din punct de vedere administrativ, pentru o perioadă de 10 ani, monumentul istoric, pentru a-l consolida şi restaura cu ajutorul fondurilor europene.

„Îl vom prelua de la Academia Română, vom accesa fonduri europene şi-l vom reface aşa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Vom readuce la viaţă arhitectura vremurilor de altădată, dotând şi interiorul cu mobilierul epocii. Din păcate, astăzi, conacul unde a fost salvată Unirea Principatelor din 1859 este într-o avansată stare de degradare, deoarece unii oameni nu au înţeles valoarea lui. Vom salva însă această bijuterie arhitecturală şi-i vom reda locul pe care îl merită în istoria noastră”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Odată cu renovarea conacului, va fi pus în valoare drumul Micii Uniri pe traseul Casa Cuza Vodă - Conacul de la Mânjina - Palatul de la Ţigăneşti.

Palatul a fost construit în stil neoclasic. Pe lista monumentelor istorice se află şi poarta conacului, construcţie unică în zona de sud a Moldovei, realizată în stil neogotic de către caimacamul Nicolae Vogoride.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici