- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.01.2012, 12:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un portret al lui Ion Minulescu de Victor Brauner, adjudecat pentru 75.000 de euro
"Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)", de Victor Brauner, a fost adjudecat cu 75.000 de euro la Licitaţia de Avangardă şi Expresionism a casei Artmark, la eveniment fiind scoase la vânzare, în premieră, şi două lucrări de Constantin Brâncuşi, ce nu au depăşit estimările specialiştilor.
Urmărește
535 afișări
Un portret al lui Ion Minulescu de Victor Brauner, adjudecat pentru 75.000 de euro, la Artmark (Imagine:www.artmark.ro)
Lotul principal al licitaţiei care a avut loc joi seară, "Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)", de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm, estimat la 100.000 - 200.000 de euro), este o pictură care a făcut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colecţii importante din România şi Germania. Opera, prezentată în expoziţia din 1929, de la Bucureşti, a grupului Arta Nouă, îl înfăţişează pe poetul reprezentant al simbolismului românesc şi apropiat al cercurilor avangardiste într-o manieră ce anunţă suprarealismul cu care creaţia lui Brauner avea să aibă, mai târziu, raporturi strânse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
O altă lucrare semnată de Brauner inclusă în licitaţia care a avut loc în Capitală, "Triumful metafizicii", a fost vândută cu 18.000 de euro, fiind estimată la o sumă între 14.000 şi 24.000 de euro.
În schimb, două lucrări realizate de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din întreaga lume, Constantin Brâncuşi, scoase în premieră la vânzare în România, nu au depăşit preţurile de estimare. Astfel, desenul "Pupăza cu moţ" (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, estimată la 5.000 - 10.000 de euro) - care reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme "Plante şi animale", publicat de Ilarie Voronca la Paris, în 1929 - a fost adjudecat pentru 10.000 de euro.
Cea de-a doua lucrare semnată de Brâncuşi este fotografia-obiect artistic "Peile roşi", datată 1906, care avea o valoare estimată la 2.000 - 4.000 de euro şi care a fost vândută pentru 2.000 de euro.
O capodoperă a expresionismului românesc, pictura "Îndurerata", semnată de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 42 x 27 cm, estimată la 30.000 - 50.000 de euro), a fost adjudecată joi seară pentru 55.000 de euro. Portretul, provenind din celebra colecţie dr. Iosif Dona, a fost confiscat în anii '50 şi inclus în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă. Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional, opera a fost prezentată în expoziţii şi reprodusă în literatura de specialitate cu mai multe ocazii.
Lucrarea "Construcţie umană", de Max Herman Maxy, a fost vândută pentru 44.000 de euro, deşi valoarea sa estimativă nu depăşea 25.000 de euro. De altfel, Maxy a avut succes şi cu "Portretul lui Brunea Fox", vândut cu 15.000 de euro (estimare 6.000 - 12.000 de euro).
Printre lucrările care i-au atras în mod deosebit pe participanţii la licitaţie s-au numărat "Spaime", de Corneliu Baba, vândută cu 32.000 de euro (estimare 15.000 - 25.000 de euro), "Vedere către insula Brissago", de Arthur Segal - 19.000 de euro (5.000 - 10.000 de euro), "Natură statică cu anemone şi pipă", de Alexandru Ciucurencu - 16.000 de euro (9.000 - 16.000 de euro), "Anemone" de Gheorghe Vânătoru - 7.000 de euro (3.000 - 5.000 de euro) şi "Peisaj provensal", de Ion Ţuculescu - 4.750 de euro (2.000 - 4.000 de euro).
Licitaţia de Avangardă şi Expresionism a cuprins 140 de loturi şi a avut o rată de adjudecare de 75%. Totalul vânzărilor a fost de 539.545 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace