Un proiect realizat de Adrian Ghenie va reprezenta România la Bienala de la Veneţia 2015

Proiectul "Adrian Ghenie - Darwin's Room", realizat de artistul român Adrian Ghenie, va reprezenta România la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia, un eveniment care se va desfăşura între 9 mai şi 22 noiembrie, informează Ministerul Culturii (MC).

Urmărește
1300 afișări
Imaginea articolului Un proiect realizat de Adrian Ghenie va reprezenta România la Bienala de la Veneţia 2015

Un proiect realizat de Adrian Ghenie va reprezenta România la Bienala de la Veneţia 2015 (Imagine: www.pacegallery.com)

Comisia care a evaluat cele 29 de proiecte înscrise a fost formată din Saverio Simi de Burgis, de la Accademia di Belle Arti din Veneţia, Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, vicecomisar, Ruxandra Demetrescu, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Cristian Nae, de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Raluca Velisar, de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, şi Igor Efrem Zanti, din partea Institutului European de Design din Veneţia.

În şedinţa de marţi, comisia a procedat la evaluarea acestora acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în regulamentul de organizare al concursului naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia, publicat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe şi Institutului Cultural Român.

Astfel, pentru spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini di Castello a fost desemnat câştigător, cu un punctaj de 89,6, proiectul "Adrian Ghenie - Darwin's Room", realizat de Adrian Ghenie.

"Alegerea proiectului propus de Adrian Ghenie (invitat Adam Curtis), curatoriat de Mihai Pop, se datorează mai multor factori. Pe de o parte, am luat în considerare renumele artistului, care se bucură momentan de notorietate internaţională şi de un succes comercial pe măsură, dar şi faptul că, spre deosebire de precedentele ediţii, este prima participare cu o expoziţie personală a unui artist român. Pe de altă parte, proiectul s-a remarcat printr-o prezentare convingătoare, bine articulată şi detaliată, precum şi prin caracterul său sustenabil. Notabilă este colaborarea cu multiple galerii internaţionale care asigură un impresionant sprijin logistic şi financiar, precum şi aspectul său educativ, reprezentat prin parteneriatele realizate cu instituţiile de învăţământ superior din ţară. Alegerea proiectului «Adrian Ghenie - Darwin's Room» asigură vizibilitate pavilionului, detaşându-se de celelalte proiecte prin eficacitatea strategiei de promovare. Conceptul curatorial este, de asemenea, bine articulat şi adecvat conceptului general al bienalei, atât la nivelul arhitecturii expoziţionale (care utilizează istoria Pavilionului ca filtru al memoriei), cât şi la nivelul dialogului dintre medii (pictură şi film documentar) care explorează climatul actual de instabilitate politică şi socială", se arată în motivarea comisiei.

Pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneţia a fost desemnat câştigător, cu un punctaj de 78,14, proiectul "Inventând adevărul. Despre ficţiune şi realitate/ Inventing the truth.On Fiction and Reality", de Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava şi Larisa Sitar.

"Alegerea proiectului «Inventând adevărul. Despre ficţiune şi realitate» a fost motivată de câteva argumente irefutabile. În primul rând, trebuie menţionată dimensiunea teoretică convingătoare cu care este articulat proiectul. Conceptul, care dezvoltă tema istoriei recente, este în acord cu tema generală a bienalei. În al doilea rând, selecţia artiştilor este convingătoare: Michele Bressan, Carmen Dobre - Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ştefan Sava şi Larisa Sitar fac parte din «noul val» al artei vizuale contemporane româneşti; deşi tineri, toţi au un palmares interesant şi convingător. Curatorul, Diana Marincu, face parte, la rândul ei, din generaţia tânără de critici de artă, având o cultură temeinică şi o bună experienţă curatorială. Proiectul este sustenabil, încadrându-se în limitele admise ale bugetului, iar strategia de promovare este bine articulată şi eficientă. Se remarcă dialogul interesant între concepţia curatorială şi dimensiunea de cercetare artistică sumată de artiştii participanţi. Actualul proiect continuă tradiţia deja instituită în spaţiul Institului Român din Veneţia, tradiţie ce privilegiază generaţia tânără (atât la nivel curatorial, cât şi artistic) şi mediile artistice inovatoare", se arată în motivarea comisiei.

Participanţii la concurs pot depune contestaţii, referitoare numai la modalitatea în care a fost respectat regulamentul de organizare, la sediul Ministerului Culturii, până la data de 26 ianuarie.

În 2014, România a participat la Expoziţia Internaţională de Arhitectură - La Biennale di Venezia cu două proiecte expoziţionale - "Site Under Construction" şi "Exploring Identity_the Nomad Archives".

Bienala de la Veneţia este un eveniment de primă importanţă în viaţa artistică internaţională, încorporând expoziţii şi dezbateri din artă, film, muzică, teatru şi arhitectură. La început înglobată în Expoziţia Internaţională de Artă, Expoziţia Internaţională de Arhitectură a început să se emancipeze în anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanţă, complexitate şi amploare şi a căpătat sensul unui moment unic de reflecţie asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audienţă.

Bienala numără din ce în ce mai mulţi vizitatori, interesul ei depăşind limitele strict profesionale: în 2012, a atras aproximativ 178.000 de vizitatori. De-a lungul întregii perioade, bienala şi-a căutat o expresie proprie, sub semnul notorietăţii şi înclinaţiilor specifice directorului fiecărei ediţii, parcurgând teme şi proiecte curatoriale foarte diverse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici